Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın bu zamanları yaz planları yapılıyor, bütçeler hesaplanıyor, paralar denkleştirilmeye çalışılıyor. Önümüzdeki aylarda Avrupa’daki festivallere gitmeyi düşünen müzikseverler bir göz atsın

Haydi festivale

Festival ayakta kalmak, kalabalık, lüksten uzak olmak demek.

Yaz festivalleri artık daha çok talep görüyor. Festival sayısı artsa, sanatçı profili
çeşitlense de belli başlı festivallerin modası asla geçmiyor, aksine her yıl festival biletleri bir önceki yıla göre daha çabuk tükeniyor. Biz tabii Türk olarak her yere son dakika gitmeyi sevdiğimizden ve “nasılsa kapıda bilet buluruz” kafasında olduğumuzdan çoğu zaman yaya kalıyoruz. Avrupa’da öyle değil işler. Şu ana kadar planını yapanları tebrik ediyor, şimdi harekete geçeceklere aşağıdaki festivallere bir göz atmalarını öneriyorum. Bunlar için hâlâ bilet bulma şansınız olabilir.

Haberin Devamı

Rock in Rio-Lizbon

(25 Mayıs-1 Temmuz / Lizbon, Portekiz)

Rio de Janeiro, Madrid ve Lizbon’da yapılan festival her yıl çok farklı tarzlarda isimleri bir araya topluyor. Mümkünse Rio’ya gitmeli. Ama Lizbon’a gitmek için de iyi bir nedendir.
l Kimler var? The Rolling Stones, Robbie Williams, Linkin Park, Arcade Fire, Justin Timberlake en bilinenleri; daha neler neler.
l Oraya gitmişken... Lizbon’da Bairro Alto’da bir gece gezmesine çıkmalı, okyanus kıyısında yürümeli, mahalle mahalle dolaşıp sokaklarda takılmalı, şarap içmeli, deniz ürünleri tadılmalı.
l Bilet fiyatı: Günlük biletler 60 avro civarında.

Primavera Sound

(28-31 Mayıs / Barselona, İspanya)

En iyi yanı belki de Barselona’da olması. Ulaşım kolay, yeme içme şahane, fiyatlar İstanbul’a göre açık ara ucuz; her taraf kahve, bar, tapasçı; sahilden denize girmek serbest. Daha ne ister ki insan?
l Kimler var? Arcade Fire, Pixies, Black Lips, Chvrches, Temples, Kendrick Lamar, The National, Midlake. Indie müzik dinleyicisi ne dilerse hepsi var.
l Oraya gitmişken... Muhakkak bir akşamınızı şehirde takılmaya ayırın. Konser alanı şehre yakın olduğundan gidiş geliş dağ başındaki festivallere göre nispeten kolay. Gözünüze hoş görünen bir yere girin, biraz pastırma ya da chorizo yanında bir de şarap açtınız mı tadından yenmez. Özellikle deniz ürünlerinden yapılan tapaslara dikkatinizi çekerim.
l Bilet fiyatı: 190 avro.

Haberin Devamı

Rock Am Ring

(5-8 Haziran / Nürburgring, Almanya)

Avrupa’daki rock ve metal festivallerinden birini seçmek gerekiyorsa eğer, oyum Rock Am Ring’e. Nürburgring Formula 1 pistinde yapılan bu festivalde yılın en gözde metal ve rock grupları var yine.
l Kimler var? Metallica, Iron Maiden, Linkin Park, Kings Of Leon, Avenged Sevenfold, QOTSA bazıları. Ayrıca Jake Bugg da var, Woodkid de, Anthrax’ın yanında Gogol Bordello ve The Fratellis de. Enteresan bir yelpaze.
l Oraya gitmişken... Nürburg’da yapılacak her şey motor sporları ve yarışlarla ilgili. E pistte o gün festival var zaten. Siz en iyisi Nürburg kalesini gezin. Fazla uzatmadan doğru festivale...
l Bilet fiyatı: Farklı bilet kombinasyonları var. Fiyatlar 200’den 300 avroya kadar değişiyor.

