Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Telif hakları konusunda yeri geldiğinde eleştirilerimi esirgemediğim müzik birliklerini bu sefer destekliyorum ve başlıkta yer verdiğim saptamalarına da sonuna kadar katılıyorum. Müzik susturulmamalı

Bu ülkede ne zaman talihsiz bir olay olsa fatura müziğe ve müzisyenlere kesilir. Madenciler ölür, kabahatli müzisyen. İnşaatta asansör düşer, işçiler ölür, müzisyenlerden (!) sağduyulu olmaları beklenir. Şehitler gelir, müzisyenler artık sussun ama... Bomba patlar, ihmal kimin, kim istihbarat toplayamadı ya da kim bildiği halde engel olamadı tartışılmaz ama konserler iptal olsun. Konserler, festivaller iptal olacak, dertler bitecek!

Haberin Devamı

Gezi’den bu yana müzik dünyasında işler berbat

Bakkal, manav, taksici çalışmaya, inşaatçı çimentoyu karmaya devam eder. Uçaklar uçar, vapurlar yüzer, plazalarda harıl harıl iş hayatı devam eder, AVM’ler açık, alışveriş devam eder. Ama iş müziğe gelince, müzik sussun. Yok ya?

Pardon ama bir ülke karanlık günler yaşadığında neden bir tek müzisyenler bedel ödüyor? Neden herkes işinde gücünde hayatına devam ederken bir tek müzisyenler ve müzik emekçileri işsiz kalmak zorunda? Neden yalan dolan transfer haberleri coşarken, futbol yorumcularının her türlü geyikleri tam gaz devam ederken müzik susuyor? Neden herkes ekmek mücadelesine devam ederken hayat sadece müzisyenler ve müzik emekçileri için duruyor?

Yastayız, müzik dinleyemiyoruz ama maç izleyip geyiklerde kendini kaybetmek serbest. Alışverişe git ama konsere gitme. Bu mudur?
Bu doğru mudur?

Neden televizyonda diziler, televizyon şovları devam ederken konserler iptal oluyor?

Bu ikiyüzlülüğün nedeni nedir? Vicdanımızı böyle mi temizliyoruz? Müzisyenleri müziği ve müzikten para kazanan, hayatını geçindiren yüzbinlerce emekçiyi feda edince mi rahatlıyor vicdanlar?

Ben hayat durmasın diyenlerdenim. İnsanlar üzülecek, yas tutacak ama hayatına da devam edecek. Takdir kişinindir. İster konsere gider ister gitmez. İptal ettirmeye zorlamak nedir?

Siz farkında değilsiniz ama özellikle Gezi’den bu yana müzik dünyasında işler berbat. İnsanlar var olma mücadelesi veriyor. Nedeni işte bu baskı. Ve bu ülke bir günde pat diye düzlüğe çıkacak gibi de durmuyor. İktidardakiler sağolsun burası artık böyle bir yer ve bu müzisyenler bu ülkenin müzisyenleri, bu ülkenin insanları. Uzaylı değiller. Olan biteni görüyorlar ve işlerini yapmaya herkes gibi devam etmek ve bu baskıdan kurtulmak istiyorlar.

Haberin Devamı

İşte gene karanlık günler yaşıyoruz. Ve gene müziği susturmaya, konserleri ertelemeye yönelik bir genel zorlama ve baskı oluşturulmak isteniyor.

Ne bayram etmeyi ne yas tutmayı beceriyoruz

Gerçi bu sefer bu saçma çağrıyı Niran Ünsal diye pek ciddiye alınacak tarafı olmayan birisi yapmış. Bu kişi müzisyenliği başaramamış, hayatına devam edebilmek için çareyi belli çevrelere yaranmakta bulmuş, şu veya bu şekilde hayatta kalmaya çalışan “survivor” diyebileceğimiz bir kadın. Arada bunları diyecek ki aferin desinler.

Müyap ve Müyorbir açıklamalarını bu kişiye yanıt gibi yazmış ama ben bu yazıyı herhangi bir şahsa yanıt diye değil, gayriresmi bir zorlamanın yanlışlığını vurgulamak için yazıyorum. Müziği susturmakla sorunlarınızı halledemezsiniz. Yas tutmak isteyen buyursun tutsun. Kimse kimseye zorla göbek attırmıyor. Ama ben hayatıma aynen devam edeyim, başkası çalışmasın diyorsanız yok ben öyle yası almayayım.

Haberin Devamı

Ne yas tutmayı becerebiliyoruz ne de bayram etmeyi. Her şeyi unuttuk, sağduyumuzu ve aklımızı kaybettik. Acilen kendimize gelmemiz lazım.

CD

MASA ÜSTÜNDEN NOTLAR

COME AND GET IT / BEST OF APPLE RECORDS - DERLEME

1968-1973 yılları arasında kısa bir süre faal olan, Beatles’ın kurduğu plak şirketi Apple Records’ın sanatçılarının kayıtlarından oluşan bir derleme albüm bu. Aralarında Billy Preston, James Taylor, The Iveys gibi isimlerin yer aldığı sanatçıların seslendirdiği şarkıların bir kısmı Beatles üyelerinin sanatçılar için yaptığı besteler.

40 YILIN 40 ŞARKISI - SELDA BAĞCAN

Selda Bağcan dünyaca tanınan, 70’lerdeki tarzı, vokali ve müziğiyle bugün de büyük ilgi toplayan, yerli yabancı birçok müzisyene ilham vermiş önemli bir sanatçımız. Bağcan’ın kariyerini en iyi anlattığını düşündüğü 40 şarkısını orijinal kayıtlarıyla bir albümde toplaması önemlidir. LP versiyonunu da sınırlı sayıda basacaklarını öğrendim. Alıp köşeye koymalı.

Şu aralar gidilebilecek konser ve festivaller

-11 Ağustos’ta Uruguaylı gitarist ve solist Jose Carrasco Bodrum Pannonica Jazz’da.
-Charlatans 14 Ağustos’ta Küçükçiftlik’te.

-15 Ağustos’ta Kadıköy’ün yeni rock mekanı Dorock’ta Mor ve Ötesi konseri var.

-17 Ağustos’ta D-Marin Turgutreis’te Buika ile Senfonik Bir Akşam isimli konser var.

-Zeytinli Rock Festivali 20-23 Ağustos’ta Balıkesir, Zeytinli Dalyan sahilinde.
-22 Ağustos’ta Babylon Kilyos’a Gus Gus geliyor.

-26 Ağustos’ta Harbiye Cemil Topuzlu’da Tarkan konserleri başlıyor.

-Sattas, Ceza, Riff Cohen ve daha fazlası 29 Ağustos’ta Babylon Çeşme’deki Soundgarden Festivali’ne katılıyor.

-29-31 Ağustos’ta %100 Metal Fest Headbangers Weekend var.