Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kulaklık kulağımda Obama’nın bu yaz dinlediği şarkıları dinliyorum.

Acaba dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir hava üssünden kalkan ABD uçakları bir yerleri bombalarken ya da drone’lu infazlar yapılırken hangisini dinliyordu?

Bob Dylan’dan “Tombstone Blues”u mu (mezar taşı blues’u) yoksa Bob Marley’den “So Much Troble in The World”ü mü (Dünyada o kadar çok sorun var ki)?

Chief of Staff odaya dalıp, “Sayın Başkan, Ortadoğu’daki filanca ülkenin başkanı arıyor filanca ülkenin diğer başkanıyla aralarında kavga etmişler, onu şikâyet etti, daha çok tank, helikopter ve roket istedi, ne yapalım?” dediğinde kulaklıkları işaret ederek “Şu an meşgulüm, görmüyor musun” hareketi yaptığında hangi şarkı çalıyor o sırada? Rolling Stones’dan “Gimme Shelter” mı acaba (Bana sığınacak bir yer göster)? Yoksa Lauryn Hill ve d’Angelo’dan “Nothing Even Matters” mı (Hiçbir şey umurumda değil)?

Haberin Devamı

John Kerry sıcak bir öğle vakti telefon edip “Şu anda Afrika’da bir yerlerdeyim, neyse kısa keseyim, buradaki iyi diktatörü destekleyelim mi, ne yapalım” diye sorduğunda klimalı odasında John Legend ve Andre 3000’dan “Green Light”ı dinleyip (Yeşil ışık) hafifçe swing yaparak mı veriyor yanıtını?

Normandiya çıkarmasının 70’inci yıl törenlerinde Putin’le hisli hisli bakışırken acaba içinden hangi şarkıyı mırıldanıyordu? Al Green’dan “How Can You Mend a Broken Heart”ı mı (Kırık bir kalbi nasıl onarırsın) yoksa Lianne La Havas’tan “Is Your Love Big Enough”ı mı (Aşkın yeteri kadar büyük mü)?

Bill Clinton’la golf oynayıp başkanlık sonrası yaşamla ilgili tavsiyeler aldıktan sonra eve gidip ne dinledi? Sly and the Family Stone’dan “Hot Fun in The Summer Time”ı mı (Yaz vakti sıcak eğlence)? Yoksa Coldplay’den “Paradise”ı mı (Cennet)? Yoksa içinde bir yerde “Olmadı bir pastane açarım” sözleri geçen Low Cut Connie’den “Call Me Sylvia” isimli şarkıyı mı?

Genelde sabahları uyanınca ilk işi ne oluyor? The WhiteHouse001 ağına girip kullanıcı bölümüne Obama yazıp şifre olarak president123 tuşladıktan sonra Beyaz Saray’ın ses sistemine bağlanıp ilk kahvesini yudumlarken Nappy Roots’un “Good Day” (Güzel gün) isimli şarkısını mı dinliyor?

Haberin Devamı

Sürekli kendisini ziyarete gelmek isteyen, seçimlerde kullanmak için yan yana bir fotoğraf çektirmeye can atan üçüncü dünya ülke başkanlarını, başbakanlarını ağırladıktan sonra odasına çekilip Stevie Wonder’dan “Another Star”ı dinleyip dans ederek mi stres atıyor ?

Spotify üzerinde The White House isimli hesaptan paylaşılan “President Obama’s Summer Playlist”in hem gündüz hem de gece versiyonu var. Bol bol hayal kurdurur. Şaka bir yana, müzik yazarı olarak söylüyorum, zevkli adam Obama.

Bin Ladin’in tek şarkısı
Ben bu şarkılara dalıp gitmişken önümdeki bilgisayara düşen BBC kaynaklı haber: “Bin Ladin’in kaset koleksiyonu ortaya çıktı.”
Bin Ladin 1997’den 2001’e kadar Kandahar’da yaşadı. Bu evde bulunan 1500 kadar kasetin varlığı ise ilk kez açıklandı. Uzatmayayım, kasetler şu anda Los Angeles’ta ve Arap edebiyatı uzmanları tarafından tek tek incelenmişler. 1960’lardan 2000’lere uzanan bir sürü konuşma arasında, sıkı durun, bir de Batılı şarkı duyuluyor Bin Ladin’in arşivinde, Enrico Macias’ın “Les Gens Du Nord”u (Kuzeyin insanları).
En büyük Yahudi düşmanı, bir Cezayir Yahudi’sinin Kuzey Avrupalı madencileri anlatan şarkısını dinlermiş meğer.
Ama iyi şarkıdır, hislidir, klasiktir. Bin Ladin’in tercihini de beğendim.