Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şarkının adı “Get Lucky”. Daft Punk’ın son albümünün gözdesi, dünyada yılın hiti. Bilmeyen, dinlemeyen kalmadı. Bizim düğünlerde Serdar Ortaç’tan bile çok çalınıyor neredeyse. Arkasındaysa ilginç bir hikaye var

Daft Punk’ın son albümünde yer alan “Get Lucky” yılın en büyük hiti herhalde. 37 ülkede bir numara oldu. 8 milyondan fazla sattı. O kadar çok çalındı ki dinleyende doz aşımı yaratıyor resmen.
Albümün plak satışları tüm zamanların rekorlarını kırdı. Bu yaz hangi düğüne gitseniz muhtemelen dinlediniz, dans ettiniz. Her duyan “Bu neydi?” diyor. Anında bir hareketlenme,
bir dans etme, sallanma isteği.
Daft Punk’ın “Random Access Memories” albümünde yer alan şarkıyı hiphop âleminin yıldızlarından Pharrell Williams -bilmeyen N.E.R.D. dinlesin lütfen- söylüyor. Ama asıl mühim kısmı gitarlar ve ritim... İşte o gitarı çalan ve şarkıya ruhunu veren kişi Nile Rodgers.
Rodgers bugün 61 yaşında. Geçen hafta New York’ta Nokia Mix Radio Play Me lansmanında konuktu. Kendisiyle sohbet etme fırsatı buldum. Rodgers’ın 80’lerin birçok disko hitinde imzası var. David Bowie’nin “Let’s Dance”i mesela. Chic’in gitaristi olarak tanınıyor ama hepsi bu değil. “We Are Family”den, “Freak Out”tan, “Good Times”tan tutun da Madonna’nın “Like a Virgin”inine kadar elinin değmediği şarkı yok. Duran Duran’ın “Notorious” albümünün prodüktörü,
Al Jerrau’dan Mick Jagger’a dünyanın en iyileriyle çalışmış bir müzik adamı. Sayamayacağım kadar çok referansı var. Elektronik dans âleminin yeni global starı Avicii bile ona gidiyor yeni şarkısına bir el atması için (bkz. “Wake Me Up”).

Şarkıya ruh katan bir ritim üstadı
Rodgers bundan yedi yıl kadar önce bir gün New York’ta sokakta yürürken Daft Punk üyeleriyle karşılaşıyor. “Beraber bir şey yapalım” diyorlar. Ama ayaküstü muhabbet orada kalıyor. Rodgers “Beni altı yıl sonra aradılar” diyor. “Şöyle bir şarkı var, bir bakar mısın?” demişler.
Bir parantez açayım; Rodgers’ın işi şu: Şarkı geliyor, Rodgers dinliyor, grubun diğer işlerine bakıyor ve eline gitarı alıp kayıt düğmesine basıyor, içinden geldiği gibi bir melodi attırıyor, şarkıya ruhunu katıyor. Bu. Adam bir ritim ve “groove” üstadı. Kapa parantez.
“Biraz geç aradılar ama olsun” diyor Rodgers gülerek, “Ben sokakta kaşılaşmalara ve tesadüflere inanırım. Bir gün markette David Bowie’yle karşılaşmıştım. Sonuç ‘Let’s Dance’ oldu.”
Şarkının çok iyi olduğunu biliyorlarmış, beğenilecek diye düşünmüşler ama global hit olacağını tahmin etmemişler. “Ben böyle şeyleri anlamam” diyor. “Çalarım iyi olduysa bu iyi oldu derim, ama listelerde ne olur onu bilemem.”

