Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Türkiye’de mavi tur pazarının büyüklüğü 1.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu alanda geçen yılın en gözde tatil merkezleri ise Göcek ve Fethiye oldu. Tekne tatilcilerinin tercihleri arasında gulet tipi yelkenliler yüzde 48’le ilk sırayı elde etti.

Tekne tatili için hazırlık zamanı

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, resimleri ve dizeleriyle ölümsüzlüğe erişmiş olan Bedri Rahmi Eyüboğlu ve filolog, arkeolog, çevirmen, yazar, doğa ana Azra Erhat’ın öncülüğünde 1950’lerin ortalarında başlayan “Mavi Tur” akımı, aradan geçen yıllarda milyarlarca dolarlık büyük bir sektöre dönüştü. Bu gelişim özellikle son yılda zirveye erişti. Türkiye’nin tekne tatili konusunda son derece cazip bir ülke olduğunu vurgulayan, günümüzde 49 ülkede bin 40 farklı lokasyonda hizmet veren viravira.co’nun kurucu ortağı ve CEO’su Baran Yıldırım, ülkemizdeki mavi tur pazar büyüklüğünün dikkat çekici seviyelere ulaştığını belirtiyor. Sektörün deneyimli ismi, görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Bir kez tekne turizmini deneyimleme şansı yakalayanlar daha kalabalık gruplarla yeniden tekne kiralamayı tercih ediyor. 2022 yılında artan yabancı turist talebinin etkisiyle Türkiye mavi tur pazar büyüklüğü 0.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gece konaklamasız olarak hizmet veren teknelerin de hesaba katılmasıyla toplam pazar büyüklüğü 1.3 milyar dolar seviyesine ulaştı.”

Haberin Devamı

Tekne tatili için hazırlık zamanı

Güney gözde

Ege’nin güneyinin tatilcilerin tercihleri arasında üst sıralarda geldiğini belirten Baran Yıldırım’ın konuyla ilgili verdiği bilgiler şöyle: “Geçen yıl Göcek ve Fethiye, ziyaretçi sayısında liderliği elde etti. En çok tercih edilen tekne tipinde ise gulet ilk sırada yer aldı. 2022 verilerimize göre en çok talep gören tekne tatili rotaları Göcek, Fethiye ve Bodrum olarak sıralandı. Marmaris ise önceki yıla oranla Bozburun’u geçerek yerini üst sıralara taşıdı. Gulet, geçen yıl en çok tercih edilen tekne sıralamasında yüzde 48’le birinci oldu. Motoryat sınıfı tekneler ise yüzde 23’le ikinci, yelkenliler yüzde 19’la üçüncü sırada yer aldı. Katamaranlar yüzde 10 oranıyla son sırada yer alsa bile önceki yıllara nazaran daha fazla talep görmeye başladı. 2022 yılında kullanıcı sayımız yüzde 63, ciromuz yüzde 213 oranında artış gösterdi. E-ticaret sitelerinin ve uygulamalarının güvenilirliklerine referans gösterdikleri reyting ölçümü yapan Trustpliot’a göre memnuniyet oranımızı 4.9/5’e taşıdık.”

Haberin Devamı

Bütçe ve koşullar

Önceki yıl salgın nedeniyle zayıflayan dış talebin 2022’de yeniden toparlandığını anlatan Yıldırım, tekne tatili tercih edecekler için yaklaşık maliyetlere dair şu bilgileri paylaşıyor: “Bu yılın haziran ayında 7 günlük 4 kişilik tekne tatilinin 60 bin TL olacağı tahmin ediliyor. Bu tutar temmuz ve ağustos aylarında 70 bin TL seviyesinde gerçekleşebilir. Bir haftalık tekne tatilinde kişi sayısı 6 olursa bu tutarın haziran ayında 90 bin, temmuz ve ağustos aylarında 115 bin TL olarak gerçekleşmesi muhtemel. Talebin yüksek olduğu temmuz ve ağustos aylarında yelkenli tekneler kaptan dâhil 75 bin TL’den kiralanabilir. Bu tutar katamaranlarda 125 bin TL olarak gerçekleşebilir. Yakıt ve yemek ekstradır. Kaptansız tekne kiralamak isteyenlerde Amatör Denizcilik Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü belgesi olması gerekiyor. Teknelerini kiralayanlar müşterilerden kullanım tecrübesi ve geçmiş kiralamalarına yönelik referans talep edebiliyor.”

Haberin Devamı

Ay dediğimiz su gibi akıp geçiyor. Bu nedenle yazın keyifli bir tekne tatili planlıyorsanız kollarınızı şimdiden sıvamanızda yarar var. Online tekne kiralama platformlarında hangi firmayı seçeneğinize karar verirken kullanıcı değerlendirmelerine ve referanslara çok dikkat edin. Tüm deniz dostlarına şimdiden sağlık ve esenlik dolu güzel bir yaz diliyorum. Maviliklerde pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.

Sayısal tablo: viravira.co verilerine göre, tatilciler 2022 sezonu boyunca ortalama 4.3 günlük tatil yaptı. Teknede tatil yapan ortalama kişi sayısı 7.1 olarak gerçekleşti. En pahalı kiralama 423.150 TL, en ucuzu 1.500 TL olarak kayıtlara geçti. Oluşturulan rezervasyon talebi ise 33.5 milyon TL ile tüm zamanların en yüksek değerini teşkil etti. Yabancıların viravira.co üzerinden yaptığı rezervasyonlar yüzde 475 oranında artış gösterdi. Kurum, yeni ürünü “Deniz Deneyimleri” ile global ölçekte ilke imza atarak müşterilerine gerçek zamanlı fiyat ve uygunluk bilgisi ile anlık rezervasyon yapabilme olanağı sunmaya başladı.

Tekne tatili için hazırlık zamanı

Kurallar: Tekne tatiline çıkmayı planlıyorsanız yanınızda fazla eşya bulundurmayın. Sinek kovucu, güneş kremi, şapka ve böcek sokmalarından koruyanlar başta olmak üzere doktorunuzun yazdığı veya yazacağı tüm ilaçları yanınızda bulundurun. Teknede yalınayak yürümek kayma veya düşmelere neden olabilir. Ayaklarınızı çarpabilirsiniz. Bu da çok can sıkıcı durumlara neden olabilir. Tekne yüzeyini çizmeyecek, beyaz ve yumuşak tabanlı kaymayan kapalı terlikler veya marin ayakkabılar işinize yarar. Kaptanın dediklerine eksiksiz uymanız gerektiğini de unutmayın.

Tekne tatili için hazırlık zamanı

Dikkat: Yat turizmi sektörünün deneyimli ismi Baran Yıldırım’a göre, bu alanda karşılaşılan problemlerin çoğu mutabakatsızlıktan kaynaklanıyor. Bir veya birden fazla offline acentenin yer aldığı ve bilgi akışının sağlıksız olduğu durumlarda müşteri ve hizmet veren arasında anlaşmazlıklar oluşabildiğini anlatan Yıldırım, online’ın bu yüzden avantajlı olduğunu vurguluyor. Yıldırım, dijital ortamda iletilen temiz, eksiksiz ve doğru bilgilerin olası anlaşmazlıkları önleyebileceğine dikkati çekiyor.