Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Dünya Turizm Örgütü toplantısını için gittiği Çin’de, gelecek yıl uygulanacak Türkiye Yılı etkinliklerine ilişkin 50’den fazla madde içeren eylem planını Çin Turizm Dairesi Başkanı Li Jinzao’ya verdi. Çin’de Kültür Bakanlığı var, ama Turizm Bakanlığı yok. Turizm işlerini düzenleyen dairenin başkanı, THY’nin Çin seferlerinin sayısının ve varış noktalarının arttırılmasına da olumlu baktıklarını söyledi.

Çin 1 yıl Türkiye’yi konuşacak

Bakan Kurtulmuş, Dünya Turizm Örgütü’nün görevi devredecek olan genel sekreteri Taleb Rifai ve görevi devralacak olan Zurab Pololikashvili ile de görüştü. Toplantı vesilesi ile Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mikeil Janelidze, Özbekistan Turizm Kalkınması Devlet Komitesi Başkanı Aziz Abduhakimov, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfeyz Garayev, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Asgar Moonesan ve Endonezya Turizm Bakanı Yahya Arif ile ikili görüşmeler yaptı. Endonezyalı bakan ile hacca ve umreye gidecek Endonezyalıların Türkiye üzerinden gitmeleri ve Kudüs’e de uğramaları konusu ele alındı. Endonezyalı bakan, bu teklifin gerçekleşmesi için çalışacağını söyledi.

Haberin Devamı

Çin’de Türkiye Yılı

Çin’in Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerini içine alan İpek Yolu Projesi’nin, Türkiye’ye güç katacağını ve bölgedeki tüm ülkeleri olumlu etkileyeceğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, 2018 Türkiye Yılı dolayısıyla hazırlanan planın Çinli yetkililere sunulduğunu söyledi. 50’ye yakın madde içeren plan çerçevesinde Çin’de Türkiye ile ilgili olumlu bir algı oluşturulacağını belirtti.

Çin’de büyük bir Kültür ve Turizm Festivali düzenleneceğini söyleyen Bakan, yıl boyu Çinli ünlü kişilerin Türkiye’yi ziyaretlerinin sağlanacağını belirtti. Bir İstanbul-Pekin Treni düzenleneceğini belirten Kurtulmuş, Çin’de Türkiye’yi tanıtım turu yapılacağını ve çeşitli kentlerde Anadolu Renkleri Konserleri verileceğini söyledi. Konser, bale ve fotoğraf sergilerinin yanı sıra el sanatları sergileri yapılacağını kaydeden Bakan Kurtulmuş, bu çerçevede öğrenciler arasında Çin’de “Hayalimdeki Türkiye” ve Türkiye’de “Hayalimdeki Çin” başlıklı yazı yarışmaları açılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

İpek Yolu Fotoğraf Sergisi, karşılıklı el sanatları sergileri ve Karagöz-Hacivat gösterileri yapılacak. Bakan Kurtulmuş Çin’de Gölge Tiyatrolarının sevildiğini, Karagöz gösterilerinin ilgi çekici olacağını umduklarını söyledi. İpek Yolu ülkeleri müzikleri, yemekleri, Türkçe öğrenmek isteyenler için özel kurslar gibi bir çok maddenin planda yer aldığını kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı, Cheng Du kentindeki konferans dolayısıyla Türkiye’ye tur düzenleyen şirketlerin yöneticileri ile bir araya geldiğini, Türkiye Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman ile görüştüğünü ve onlardan da fikirlerini bildirmelerini istediğini ve şikayetlerini dinlediğini ifade etti. Dile getirilen ortak şikayet THY’nin daha çok yere daha sık sefer yapması olduğunu belirten Bakan, bunun sözünün de alındığını söyledi.

Türkiye’nin Dünya Turizm Örgütü yürütme kurulu üyeliğine aday olduğunu ancak bu seçimi Azerbaycan’ın kazandığını söyleyen Bakan Kurtulmuş, örgütün UNESCO ile yapacağı ortak toplantı gibi etkinliklere daha çok önem verileceğini, örgütün en az bir çalışma komitesinin İstanbul’da oluşturulması için çaba harcanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bakan Kurtulmuş, toplantı ve temaslar vesilesi ile kendisinin de Çin’i daha iyi tanıma imkanı bulduğunu belirtti, Çin Seddi, panda yetiştirme merkezi ve çeşitli tarihî mekanlara yaptığı ziyaretlerin verimli geçtiğini kaydetti.