Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk ikili She Past Away’in ünü bir süredir Türkiye’nin alternatif müzik sahnesini aştı. Grup önümüzdeki günlerde pek çok Avrupa ülkesinde konser verecek

She Past Away; Volkan Caner (gitar vokal) ve İdris Akbulut (bas) tarafından 2006’da Bursa’da kuruldu. The Cure ve Joy Division’dan etkilendiklerini belirtiyorlar. Üzerine hafiften erken dönem Depeche Mode ve Kraftwerk’i de ekleyeyim sos olarak.
Muhtelif synthesizer çeşitlemeleri, endüstriyel ritimler, reverb, flanger ve chorus’un ön planda olduğu gitar tonları. Bunların üzerine karanlık vokaller.
Grubun 2010 tarihli üç şarkılık EP’si “Kasvetli Kutlama” adını taşıyor. 2012’de “Belirdi Gece”
isimli ilk albümleri yayınlandı.
O dönemden beri Türkiye’de muhtelif alternatif mekanlarda performanslar sergilediler.

Kulüp turnesindeler
Son 1.5 yılı farklı bir tecrübe yaşayarak geçirdiler. Dünya çapında bir kulüp turnesindeler. Albümleri plak ve CD olarak ilgi görüyor, konserleri doluyor ve dünyanın her yerindeki dark wave, post punk camiası tarafından ilgiyle izleniyorlar.
Roma, Napoli, Atina, Köln, Stockholm, Budapeşte derken iki hafta önce okyanusun diğer yanında Mexico City’de çaldılar. Önümüzdeki haftalarda Moskova ve St. Petersburg’a kadar uzanan bir dizi konserleri var. (Merak edenler onları bu akşam Karga Bar’da izleyebilir.)

Haberin Devamı

Müziğin geldiği noktayı bir örnekle inceleyelim!

Taylor Swift’in yeni albümü “1989” 27 Ekim’de piyasada olacak. Bu albümü hayranları merakla bekliyor. Taylor ablaları ne yapsa bayılacaklar, sevecekler.
Tam da bu heyecan doruktayken iTunes’da bir karışıklık oluyor ve Swift’in yeni albümünün altında 8 saniyelik bir hışırtı yayınlanıyor. Yanlışlıkla. Teknik bir hata... Ve sonuç: Bu hışırtı Kanada iTunes listesinde bir numara oluyor.
Şimdi sorular: 1) Acaba artık gerçekten müzik dinlemiyor muyuz? 2) Bu hışırtıyı paylaşan ve “harikaaa” diyen hayran var mıdır? 3) Eski zamanlarda olsa bir hışırtı yanlışlıkla plağa basılıp dünyaya dağıtılabilir miydi? 4) Listelere önem vermeli miyiz?

Fanzin dünyasından

Haberin Devamı

- Peyote: Aram Tigran’ın hayat hikayesi, savaşta çocuk olmak, görülmesi gereken Rönesans dönemi resimleri listesi, muhtelif şiirler, dinlenmesi gereken şarkılar... İki ayda bir yayımlanıyor. Fotokopi. Fiyatı 2 lira.
- Pulp: “Sevmediği işlerde çalışıp
yine de ay sonunu getiremeyenler” tarafından hazırlanan Pulp’ta hayata fena halde gıcık olan hikayeler ve şiirler var. İçinden bir de Ian Curtis çıkartması düştü. Fotokopi. Fiyatı 2 lira.
- SYKLMLR: Bir fanzinin giriş kısmında “Biz çok arıza insanlarız” yazmamalı. Neticede sayıklamalar, şiirleri parça pinçik yazılar, hikayeler bunlar. Okuyunca anlaşılıyor zaten. Fotokopi. Fiyatı 1 lira.
- Yoz: Burhaniye’de sokakta müzik yaparak hayatını kazanmaya çalışan müzisyenin yazdıklarını okudum. Özetle diyor ki müzisyenimiz “Bana sokakta müzik yaparak para kazanmaktan modern dilencilik adı altında 88 lira ceza kestiler. Polisler de insanların kafasını gözünü kırarak para kazanıyor. Buna ne demek lazım? Modern katillik mi?” Fotokopi. Fiyatı 3 lira.

Haberin Devamı

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“The Best Day” - Thurston Moore
Gitarist James Sedwards, My Bloody Valentine ve Primal Scream basçısı Debbie Googe, Sonic Youth davulcusu Steve Shelley... Alt-rock’ın babalarından Thurston Moore artık Sonic Youth ekibiyle takılmıyor ama o diyarları tamamen terk edebilmiş de değil. Ticari müzik sınırlarından uzak, kendine has şahane gitar müziğini ikinci solo albümünde de devam ettirmiş.

“I Forget Where We Were” - Ben Howard
İngiliz “hikaye anlatıcısı” Ben Howard 27 yaşında ve gitarıyla söylediği şarkılar yalnızlık ve hayal kırıklıklarıyla ilgili. Folk ve indie folk’un genellikle insanı bu yönüyle ele alması tesadüf değil, evrensel bir kanun. Howard ilk albümünün ardından önce Mercury adaylığı ardından en iyi çıkış yapan sanatçı ve en iyi solo erkek sanatçı dallarında kazandığı iki Brit ödülüyle dikkat çekmişti.