Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Böyle demekteler yüzümüze gülerek politikacılar, futbolcular, işadamları, ünlüler:
“Yok asında birbirimizden farkımız. Hepimiz Panama’yız. Vergi, fakirlerin, sıradan insanların, işçilerin, köylülerin, bordrolu modern kölelerin ödediği bir şeydir.
Biz öyle şeyler yapmıyoruz şekerim, bunlar çok pase... Biz hortumladığımız paraların vergisini dahi size koklatmamak için türlü yollar buluruz.
Rengimiz, milletimiz, dinimiz, dilimiz, inancımız farklı olabilir. Hepimiz sizin oradan bakıldığında birbirimizle kavga dövüş içinde görülebiliriz. Bizi savaşıyor sanabilirsiniz, farklı değerleri, ülküleri, sınırları savunuyoruz sanabilirsiniz.
Bize, halimize tavrımıza bakınca ideallerimiz, bir felsefemiz, siyaset yaparken saygıdeğer fikirlerimiz, sizin değerleriniz çerçevesinde bir onurumuz var diye düşünebilirsiniz.
Haklısınız da böyle düşünmekte çünkü biz sizin ordan böyle görünüyoruz. Bunun üzerinde tarih boyunca çok çalıştık, emek verdik.
Ama... Ama işte biz sizin bildiğiniz gibi değiliz tatlı şeyler. Biz hepimiz Panama’yız, Panamalıyız. Siz duymadığınız, görmediğiniz zamanlarda biz aramızda “Panamaca” konuşuyoruz. O zaman şak diye anlaşıyoruz, gayet güzel uzlaşıyoruz.
Siz birbirinizle savaşırken, dağlarda, çöllerde birbirinizi boğazlarken, bütün gün Twitter’da vicdan micdan diye hayatı kendinize zehir ederken, sabah 6 akşam 9 çalışırken biz hafta sonları düzenli Panama’ya kaçıyoruz.
Kokteylimizi içip sizi birbirinize düşürerek kazandığımız paraların vergisini bile sizden kaçırmak için bulduğumuz yasal, üzerinde anlaşılmış, hiçbirimizin itiraz etmediği dümenlerle burada paralarımızı aklıyoruz. Bembeyaz, tertemiz pırıl pırıl oluyoruz. Haftaya kafamız dinç başlıyoruz. Pazartesi sendromu diye bir şey kalmıyor.
*
On bir buçuk milyon belge. Tarihteki en büyük belge sızıntısı. Sızıntı nereden? Panama’da bulunan dünyanın en büyük dördüncü offshore hukuk firmasından. Adı Mossack Fonseca.
İki gündür ortalık inliyor. Bırakın dünyayı Mars’ta bile bu haber.
“Bize ne” mi diyeceksiniz? Demeyin. Bakın firmanın (ki dördüncü büyüktür, bir de bunun ilk üçü var hayal kurmak serbest) yüz binlerce müşterisinin para hareketlerini gösteren belgeler internete düştü. Daha doğrusu, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlandı. Tarihteki en büyük belge sızıntısı. 11 milyon belge.
Belgeler yayımlanmadan önce 78 ülkeden 107 medya kuruluşuna mensup 400 gazeteci üzerlerinde çalıştı. Ayıkladı, açıkladı.
Müşteriler de ne müşteri. Portfolyo sağlam. 50 ülkeden 140 siyasetçi, bunların 12’si dünya lideri, altısı halen görevde.
Arjantin başkanı, Gürcistan başbakanı, İzlanda başbakanı (istifa etti), Irak eski başbakanı, Ürdün eski başbakanı, Katar eski başbakanı, önceki Katar Emiri, Suudi Arabistan Kralı, Sudan başkanı, Abu Dhabi Emiri, Ukrayna eski başbakanı, Ukrayna başkanı, Aliyev ailesi, Pakistan başbakanının kızları, Gana başkanının oğlu, Malezya başbakanının oğlu, Arjantin başkanının yardımcısı, Meksika başkanının en sevdiği inşaat firması sahibi, İspanya Kralı’nın kardeşi, Fildişi sahili eski başkanı, Güney Afrika başkanının yeğeni, Gine diktatörünün eski karısı...
*
Bitmedi. Çok var, aradan seçe seçe gidiyorum: Putin’in yakınları, eski Filistin lideri danışmanı, Yunan başbakan danışmanı, Cezayir Maden Bakanı, eski Fransız bakan, İngiltere Lordlar Kamarası üyesi, Botsvana’da yargıç, Nijerya’da eski vali, Çinli bir sürü siyasetçi bürokrat ve akrabaları, İtalyan senatör, Kenya yüksek mahkemesi başkanı, eski Peru milli istihbarat örgütü başkanı, Brezilyalı parlamento üyesi, İngiltere başbakanının abisi, eski Mısır başkanının (evet Mübarek) oğlu.
Michel Platini, Messi, pek çok meşhur futbolcu (isimler önümüzdeki günlerde açıklanacaktır), Jackie Chan ve daha nicesi...
Panama belgelerinde Türkiye’den 101 firma ve 10 müşteriye ait kayıtlar olduğu bilgisi dünya basınında yer aldı. Bunları da zamanla öğreneceğiz herhalde.
Her şey bir yana, bu Müslümanlar bir âlem. Suudi kralı ve Arapların bütün forslu liderleri kendi halklarından para kaçırmış. Hani bize diyorlar ya, şehit ol cennete git ne âlâ diye. İşte Müslümanların kodaman olanları ölmeden cennete gitmenin yolunu bulmuş. Vergi cenneti Panama’ya gidiyorlar.
Panama belgeleri daha çok yazılır çizilir. Hiçbir şeyin gizlenemediği, hiçbir pisliğin üstünün örtülü kalmadığı yeni bir çağa hoş geldik inşallah.