Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Neden firmalar yerli sanatçılarımıza sponsor olmuyor da her yaz bir sürü festival ve konser vesilesiyle yabancı sanatçılara sponsor oluyor? Her şey bitti, sıra bu tartışmaya geldi galiba

Milli müzik,  gayri milli müzik

Neden mesela Justin Timberlake ve Bob Dylan gibi yabancı sanatçılara sponsor olunuyormuş?

Efendim yerli sanatçılara neden sponsor olunmuyormuş... Neden mesela Justin Timberlake’e olunuyormuş... Neden yabancı sanatçıların sahneye çıktığı festivallere paralar gidiyormuş... Neden Lady Gaga, Metallica, Bob Dylan, Neil Young falan da bizim popçular değil?
Aslında Justin Timberlake o kadar da iyi değilmiş. Sıradanmış. Bizim sanatçılarımız daha iyiymiş ama desteklenmiyormuş. Bizim sanatçılara o imkanlar verilse kim bilir neler yaparlarmış.
Yabancı konserlere verilen paralara acımalıymışız. Çünkü bu paralar yabancıya gidiyormuş. Neden yerli sanatçıya gitmesinmiş paralarımız... Bunu söyleyen beyefendinin telefondan arabaya, bilgisayardan ses sistemine, televizyondan ilaca, içilen meşrubata, kullandığı sosyal medyaya kadar her şeyi “yabancı”. Bunu dert etmiyor, bundan sıkıntı duymuyor.
Bizim ülkemizde neden bilim yok, neden teknoloji yok, neden hâlâ sadece fason üretim yapıyoruz, neden AVM yapmak dışında, neden arazi spekülasyonu dışında hiçbir gelirimiz yok diye sormuyor.
Ama Justin Timberlake konserini gördüğü anda bir içleniyor, bir milli duygulara gark oluyor ki sormayın.
Vay efendim neden bizim sanatçılara bu paraları vermiyorlar... Bu yabancı hayranlığı ne olacak böyle vs vs...
Bizim insanımız böyle.

Haberin Devamı

Milli müzik bakanlığı, olmadı bir müdürlük kurulsun!
Kardeşim sen nasıl telefonun en iyisini, arabanın en iyisini, bilgisayarın en iyisini kendine layık görüyorsan, millet de müziğin iyisini neredeyse bulur dinler. Konserine de gider. Ayrıca keyfinin kahyası mısın? Ne isterse onu yapar.
Ak Parti mitingi gibi otobüse bindirip cebine para koyup götürmüyorlar ki, gitmek isteyen parasını verip gidiyor. Kimseyi yaka paça almıyorlar içeri.
Yerli sanatçılar yeteri kadar iyi olurlarsa bir gün onların konseri de dolar. Sponsorlar onların da peşinden koşar. Ayrıca, iyi olanların, başarılı olanların konseri, sponsoru hiçbir zaman eksik olmuyor. Bugün 5 bin kişilik bir salonu biletle dolduracak yerli sanatçı sayısı beşi bulmaz ki zaten.
Ha, “Bizim sanatçılarımıza sponsor olun daha fazla para kazansın müzik şirketleri” diye söylüyorsan bunları, o zaman anlaşıldı.
Buyrun meslek birliklerinizi toplayın başbakana gidin, “Başbakanım gayri milli müzikler dinleniyor bu ülkede” diye şikayet edin. Size bir milli müzik bakanlığı, olmadı bir müdürlük kurulsun. Gayri milli müzik düşman ilan edilsin. Size sponsor olmayan firmalara da vergi müfettişleri salındı mı tamam. Milli müziğiniz hayırlı olsun.

Haberin Devamı

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

“Only Run” - Clap Your Hands Say Yeah!

2000’lerin indie müziği dendi mi onların adı listede üst sıralarda.
Peki ya bugün?
New York Brooklyn’li ekip bir Arcade Fire olamadı ama yeni albümlere devam ediyor.
Eski günlerin büyüsünü beklemeyin.

“The Feast of the Broken Heart” Hercules and Love AffaIr

Haberin Devamı

Hercules and Love Affair olarak nam salan Andy Butler’ın önünde aşması gereken bir engel var: Antony Hegarty ile yaptıkları ve onu dünyaya tanıtan “Blind”. Onu aşamazsan böyle iyi bir elektronik dans albümü bile güme gider.