Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Malumunuz artık Londra’da ikamet ediyorum.Dünyanın en önemli müzik şehirlerinden birinde nereye baksam şahane müziklerle karşılaşıyorum. İşimiz de yazmak / paylaşmak olduğuna göre bundan sonra keşiflere, sürprizlere hazır olun.

Bu haftaki grubun adı Durand Jones and The Indications. Doğu Londra’daki meşhur müzik mağazası, alternatif müziğin kalelerinden Rough Trade’de rastladım kendilerine. Niyetim plak karıştırmaktı ama kısmette canlı müzik varmış. Rough Trade’de haftanın neredeyse her günü hiç bilmediğiniz şahane bir isimle karşılaşabilirsiniz. Bazen tanıdık isimler de bu mekanda boy göstererek sürpriz yapıyor o ayrı.

Haberin Devamı

Keşif: Durand Jones & The Indications

Ben açıkçası bir akşam yemeği için kendimi yakınlarda bulunca bir göz atmadan edemedim. Programına hiç bakmamıştım. Canlı müzikle karşılaşmak sürpriz oldu. Durand Jones & The Indications konseri devam ediyordu. Kapıdan dönmek yerine içeri girmeye karar verdim. Bilet olarak bir CD ya da plak albüm satın alıyorsunuz. CD’yi kaptım, girişteki mini bardan biramı doldurdum ve konseri izleyen samimi kalabalığa karıştım.

Karşımda aklı fikri ‘70’lerin siyah Amerikasında genç bir grup buldum. Durand Jones, Al Green, Curtis Mayfield tarzı vokallerle hemen dikkat çekti. Davulda Aaron Frazer ikinci solist ve inanılmaz bir falsetto vokale sahip. O şarkı söylemeye başladığında gözleriniz kadın vokali arıyor. Ama hayır. Frazer davul - vokal gibi zor bir işin gördüğüm kadarıyla üstesinden hayli başarılı bir şekilde gelirken bir yandan da gruba sesiyle farklı bir perspektif kazandırmış.

Hepsi müzik öğrencisi ve soul hayranı 20’lerinde beş kişilik bir grup bu. Gitarda Blake Rhein, basta Kyle Houpt, keyboardda Steve Okonski soul müziğin ruhunu bir saatlik performansta enstrümanlarıyla bize aktarmayı başardılar. Indiana’da üniversitede tanışıp birbirini bulan bu soul hayranı genç müzisyenlerin aynı adı taşıyan 2016 tarihli ilk albümleri web sitelerindeki bilgiye bakılırsa 452 dolara malolmuş (“Kayıtta içilen bir kasa bira da dahil” notu düşülmüş.)

Benim Rough Trade’de konsere girmek için satın aldığım albümleri işte bu albüm. 1 Mart tarihindeyse yeni albümleri geliyor. Adı “American Love Call”. Bu albümden “Don’t You Know” adlı single dijital platformlarda yer alıyor. Klasik anlamda soul dinlemek isteyen, bası, gitarı, davuluyla işine sevgi ve saygıyla sarılmış kaliteli bir enstrümancılık arayan herkes ilgilenmeli.

Haberin Devamı

Rough Trade’de cidden soul dinlemeye gelmiş, daha doğrusu müzik dinlemeye gelmiş bir kitle vardı. Şarkı aralarında, anonslarda Durand Jones’un esprili sunumlarına gülmek ya da muhabbetine katılmak dışında çıt çıkarmayan ve şarkıları çılgınca alkışlayan, sanırım her müzisyenin hayallerini süsleyen bir kitle.

Durand Jones & The Indication şu anda yeni albümlerinin turnesini gerçekleştiriyor. Onlarla Shoreditch’de küçük bir sahnede tanışmak benim için bir şans ve tatlı bir sürpriz oldu. Umarım bu yazıdan sonra sizde de aynı etkiyi yaratır.

SINGLE DÜNYASI

- “Blue WIngs” Wild Nothing: Brooklyn çıkışlı Jack Tatum, geçen hafta yeni bir şarkıyla çıkageldi. Biraz araştırınca bunun yeni bir şarkı olmadığı ortaya çıktı. Meğer 2018’de yayınlanan “Indigo”ya girmeyen şarkılardanmış. Tadını çıkarıyoruz.

Haberin Devamı

- “Body ChemIstry” The Drums: Yeni albüm “Brutalism”’in çıkış tarihi 5 Nisan olarak açıklandı. Şarkı 2017’den bu yana ekibin yayınladığı ilk yeni şarkı. Drums güzel şarkılarla geliyor.

Keşif: Durand Jones & The Indications

- “MarIgold” Flamingods: Eklektik / saykodelik müziklerine bayıldığım ekip 3 Mayıs’ta Moshi Moshi’den çıkacak yeni albümleri “Levitation”ı yayınlayacak. Bu şarkı albümden gelen ilk single. Enerji dolu nefis rock havaları.

- “Şüphe” Jakuzi: Jakuzi ‘80’ler dark wave etkisindeki yeni şarkısıyla gene çalıştğımız yerlerden geliyor. “Synthe’ler? Tamam. Davul programlama? Tamam. Vokale biraz derinlik? Tamam. O halde kayıt!” şeklinde.

- “Rare VIbratIon” Richard Ashcroft: Ashcroft’un yeni single’ına adını veren şarkı bir balad. B yüzündeki enerjik ve mutlu “Surprised By The Joy”a inat düşünceli duygulu. İki şarkıda da akustik gitar başrolde.

- “Token” Panda Bear: Panda Bear “Buoys” isimli yeni bir albüm hazırladı. Buoy, bir denizcilik terimi. Deniz trafiğini düzenleyen yüzen şamandıraların genel adı. Portekiz’de kaydedilen bu albümün ilk single’ı kasımda yayınanan “Dolphin”di. Denizle ilgili bir şeyler var yani gündemde.