Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Bu konserler güme gitmesin


Bizim festival kitlesinde genel davranış konsere festivale son dakikada ya da gece geç gitmektir.
Çünkü asıl gruplar, büyük isimler
hep en son çıkar. “Bütün gün sıcakta
toz toprakta perişan oluruz” denir ve akşam gidilir. Ama festivaller gündüz başlar ve erken gidenler çok özel
grupları izleme fırsatı bulur.
Konser bitince toplanıp eve gidenler de çok şey kaybeder. Bana güvenin tecrübe konuşuyor. Size önerilerim var. Zamanınızı ayarlayın bu isimleri mutlaka izleyin.
Bugün One Love festivalinde erken saatlerde 123, Büyük Ev Ablukada ve ardından Nneka muhakkak izlenmesi gereken ekipler. Model konseri de iyi olacak, benden söylemesi.
Yarın 20.00’de Ricochet ve 22.00’de Onor Bumbum’a bir göz atın. Ayrıca Babylon Soundsystem çok baba oluyor.
Rock’n Coke’a gelince...
16 Temmuz’da The Kooks var. Benim
için son yılların en esaslı gruplarından biridir.
O gece Limp Bizkit bittikten sonra
2ManyDJs var. Erken dönen üzülür.
Vodafone Freezone sahnesinde aynı gece
saat 00.50-02.50 arası Golem çalacak. Çok iyi drum’n bass çalar, iyi bir repertuvara sahip, programını da ne zaman yakalasam dinlerim Dinamo 103.8’de. Kaçırmayın derim. Ardından Fuchs ve Cervus geçiyor kabine.
17 Temmuz’da pazar günü 17.45-18.30 arası On Your Horizon’ı izlemelisiniz. Aynı sahnede 22.15’te başlayacak Mogwai öncesi ısınma niyetine iyi gider bu post rock ekibimiz.
Thievery Corporation’ı da kaynatmamak lazım. 23.30’da başlıyor. Önce Mogwai, ardından biraz ana sahnede Travis (22.30’da başlıyor) ve Thievery Corporation. Pazar gecesi kapanışı Moby yapar. Aklınızda bulunsun...


Bu konserler güme gitmesin


İTİRAF EDİYORUM

* Grizu’nun “Uçan Memeli” isimli şarkısını beğeniyorum. “Hostes sevgilisinin terk ettiği adamın dramı” şeklinde özetlenebilecek sözleri var. Takibe alın.
* 24 Temmuz’da en sevdiğim DJ’lerden Calvin Harris’in İstanbul’a gelecek olmasına pek sevindim. FG in the Park isimli etkinlik için geliyormuş Harris. Bu etkinlik Parkorman’daymış. Peki ama hani Parkorman etkinliklere kapalıydı?
* Caffe Nero’larda son zamanlarda çalan çarkılar gerçekten çok başarılı. Kim yapıyorsa o listeleri bravo.
* Ara sıra Pet Shop Boys dinliyorum.
* Twitter’da tek tivit atmaksızın en fazla takipçi edinme rekoru herhalde Beyoncê’ye ait. Merhaba demeden 1 milyon 300 bin takipçi.

Bu konserler güme gitmesin


Tersanede caz

Haliç’teki eski Camialtı Tersanesi’nde caz festivali kapsamında güzel bir gün yaşanacak. Tarih 9 Temmuz (haftaya cumartesi). A Strange Place for Jazz isimli etkinlikte üç ekip çalıyor. Basçı Dan Berglund’un projesi Tonbruket, İlhan Erşahin’in Love Trio kadrosu ve Arto Tunçboyacıyan. Tersanenin endüstriyel ortamında caz dinlemek çok değişik bir deneyim... Bu arada Berglund, 2008’de ölen Esbjörn Svenson’un basçısı. Tavsiyem Svenson’un bu projeye adını veren “A Strange Place for Snow” albümünü dinlemeniz.

Bon Jovi’ye erkenden bilet alanlar kazıklandı mı?

Bu ifadeyi kullanmak istemezdim ama bir bardak soğuk su içmelerini tavsiye ediyorum erken bilet alanlara. Çünkü 8 Temmuz Bon Jovi konseri biletleri, konsere bir hafta kala yüzde 30 oranında ucuzladı. Yani aylar önce biletler ilk satışa çıktığında heyecanla koşup bilet alan hayranlar yüzde 30 oranında zararda.
Bu konuda bana pek çok mesaj geldi. Bunun üzerine konseri düzenleyen Purple yetkililerini aradım. Kendilerinden resmi bir basın açıklaması alamadım.
Ama “adını vermek istemeyen bir yetkili”nin anlattıklarını derleyebilirim.
Bir kere organizatör bu hakka sahip. Yani yapılan tamamen yasal. Ama yasal demek adil demek değil. Bir adaletsizlik söz konusu.
İkincisi bu sadece bu konserde uygulanmıyor. Son dakika bilet fiyatı düşürmek dünyada da uygulanan bir bilet satış stratejisi ve çok tartışılıyor.
Karşıt görüş bir daha kimsenin erken bilet almayacağını iddia ediyor. Çünkü kimse tekrar kazıklanma riskini göze almayacak. Son dakikaya kadar bekleyecek. Bu da risk doğuruyor.
Bu uygulamayı savunan görüşe göre de organizatör konserin dolu geçmesi için her türlü tedbiri alır. Bu hem seyirciler hem de sanatçı açısından önemli. Erkenden bilet alanlar da dahil kimse boş bir salonda konser izlemek istemez.
Sonuç mu?
Bir: Bon Jovi biletleri beklenildiği kadar iyi satmadığından bu uygulama var.
İki: Erken bilet alanlar için yapacak bir şey yok, soğuk su kürü ve şakaklara masaj dışında...
Üç: Bir daha Türk insanı erkenden bilet almıyor diye kimse sızlanmasın. Bu şartlarda kimse almaz, haklılar...

Özgürlük ve demokrasi parkı

Harakiri isimli mizah dergisine porno muamelesi yaptılar. Daha ilk sayısınnda poşete soktular. Ardıdan cezayı dayadılar. Dergi kapandı. Tam anlamıyla harakiri yaptı. Böylece Türk milletinin ahlakı da kurtuldu. Derin bir nefes aldık. İşin aslı şu: Bir derginin kapanması milletvekillerinin yemin krizinden daha mühim bir hadise. Ve biz bunu anlamadıkça bizde demokrasi
ve özgürlük ancak park adı olur.