Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Paris terör saldırılarının yaralarını sarıyor... Coachella Festivali 2016 sanatçı listesini açıkladı... Enteresan bir “yeşil turizm” tartışmaya açıldı...

Kasımdaki terörist saldırının ardından Paris’teki organizatörler zor günler geçiriyor. Konserlere bilet satışı aralık ayında yüzde 80 düşmüş. Pek çok büyük isim Paris’e yardımcı olmak için kolları sıvasa da durum iyi değil. Nereden anlıyoruz?

Fransız Kültür Bakanı Fleur Pellerin organizatörlere ilk aşamada 4.2 milyon avro tutarında bir devlet desteği sözü verdi. Bunu yaparken paranın kayıpları tazmin etmeye ve güvenlik önlemlerine yatırılacağını söyledi.

Neden bunu yapıyor? Çünkü Paris dünyanın kültür sanat başkentlerinden biri. Bunun böyle devam etmesini istiyorlar. Eğlence sektörü hem büyük bir ekonomi hem de kültür sanat alanında lider olmak, büyük ülke olmak demek.

Ancak organizatörler bunu yetersiz buluyor. Fransız prodüktörler, dağıtımcılar ve gösteri salonları ulusal sendikası Prodiss, salonları tekrar doldurmak için bir dizi kampanya yürütüyor. Onlara göre zarar 10 milyon avro civarında. 2016’da da durumun düzeleceğine, yani Paris’in daha güvenli olacağına dair net bir tablo yok deniyor. #Tousauconcert, #MaPlaceEstDansLaSalle gibi hashtag’ler de pek işe yaramış gibi durmuyor açıkçası. Adamlar alışık değiller, bu tip terörizmle daha yeni yeni tanışıyorlar.

Peki bizde durum ne diye merak ederseniz, aldığım duyumlara ve konuştuğum insanlara bakılırsa pek iç açıcı değil. Bizim millet zaten ön satış falan sevmez, son bir-iki günde satın almaya başlar, son dakika kapıya üşüşürdü. Şimdi bu durum iyice tavan yapmış durumda. Son dakikanın da son dakikasında bilet satılıyormuş.
O da tabii satılırsa. Nedeni de iptal endişesiymiş. Haklılar, konserlerin iptal olmayacağı belli değil. Bir yıl boyunca reklam yapıyorsunuz bir günde iptal oluyor konser.

Ağırlık merkezi elektronik müzik

Amerika’da yılın en renkli ve medyatik festivallerinden Coachella, 2016 sanatçı listesini açıkladı. Yılın bu zamanları hep tartışılır, zira nisan ayında olduğundan Coachella line up’ını ilk açıklayanlardan. Guns N’ Roses birleşiyor mu diye merak edenler vardı. Yanıt evet. Zira festivalin headliner’ı kendileri. Bir diğer headliner LCD Soundsystem. Onlar da bu yıl beş yıllık bir aradan sonra bir araya geliyorlar. Festivalin üçüncü headliner’ı Calvin Harris. Hiphop’ın dev isimleri yok bu yılki festivalde. Ağırlık yeniden birleşenlerde
(The Şast Shadow Puppets da dahil) ve elektronik müzikte.

Amerika’da müzik sektörünün tartıştığı önemli bir konu, ülkede yeni Amsterdam’lar oluşturulması ve buralarda eğlence tatil, müzik festival ağırlıklı bir turizmin geliştirilmesi. Marihuana satışının yasal olduğu Colorado, Washington gibi eyaletlerde yeni yeni festivaller oluşma yolunda. Öncesi ve sonrasına birkaç gün daha ekleyerek bu festival deneyimini bir “yeşil tatil”e döndürmeye yönelik girişimler var. Umudu bilet gelirlerinde olan müzik sektörü festivalcilikte yeni ne bulursa değerlendirme peşinde anlayacağınız.

CD-MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

KAPILAR - İHTİYAÇ MOLASI

İhtiyaç Molası son albümü “1.5”tan 11 yıl sonra yeni bir albümle çıkageldi. Albüm bu dönemde muhtelif vesilelerle bestelenen ve konserlerde icra edilmiş şarkıları içeriyor. İhtiyaç Molası’nın eklektik, müziğin değişik alanlarından esinlenmeye hevesli melodik tarzı hâlâ etkileyici. “Kapılar”, “Canım Feda”, “Topla Kendini”, “Gafil” farklı özelliklere sahip, ustaca kaydedilmiş, tekrar dinleme ihtiyacı uyandıran şarkılar.

ROGER WATERS THE WALL -ROGER WATERS

İstanbul’da da izleme fırsatı bulduğumuz Roger Waters’ın The Wall Turnesi, son 10 yılın görülmeye değer büyük turnelerinden biriydi. Albümü zaten bizim kuşak ezbere bilir. Waters bu turneyi ve ardından bu live albümü, bağ kurabileceği yeni nesillere yaptı (kayıtlar Atina, Manchester ve Buenos Aires’te yapılmış). Bu albümün her müzikseverin evinde bulunması gerekir.