Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşte bütün mesele bu. Çünkü artık katalog fakiri yerli platformların pabucu dama atılmak üzere. Çünkü dünyada rekabette olan iki dev dijital müzik platformu artık Türkiye’de de hizmette. Peki hangisini seçmeli ve neden?

Deezer mı, Spotify mı

Spotify’ın üç üyelik seçeneği var. Ücretsiz ve reklamlı seçenekte masaüstü ve dizüstünde müzik dinliyorsunuz. Ama beş şarkıda bir reklam giriyor ve insanı çıldırtıyor... Ayda
4.99 liraya yine dizüstü ve masaüstünde sınırsız müzik dinliyorsunuz. Reklam yok...
Ayda 9.99 TL verirseniz tüm cihazlarınızda isterseniz çevrimdışı olarak da müzik dinleme hakkınız var. Bunun adı Premium üyelik.
Deezer’ın da buna eş üç üyelik seçeneği var. Fiyatlar aynı. Hizmet benzer.
Spotify’ın bir uygulaması var. Bunu bilgisayara indirip açarak çalıştırıyorsunuz.
Deezer ise internet bazlı iş görüyor. Kimine göre uygulama daha avantajlı çünkü müzik klasörlerinize girip dinlediğiniz sanatçıları bularak size yeni müzikler öneriyor.
Deezer bunu siz şarkı steam ettikçe yapıyor. Geçmişinizle ilgilenmiyor, sizinle taze bir başlangıç yapıyor. Deezer’ı bu konuda daha kullanışlı buluyorum. Spotify uygulamasını sürekli odama girip çekmecelerimi, masamı karıştıran fazla meraklı davetsiz bir misafire benzetiyorum. Deezer’la ne kadar istersem o kadar samimi olabiliyorum.
Spotify’ın dünya çapında, para ödeyen 6 milyon abonesi var. Kataloğunda 20 milyon şarkı bulunuyor.
Deezer son bir yılda yaptığı yatırımla dünya çapında 5 milyon aboneye ulaştı. Kataloğunda
25 milyon şarkı var.
Spotify’ın ana sayfa tasarımı biraz iTunes gibi. Ve iTunes dünyanın en kullanışsız müzik dinleme programlarından biri. Spotify’ın tasarımı da aynı tarzda, net değil, kullanıcı dostu değil.
Deezer’ın ana sayfa tasarımını daha anlaşılır buluyorum. Son dönemde bir Spotify’laşma olsa da bu tasarımda, halen net ve kullanışlı.
Spotify mobil cihazlarda interneti çok emmemek için 96 Kbps hız seçeneği sunuyor. Kalite isteyene 160 Kbps seçeneği de var.
Maksimum kalite seçeneği ise laptop ve masaüstü için 320 Kbps.
Deezer’da da aynı seçenekler var. İki platform da 320 Kbps kalitesinde stream özelliği sunma iddiasında. Ama izlenimim o ki Spotify’da müzik daha güçlü ve baslar daha vurgulu. Sanki kendinden “gain” verilmiş bir cihazdan geliyor gibi. Deezer ise daha dengeli, enstrümanları daha iyi duyuyorsunuz. Fark bu. Teknik değil kulaktan kişisel bir bilgi. Ben Deezer’ın sesini tercih ediyorum.
Spotify mobil uygulaması masaüstüne göre daha kullanışlı ve anlaşılır.
Deezer’ın da mobil uygulaması tasarım ve fonksiyon bakımından masaüstü tasarımından daha iyi.

Hizmet ve tasarım açısından aralarında çok az fark var
Sonuç: Her iki platformun hem hizmet hem tasarımları arasında çok az fark var. Fiyatları aynı. Bana kalırsa ücretsiz seçeneği hiç düşünmeyin bile. Tercihinizi bu ikisinden birinden ayda 9.99 TL ödeyerek Premium üyelikten yana kullanın. Bu şekilde müziğinizi offline olarak yanınızda her yere taşıyabilirsiniz.
Benim değerlendirmemde Deezer son düzlükte burun farkıyla finişi göğüsledi. Bilgisayarda uygulamasının olmamasıyla ve tasarım avantajıyla öne çıktı. Ayrıca tematik keşif önerilerinin de daha isabetli olduğunu düşünüyorum.
Spotify’ın avantajı daha fazla özel anlaşmayla belli sanatçıların albümlerine prömiyer yapma şansına sahip olması. Gerisi tamamen kişisel beğeni ve alışkanlıklarla ilgili.

Haberin Devamı

Cumartesi albümü

Haberin Devamı

“BE” / Beady Eye

Haberin Devamı

OasIs dağıldı ve bir daha birleşmeyecek. Noel Gallagher’a ne zaman sorulsa aynı yanıtı veriyor.
O halde biz de kardeşlerin tek başlarına yaptıklarıyla takılalım diyoruz. Onlarla idare ediyoruz. Liam Gallagher’ın “Ben Oasis olmadan da hayatta kalırım” projesi Beady Eye’ın ilk albümü “Different Gear, Still Speeding” yayımlandığında bir-iki şarkı dinleyip Oasis gibi olmaya çalışan ama elbette olamayacak bu gruba pek şans vermemiştim. İkinci albüm şaşırttı. TV On The Radio gitaristi David Sitek’in prodüktörlüğü bu albümde ilkine göre daha derli toplu ve kendine has bir sound oluşmasını sağlamış. Liam Gallagher kendinden beklenmeyen bir şey yapmış ve kendini geliştirmiş. “Soul Love” ilk single ve ne demek istediğimi anlatıyor aslında. Favorim Oasis havalarındaki
“Iz Rite” ve “I’m Just Saying”. Şimdilik.

HAFTANIN EN ÇOK SATANLARI

YERLİ
1. İlk Şarkılar / Fazıl Say
2. Cadde Yaşar
3. Proje 2 / Erdem Kınay
4. Darmaduman Duman
5. Gökkuşağı Gönder Bana Zülfü Livaneli

YABANCI
1. The Marshall Mathers LP2 Eminem
2. Prism Katy Perry
3. Cafe World 3 Çeşitli Sanatçılar
4. Get Happy / Pink Martini
5. Artpop / Lady Gaga