Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugünlerde plağa basılan albümler, derlemelerle ilgili haberlerin artması umut verici. Akmaz kokmaz, ele gelmez dijital müzik dünyasında koltuğunuzun altına koyup eve götüreceğiniz yeni ve orijinal içerikli albümlerin çoğalmasından güzel ne olabilir? Geçen hafta “Uzelli Psychedelic Anadolu” plağından bahsetmiştim, bu hafta yolum gene bir plak vesilesiyle Prag üzerinden İstanbul’a düştü.

Prof SNY Records diye bir firma duydunuz mu? Muhtemelen duymadınız. Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da kurulmuş bu bağımsız label geçenlerde “İstanbul Street Trash Vol-1” adlı bir albüm yayınladı. Plak olarak basılan bu albüm, İstanbul’un punk, garage rock, doom metal, surf rock, gothic rock, darkwave, experimental metal gibi türlerde müzik yapan 14 grubunu bir araya getiriyor. Adından da anlaşılacağı gibi devamı da gelecek gibi.

Haberin Devamı

Bir Çek firması neden böyle bir şey yapsın sorusunu sorup araştırınca işin ucu elbette bir Türk’e dayandı. Punk ekibi Tampon’un gitaristi Özge Duchoslav 2015’te evlenip Prag’a yerleştikten sonra burada bir label kuruyor ve albümler basmaya karar veriyor.

Eskilerle yeniler bir arada

14 gruptan parçalar

“Prensip olarak sadece plak yayınlama, dijital kısmını gruplara destek olmak amacı ile onlara bırakma kararımız var. Şirketimizi underground müziği desteklemek amacıyla kurduk ve işe Turkiye`den gruplarla başladık” diye anlattı amaçlarını.

İlk işleri eski Rashit üyesi Tolga Özbey ve Aybike Özçelik’in grubu Reptilians From Andromeda’nın dört şarkılık EP’si. Bu albüm 7 inch formatında plağa basıldı. Şu an “İstanbul Street Trash” derlemesi gündemde. Ardından nisan ayında Tampon’un albümü gelecek. Avrupalı alternatif gruplarla da çalışıyorlar ve bu ekiplerin plaklarını da basmaya hazırlanıyorlar.

“İstanbul Street Trash” derlemesinden biraz bahsetmem gerekirse, albüm 14 alternatif grubu bir araya getiriyor. Rumblefish, Reptilians From Andromeda, Posteriti, Hedonistic Noise, Sülfür Ensemble, The Young Shaven, İstanbul Ska Foundation, Robotat, Tampon, She Past Away, Cemiyette Pişiyorum, The Raws, El Topo, Secondhand Underpant albümde yer alan ekipler.

Haberin Devamı

Alternatif müzik sahnesinde yer almış eski ve yeni ekiplerin bir arada olduğu bu plak koleksiyonluk. Türkiye’de Hammer müzikten satın alınabiliyor. Dijitalde dinlemek için bir süre daha beklemek gerekecek.

Merak ettiğimden plakları nerede bastırdıklarını da öğrendim. Prag’daki bir fabrikada basılıyormuş. Bizde plak basan tek bir yer yok ama bu fabrikada çok farklı tasarımlarda plaklar bile basılabiliyor. Mesela bu plak şeffaf yeşil. Tampon’un plağı da her biri farklı desenlere sahip bir tasarımla basılacakmış. Günde 75 bin plak basma kapasiteli bu fabrikayla Sony, EMI ve Universal de çalışıyormuş.

Plak fabrikası şart

Plak satışları arttıkça bu tip özel üretim noktalarının da önemi artıyor. Müzik çevrelerine zaman zaman soruyorum Türkiye’de neden bir tane bile yok diye. Yanıt hep aynı: Çok pahalı, maliyetli ve yeteri kadar talep yok. Bence girişimci ruhlu insanımız yakında bu işe el atar. Türkiye’de de bir plak fabrikası olmalı.

Moda’nın Napolili pizzacısı

Haberin Devamı

Kadıköy’de Havuz’dan Yoğurtçu’ya inerken Kadıköy Anadolu’nun tam karşısına düşen sokakta Pizzeria Il Pellicano diye bir yer var. Dört masa ve bir odun fırını. Tertemiz bir mekan. Fırının başında Napoli’den İstanbul’a göçmüş Salvatore Cannetiello duruyor. Burayı Irmak Öktem’le işletiyorlar.

Ne hamuru kullanıyor, hangi malzemeyi nereden alıyor valla bunları sormadım bile. İlgilenmiyorum. İnsanlara bakıyorum, mekana bakıyorum, burada kötü bir şey yenmez diye düşünüyorum ve haklıyım. Calzone çok iyi. Yaklaşık 10 dakika sonra, çerçevelenmiş Napoli formasının altındaki masamıza nefis bir pizza ve göz ziyafeti şeklinde calzone’m geldi. Parmaklarımı yedim.

Yazıyorum diye de üzülüyorum aslında ama Allah’tan bir Vedat Milor değilim. Onun yazdığı küçük yerlere bir daha kimse adım atamıyor. Talep yüzünden mekan da değişip başka bir yer oluveriyor.

Il Pellicano eve de servis yapıyor ama bence burada odun fırınından çıkınca yenmesi lazım bu pizzaların ve calzone’nin. Aç gidin.

Eskilerle yeniler bir arada

Dinlemeniz gereken 5 şarkı

- “The Weather” - Pond: Tame Impala’nın turne müzisyeni (bas/gitar) Nicholas Allbrook, Pond adı altındaki ekibiyle ikinci albümünü tamamladı. Prodüktör olarak Kevin Parker’ın imzasını görüyoruz. Single, albümle aynı adı taşıyor.

- “Long Time” - Blondie: 2017 albümü “Pollinator”ın çıkış tarihi 5 Mayıs olarak açıklandı. Albümün öncüsü olarak dijitalde dağılan “Long Time”da Blood Orange’dan Dev Hynes’ın imzası var. Harika gitar riff’leriyle radyo dostu yeni bir Blondie hit’i.

- “Leila” - Miami Horror: Avustralya çıkışlı elektronik dans ekibi, “Hayat güzel lay lay lom” ruhunu yaşatan Miami Horror’ın 2017 albümünden, yazın sahillerde bolca dinlenebilecek bir antidepresan.

- “Feels Like Summer” - Weezer: Weezer’ın yeni single’ı hem yazın hem de grubun Avrupa ve ABD’yi kapsayan turne takviminin habercisi. Festivallere değil ama ekim sonunda Avrupa’ya solo konserlere gelecek ekip.

- “Blood Under My Belt” - The Drums: The Drums’un merakla beklediğim yeni albümü 16 Haziran’da yayınlanacak. Adı “Abysmal Thoughts”. Şarkı bu albümden yayınlanan ilk single. Özlemişiz.