Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Kalben’in ilk albümü “Kalben”, 5 Şubat’ta dijital platformlarda, 15 Şubat’ta da CD formatında piyasada olacak. Merak edenler için söyleyeyim, bir klasik albüm yolda...

Kalben Sağdıç’ın onlarca videosu, canlı kaydı, akustik performansı internette oradan oraya savruluyor. Henüz bir albümü olmadığından insanlar onu ya denk getirebilirlerse konserlerinde ya da internette bulabildikleri bu kayıtlardan dinliyordu. Neyse ki albüm daha fazla gecikmedi.

Kalben’in ilk albümünden notlar...
Kısa sayılacak bir süre içinde hayli büyük bir ilginin odağı oldu Kalben. Yazdığı sözler, duygularını anlatırken cümle aralarına ustaca yerleştirdiği kelimeler, ifadeler, müziğine her açıdan sirayet eden ince bir mizah duygusu ve elbette duyana hemen “kim bu?” dedirten vokaliyle açıkçası beklentimiz yüksek kendisinden.

Üç yeni beste var

Albüm geçen sonbaharda Erekli-Tunç stüdyolarında kaydedildi. Önceden konserlerde çalınmış, muhtelif şekillerde internette yer alan şarkıların yanında üç yeni beste var. Bunlardan “Ömür Geçmez”de Mabel Matiz geri vokal yapıyor. Diğer ikisi “Aramızda” ve “Yol”.

Albüm gösterişten uzak, sade bir grup sound’una sahip. Gitarların tamamı Kalben tarafından çalınmış. Düzenlemeleri Kalben ve aynı zamanda grupta bas da çalan Berkant Ali İncesaraç birlikte yapmışlar.

Albümde 13 şarkı var. Bunlardan 12’sinin söz ve müziği Kalben’a ait. “Haydi Söyle” için İbrahim Tatlıses’ten izin bekleniyor. Öğrendiğime göre şu aralar müzikten uzak olan Tatlıses, Kalben’in yorumunu dinlemiş, beğenmiş ve malum soruyu sormuş: “Kim bu kız?”

Albümün sonunda “Saçlar” ve “Sadece” adlı şarkıların birer akustik versiyonu var.

İlk klip “Saçlar”a çekilecek. Yönetmen Gürcan Keltek. Pek yakında müzik kanallarında görebileceksiniz.

Albümün kapak tasarımı ve şarkılardan esinlenerek yapılan illüstrasyonlar Hayrettin Taşkaya’ya ait.

Albümle ilgili izlenimlerime gelince...

Tek gitarla çalmaya alışık, müziğinin özü sözler ve vokal olan birinin albümünü fazla allayıp pullamaya gerek yoktur. Bu konuda doğru bir yaklaşım var. Müzik Kalben’i gölgelememeliydi, isabet olmuş.

Şarkıların kendi adıma bütün Türkiye’ye yayılacağını, pek çok insanın bu albümle onu ilk kez tanıdıktan sonra çok seveceğini sanıyorum. Özellikle pop ve arabesk de dahil pek çok tarza yer veren radyoların Kalben’in müziğine kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum.

Dinleyiciyi hemen kavrayan bir isim

Şu anda pek çok tanıdığınız, bildiğiniz ünlü ismin yeni albümlerine ondan beste ya da söz istemeye başladıklarını biliyorum.

Kalben güçlü sözleri, sesi, gitarı, doğal halleri ve sahnedeki rahatlığıyla dinleyiciyi hemen kavrayan bir isim. Dar bir çevrenin sanatçısı olarak kalmayacağını umuyorum. Şarkılarının her kesimden dinleyiciye anlatacağı bir şeyler vardır diye düşünüyorum.

Not: Albümün lansman konserleri 16 Şubat’ta Salon İKSV’den başlıyor. İzleyen konserler şöyle: 17 Şubat, Ankara İF; 18 Şubat, Eskişehir SPR Pub; 19 Şubat, Bursa Hayal Kahvesi; 27 Şubat, İzmir Container Hall.

İtiraf ediyorum

-The Dandy Warhols’un 2012’deki “This Machine”den bu yana ilk yeni malı olan “You Are Killing Me” isimli yeni single’ı başköşeye koydum. Devamını bekliyorum.

-“Washed Out”un yeni bir albüm çıkarmasını dört gözle bekliyorum. O zamana kadar “Paracosm”a aboneyim.

-Apple’ın iPhone 7’de ve yeni ürünlerde kulaklık girişini değiştireceğine dair haberlerin asılsız olduğuna inanmak istiyorum. Şimdiden “jack-apocalypse/kulaklık kıyameti” terimini kullananlar var. Kulaklık üreticileri şokta.

-The Ringo Jets ekibinden Tarkan Mertoğlu (gitar) ve Lale Kardeş’in (vokal ve davul) “Cosmic Wings” isimli yeni girişimi kulaklara iyi geldi. Pentagram’ın “Sign Of The Wolf”unu cover’lamışlar (https://soundcloud.com/cosmic-wings).

PAZAR ALBÜMÜ

“From My Mind Too Yours” Richie Hawtin

90’ların kült techno prodüktörü Hawtin, (aka Plastikman), Plus8 Records’ın 25’inci yılı vesilesiyle 15 parçalık bu albümü yayınladı. “No Way Back”, “Them”, “EXpended” gibi 10 dakikaların üzerine çıkan epik prodüksiyonlarla, yine onlardan geri kalmayan uzun introlu tribal ritim yapıları ve post-Detroit endüstriyel efektler, synthe’ler... 45’lik Hawtin muhtelif isimler altında 90’lar ruhundan çok uzaklaşmadan geleceği kovalıyor.