Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ekmekteki israfın nedenine ilişkin bir araştırma yapmış. Ekmekte israfı artıran nedenlerin ucuzluk ve gramaj olduğu ortaya çıkmış. Hemen tedbir alınmış tabii. Artık ekmek 250 değil, 200 gram olarak üretilebilecek.

“Fırında 200 gram da, 250 gram da, 300 gram da, 400 gram da olacak. Halk hangisini isterse onu alacak” diye konuşmuş bir yetkili. “Halk hangisini isterse onu alacak” kısmı çok çok güzel. Adeta bir demokrasi dersi.

Bu uygulama geçen hafta hayata geçti. Mayısta yapılan zammın ardından belirlenen ölçülere göre ekmek 250 gramdı ve fiyatı 1 lira 25 kuruştu. 1 liraya yeniden nasıl düşürebiliriz “breynstorming”inin sonunda formül olarak bu bulunmuş olmalı. Gramaj ve fiyatla oynamak.

Haberin Devamı

Şimdi 200 gram ve fiyatı 1 lira. Yani yetkililer halkımızın geçen yıla göre 1 liraya daha az ekmek almasını sağlayarak büyük bir hizmette bulundu. Zam olmamış gibi oldu. Müteşekkiriz.

Biz bunu zaten “Ben hep 20 liralık alıyorum abi, dolardaki artış beni etkilemiyor” diyen halkımız sayesinde benzin zamlarından korunmak için yapıyorduk. Yetkililerin yaptığı, bu uygulamayı yaygınlaştırmaktan başka bir şey değildir.

Zaytung’da şöyle bir haber vardı, “Simidin çapının daraltılması gündemde.” Güzel espri ve güzel öneri. Buradan ben devam edeyim. Hatta zamanla fındık simit, fındık açma uygulamasına da geçilebilir.

Meze tabaklarının ve serpme kahvaltı tabaklarının “bir tık” küçültülmesi gündeme gelsin. Ben ne zaman kahvaltıya gitsem bir iki zeytin, bal kaymak, Erzincan tulum, acukanın neredeyse yarısı tabakta kalıyor.

Ajda bardaklar kaldırılsın. Eski tip mini çay bardakları dolaşıma sokulsun. Paşa çayı uygulaması desteklensin.

İçkili müesseselerde 50’lik bardaklar yerine 30’luk bardak kullanımına ağırlık verilsin. Zaten “Arjantin bardak” kültürümüze ters.

Küçük şişenin üzerine büyük etiketi yapıştırılsın. Kafalar rahat.

Çift kaşarlı tostlardaki kaşar miktarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yayımlanacak yeni bir yönetmelikle tek kaşarlıya doğru düzeltilsin. Eminim kaşar peynirciler odası da destek olacaktır.

Haberin Devamı

Restoranlarda bir buçuk porsiyonların içeriği Bakanlar Kurulu kararıyla bir porsiyona indirilsin.

Lahmacunların çapı yeniden ayarlansın. Fındık lahmacun ve fındık pide köşe yazılarıyla sevdirilsin.

Valla hayat zor, biraz muziplik yapayım neşemizi bulalım diye başladım,
ama ben bu yazıyı yazarken TÜİK 12 aylık enflasyon oranını yüzde 12.98 olarak açıkladı. Yani aslında gayet ciddi bir yazı oldu.