Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçenlerde sosyal medya ödülleri verildi. Ben de oradan gaza gelip kendi Twitter ödüllerimi dağıtıyorum bu pazar

@BenjaminHarvey: Yerli-yabancı kadraj dışı kalan haberler, ekonomi ve siyasetten enteresan ve komik detaylar anında karşınızda.
@ceydak: Radikal gazetesi yıllarından tanıdığım Ceyda Karan, Twitter’daki dış haberler analiz şefim (kendisi bilmese de). Meslek sevgisini oraya da aynen yansıtıyor. Yalnız mention atarsanız dikkat edin, bir tersine gelirseniz fena yapar adamı...
@ekranella: Dizi manyağı olanlar için her türlü ruh hastası detay, güzel yazılar. Yeni açıldı
bu site.
@EminCapa: Ekonomi gibi bana uzak ve sıkıcı gelen, herkesin bir cümlelik bilgiyi 10 cümlede anlattığı bir dünyada net ve basit cümleler. Ayrıca kedilerini ve arada koyduğu ağaç/çiçek resimlerini de seviyorum.
@istanbuleats: Başta İstanbul, muhtelif şehirlerden yeme içme mekanlarıyla ilgili reklama kaçmadan gerçek yorumlar ve eleştiriler. Bazen buralara “yabancı” birinin gözüyle her şey daha “yerli”.
@kadikoybelediye: Sosyal medyayı en iyi kullanan resmi daire olabilir. Twitter’dan yaptıkları ettiklerini bir mahalleli olarak izlemek dışında, bazen sırf gülmek için bakıyorum vatandaşla muhabbetlerine...
@logdergisi: Teknolojiyle ilgili gelişmeleri benim anlayacağım dilden anlatıyor neticede. (Bazılarını gene de anlamıyorum ama olsun.)
@muhsinakgün: Adam her an her yerde en önde ve fotoğraf çekiyor. Konser de onda, Gezi protestosu da...
@ysrdnl: Yaşar Adanalı’nın Twitter hesabı şehir ve şehirdeki muhtelif “inşaat” gelişmelerini,
bu sırada hangi usulsüzlüklerin yapıldığını öğrenmek için alternatif bir adres. Pek sağda solda yazılmayan haberler.
Elbette liste aslında uzun. Başka çok faydalı hesapları da bir dahakine tanıtalım...

Haberin Devamı

Kar albümü

Ey kar. Bu pazar hâlâ bir yerlerde yağıyorsan, bil ki insanlar da Twitter’da, Facebook’ta, Instagram’da seni anıyor, içinde senin olduğun muhtelif selfie’lerini buralara koyuyor olacaklar.
Çoğu toplam 15-20 yıllık tarihlerindeki kar anılarını büyük nostalji bulutları içinde paylaşıyor olacak ki sen herhalde gülüp geçersin. Senin için 20 yıl demek yağan karda bir “tane”n demek.
Sen ki görmüş geçirmiş, güzel bir doğa olayımızsın. Bir kısmımız “Dedem boğazı buzların üzerinden atlaya atlaya geçmiş” diye anlatırken bu pazar, bir kısmımız da trafikte sana lanet ediyor olur herhalde. Sanki bu kadar kalabalık ve keşmekeş senin kabahatinmiş gibi.
Soracak olursan, ben Aphex Twin dinlemeyi tercih edeceğim (böyle bir Amerikalı sanatkar var). Albümün adı “Drukqs”. Seni görünce aklıma hep bu albüm geliyor. Sevgiler, saygılar, iyi yağmalar...
(Not: Fakir fukaraya, sokaktaki hayvana insaf et, tadında bırak.)

Haberin Devamı

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“Running Hits” Derleme
Koşanlara fon müziği amacıyla hazırlanmış ama daha ziyade elde avuçta olup ne yapacağımızı bilemediğimiz şarkıları değerlendirelim tarzında bir tür “papara” albüm. Üstüne de yoğurdu döktün mü -koşu teması oluyor bu durumda- içinde ne olduğuna bakmaz yersin. Ama ben koşarken Shakira’nın “Hips Don’t Lie”ını duysam anında durur, bu travmayı atlatana kadar yerde
otururum doğrusu.

Haberin Devamı

İTİRAF EDİYORUM

* Bombay Bicycle Club’ın yeni şarkısı
“Carry Me”ye çok bağlandım. Önce hafif yadırgadım sonra aşk başladı. Albüm
şubatta, merakla bekliyorum.
* Korku filmlerine bayılan -ve birincisini çok seven biri olarak- “Insidious 2”ye gittim, aradığımı bulamadım. Özet: “Arkanda biri var”a bağlamış James Wan.
* RBMA Radio Festival’da görüştüğüm Wild Beasts’in “Günümüzün Baudelaire’leri, Rimbaud’ları kim?” soruma “Kanye West” diye yanıt vermesine şaşırdım açıkçası.
* Dershaneleri bilmem ama servisler kalkarsa eğitim sistemi çöker.

F klavye - Q klavye

* F klavye 90’lardır. Q klavye 2000’ler.
* F klavyeye nedense “Ef” klavye denir (Türkçeyse neden “ef”?).
Q klavyeye başka bir şey denmez.
* F klavyede yazanlar Q klavyede yazanları hor görmez.
Q klavyede yazanlar F klavyede yazanlara eski toprak muamelesi yapar.
* F klavyede yazanlar (eğer dizüstü bilgisayarları yoksa) yurt dışına gidince klavyeye öylece bakakalır.
Q klavyede yazanlar dünyanın hemen her yerinde daha avantajlıdır.
* F klavyede yazanlar hayatta Q’ya alışamam der.
Q klavyede yazanlar da hayatta F’ye alışamam der. Ama ikisi de doğru değildir. Zorlarsan bir ayda alışırsın. Ben ikisini de kullanıyorum.
* F klavyeyle daha hızlı yazıldığı iddia edilir.
Q klavyeyle de hızlı yazılabilir. Aradaki fark insanın dünyasını değiştirecek türden değildir.
(F ya da Q fark etmez, bir gün klavyeye zorla “yazgaç” demeyelim de.)