Hem tedavi oldu hem albüm yaptı
Bu hadisenin farklı bir yönü daha var. Altı yıl sonra Daft Punk geldiğinde Rodgers hayatının en sıkıntılı zamanlarından birinde. Kendisine 2010’da prostat kanseri teşhisi konuyor.
Bir yandan tedavisini olurken diğer yandan hayatına devam kararı alıyor ama kolay olmuyor. Planet C adında bir blog açıyor ve tedavisini, yaşadıklarını burada paylaşıyor. İşte “Get Lucky”nin prodüktörlüğünü ve gitarlarını çalma, yani şarkıyı adam etme işi ona bu dönemde geliyor. Bir yandan albümle ilgilenirken (albümde yer alan “Lose Your Self to Dance” ve “Give Life Back To Music”te de katkısı var) bir yandan da tedavi görüyor. Kendi deyimiyle moralini iyi tutmaya çalışıyor.
Ve sonuç. Bu dönemde kanserden tamamen temizleniyor Rodgers. “Get Lucky’ benim rehabilitasyon şarkım oldu. Onunla uğraşırken bir yandan tedavi oluyordum. Ümidimi hiç kaybetmedim. Bugün temizlendim ve şarkı da çok başarılı olup bütün dünyada listelere girdi” diyor.
İşte yılın en büyük hitinin pek bilinmeyen tarafı böyle. Bir şarkı sadece bir şarkı değildir desek, hakikaten doğru... Nile Rodgers’ın hikayesini ve kanserle mücadelesini şu adreste bulabilirsiniz: www.nilerodgers.com/blogs/planet-c-in-english

Haberin Devamı

Müzik dediğin bir telefona bakar!

Haberin Devamı

MIcrosoft’un satın aldığı Nokia, Lumia’lar için geliştirdiği müzik hizmeti
Mix Radio’nun yeni özelliklerinin lansmanını New York’ta yaptı.
İki yenilik var. Kişisel radyo özelliği Play Me ve karışık kaset mantığıyla hazırlanan listeleri kişisel radyo mantığıyla paylaşabildiğiniz Mix Share.
Nokia’nın Mix Radio’da sunduğu
20 milyon şarkılık bir kataloğu var. Deezer ve Spotify ile aynı büyüklükte. Üstelik Nokia sahiplerine tamamen ücretsiz. Offline dinlemeden sanatçı radyo kanallarına, kişisel radyo kanalına, mixtape’ler öneren Mix Share özelliğine paralı platformların sunduğu her şeyi bedava sunuyor.
Play Me kişisel bir radyo kanalı. Seçtiğiniz bir-iki sanatçı ve dinlemeleriniz üzerinden size özel bir kanal oluşturuyor.
Diğerlerinden farkı ne diyeceksiniz.
Bir, ücretsiz. İki, devamlı güncellenen şarkı listeleri ve her daim online olan editörleri konusunda iddialılar. Bunu denedim. Gerçekten de “Bunu beğendiysen bunları da seversin” mantığıyla çalışan yazılımları isabetli şarkıları diziyor. Yeni keşifler için uygun bir ortam. Mix Radio’nun tek kusuru, ondan faydalanmak için Nokia sahibi olmanız gerekiyor. Ve insanlar sadece müzik odaklı ihtiyaçları için telefon seçiyorlar mı bundan çok emin olamıyorum. Nokia’nın globaldeki entertainment manager’ı Jyrki Rosenberg Nokia kullanıcılarının yüzde 97’sinin müzik dinlemeyi sevdiğini ve müzikle ilgili
hizmetlere önem verdiğini söyledi.
Benimse öğrendiğim şu: Artık herkes azıcık gayretle DJ, müzik yayıncısı, radyocu olabilir. Bir telefona bakıyor iş.

Haberin Devamı

Bir radyo ve festival önerisi

Yılın son festivali 7 Aralık’ta yani haftaya cumartesi akşamı İstanbul Modern’de yapılacak. Red Bull Music Academy Radio Festival. Wild Beasts, Twin Shadow, The Field, T.E.E.D başta pek çok yerli ve yabancı DJ de o gün performanslar sergileyecek.
Festivale indirimli bilet de alabiliyorsunuz. RBMA Radio uygulamasını indirmek gerekiyor. Ücretsiz bir uygulama. Bu vesileyle bu radyoyla tanışın bence. Çünkü diğer radyolar gibi sadece şarkı çalmıyor bu radyo. Müzik dinyasının en baba isimleri burada muhabbete geliyor ve sevdikleri şarkıları, remiksleri, setleri paylaşıyor. Sly&Robbie’ninkini dinledim bayağı iyiydi. Canlı kaydedilmiş setler de var. Bugün internette radyo bol ama özgün içerik az. Bir göz atın derim: rbmaradio.com