Isle of Wight

(12-15 Haziran / Isle of Wight, İngiltere)

İngiltere’nin en nezih festivallerinden biri olarak biliniyor. Tarihi boyunca çok ünlü isimleri ağırlamış bir yer. 1968-1970 arası yapılıp 2002’de tekrar canlandırıldı. O yıllar Joni Mitchell’dan Jefferson Airplane’e, Jimi Hendrix, The Doors, Moody Blues’dan Chicago ve Ten Years After’a pek çok ismi ağırladı.
l Kimler var? Red Hot Chili Peppers, Kings Of Leon, Travis, The Specials, Calvin Harris gözüme çarpanlar.
l Oraya gitmişken... Burası, adı üzerinde bir ada. Burada yapılan en önemli şey festival. Tarihe meraklıysanız o başka. Ortaçağ şatoları emrinize amade. Bana kalırsa seyahati uzun planlayın, birkaç gün de Londra’ya ya da en kötü Brighton’a gidin.
l Bilet fiyatı: 205 pound.

Haberin Devamı

Roskilde

(29 Haziran-6 Temmuz / Roskilde, Danimarka)

Rock, indie ya da ana akım dışında farklı etnik ve elektronik müziklerde nitelikli bir şeyler izlemek istiyorsanız Roskilde’ye gitmeniz lazım.
l Kimler var? The Rolling Stones, Arctic Monkeys, Stevie Wonder, Manu Chao, Kasabian, Sleigh Bells’den Kavinsky ve Lkyke Li’ye farklı tonda birçok sanatçı.
l Oraya gitmişken... Festival toplam sekiz gün sürüyor. Yani otobüs ya da shuttle ile Kopenhag’a gidip gezmek mümkün. Müzik mağazalarına takılın ya da liman tarafında gidip bir şeyler için mutlaka.
l Bilet fiyatı: 250 avro.

Pukkelpop

(14-16 Ağustos / Hasselt, Belçika)

Belçika’nın Hollanda sınırındaki öğrenci şehri Hasselt’ta yapılıyor. Genellikle indie isimler var.
l Kimler var? Die Antwoord’dan Outkast’a, Calvin Harris’ten Queens of the Stone Age’e kadro çok geniş.
l Oraya gitmişken... Çok yakındaki Anvers’e de uğrayın. Nehir kenarındaki mekanlara takılıp biralardan deneyin, inanılmaz deniz ürünlerinden sipariş edin.
l Bilet fiyatı: Kombine biletler tükendi. 85 avroluk günlük biletler hâlâ satışta.

Reading and Leeds Festival

(22-24 Ağustos / Reading ve Leeds, İngiltere)

İki ayrı yerde eşzamanlı yapılan Reading festivali bu yıl İngiltere’de Glastonbury’den sonra şu an en çeşitli kadroya sahip festival.
l Kimler var? Arctic Monkeys, Jake Bugg, QOTSA, Blink 182, Foster The People diye gidiyor.
l Oraya gitmişken... Valla İngiltere’de festival izlemek çamur, yağmur, taşkınlık, üstünüze dökülen bira, pislik, kötü yemek falan demektir. Vakit bulursanız trenle Londra’ya gidip nezih ortamlarda takılın.
l Bilet fiyatı: 213 pound.

Festivalcilere tavsiyeler
l Bir festivali sadece kadrosunda o yıl yer alan sanatçılara bakarak değerlendirmeyin. Kararınızı buna göre vermeyin. Bazen ortam sanatçıdan daha önemlidir.
l Otelde kalmak ya da ev kiralamak mümkün ama en zevklisi biraz zahmete katlanıp festival alanında çadırda sabahlamaktır. Bunu en azından bir kez mutlaka yapın.
l Havaya girip erkenden yeme içmeye abanıp, kendinizden geçip akşamki en güzel konseri kaçırmayın. Festival tarihi, en sevdiği grup sahnede coşarken tuvalet kuyruğunda iki büklüm ömür geçirenlerle ya da çimlerin üzerinde uyuyanlarla doludur.
l Hafif ve basit şeyler yiyin. Festival alanları görebileceğiniz en hijyenik yerler değildir.
l Telefonunuz her fırsatta şarja takın. Eşe dosta ulaşmak önemli.
l Konserlerde telefonunuz ya da kameranız cebinizde kalsın. İnanın en güzeli bu. Benim arşivim bir kere bile izlenmemiş yüzlerce amatör konser videosuyla dolu. Bırakın hafızanızda kalsın.
l Her konseri en önden izlemek zorunda değilsiniz. Bazen arkalarda ortam daha iyidir.
l Yanınıza mızmız birini almayın. Sevgilinizse kavga eder, karınızsa boşanmanın eşiğine gelirsiniz. Arkadaşınızsa eğer, bin yıllık dostluğu tehlikeye atmayın. Festival demek yürümek, ayakta kalmak, lüksten uzak olmak, ne bulursan onu yemek, kalabalık demek. Bunu anlamayacak biriyle zor.