Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yok yok konu başka. Pop ya da rock müzik yapan biri olsam, Paul McCartney’nin yeni albümü “New”u dinledikten sonra böyle derdim kendi kendime...

Popu icat eden Beatles’ın, kafası popa en fazla çalışan üyesi Paul McCartney, 71 yaşında döktürmüş resmen. Müzikal açıdan Beatles yıllarına dönüş yaptığı “New”, yılın en iyileri arasına muhakkak girecek.
Albümde dört prodüktörün imzası var: Mark Ronson, Paul Epworth, Giles Martin, Ethan Johns. Mark Ronson son yılların en yetenekli, kafası hem 60’ların, 80’lerin sound’una çalışan hem de bugünün ruhunu iyi yakalayan isimlerden. Amy Winehouse’un sound’unu oluşturan adam.
Paul Epworth dâhi bir pop prodüktörü. Adele’den Bruno Mars’a, Primal Scream’den The Rapture’a çalışıp da başarılı olmadığı sanatçı yok... Giles Martin beşinci Beatles diye anılan, grubun erken dönem albümlerinin kayıtlarını ve düzenlemelerini yapan George Martin’in oğlu. “Looking At Her”, “On My Way To Work” gibi şarkılarda çağdaş bir sound yaratıyor.
Epworth albümü sırtlayan güçlü melodili pop şarkılarına el atmış. “Queenie Eye”
ya da açılıştaki “Save Us” gibi. Ronson albümle aynı adı taşıyan ve 60’lardan gelen bir ifşa edilmemiş Beatles şarkısı havasındaki “New”da çok başarılı. Benim favorim bu şarkı. Diğer favorim “Early Days”. Kings of Leon, The Vaccines gibi ekiplerle çalışan Ethan Johns düzenlemeyi üstlenmiş.
Albümün “deluxe” baskısında “Turned Out” ve “Get Me Out Of Here” isimli iki şarkı daha var. Bulursanız edinin.

20’nci yüzyıl tarihinin en büyük pop beyni
Prodüktörlere, aranjörlere haklarını teslim edelim, McCartney’ye gelelim. Bu adam 20’nci yüzyıl tarihinin en büyük pop beyni. “Yesterday”, “Eleanor Rigby”, “Let It Be”, “Penny Lane”, “Hey Jude”, “Helter Skelter”, “All My Loving”, “Michelle”,
“We Can work It Out”, “And I Love Her”... Tamamen ona ait Beatles şarkılarından bazıları. Bu “bazıları” bile hayatımızı güzelleştirmeye yetiyor hâlâ.
Bugün dikkatli bir müzik dinleyicisi ne bileyim, Arcade Fire’ın da, Oasis’in de, boyband’lerin de, brit rock’ın da, indie rock’ın da Beatles’ın şapkasından çıktığını bilir.
E o şapkanın kumaşını biçenlerden biri de
Paul Mc Cartney.
Bu arada “Early Days”in
sözlerine takıldım. Akustik gitarla söylenen bu baladı manalı buldum: “Herkesin bir fikri var. Onu kim yaptı, bunu kim yaptı... Bana sorarsanız, nasıl hatırladıklarını anlayamıyorum, orada bile değillerken... Ne kadar uğraşsalar da benden alamazlar, o günleri yaşadım.”
Not: Eyy organizatörler... Paul McCartney İstanbul’a gelsin artık.

Haberin Devamı

İtiraf ediyorum

Haberin Devamı

l Geçenlerde bir arkadaşıma İngilizce öğrendiğin ilk şey neydi diye sordum ve şu yanıtı aldım: “How much is this? Are there any other colors?” Yaşasın alışveriş-Türkler.
l Herkesin internette gavatı arattığı dakikalarda ben özgül ağırlık nedir onu aradım. “Bir maddenin birim hacminin ağırlığı.” Gram/cm3 olarak hesaplanıyor. Ama tabii bu sıkıcı bilimsel anlam. Aslında kim daha ağır abi ölçü birimi de diyebiliriz...
l Daft Punk’ın iki robot üyesinden
biri Thomas Banghalter’in Rolling Stone’da yayımlanan plaj fotoğrafına atılan başlığa bayıldım: “Human After All”. Neticede insan işte...

Haberin Devamı

En iyi televizyon dizisi

Geçen hafta en iyi 10 dizi listemi yayınladım. Hafta boyu “ama bunlar da var” mesajları geldi. Evet bence de “The Shield”, “Shameless”, “Six Feet Under”, “Mad Men”, “Californication” iyi diziler ve daha bir sürü iyi dizi de var. Ama bu benim listem, ne yapayım. Demek ki bu dizilerden daha fazla sevdiğim diziler var.
Bakın şöyle yapalım, size bir öneride bulunayım, muhabbete orada devam edelim. Ekranella.com diye bir adres var. Yakında yayına girecek. Yerli-yabancı dizi manyaklarının ihtiyacı
olan ortam orada olacak.
Ha bir de kedi seviyorsanız yaşadınız.

HAFTANIN EN ÇOK SATANLARI

YERLİ
1. Proje 2 Erdem Kınay
2. Darmaduman Duman
3. Yaşım Çocuk Mabel Matiz
4. Kalbe Kiralık Aşklar / Ferhat Göçer
5. Aysel’in Çeşitli sanatçılar

YABANCI
1. Get Happy Pink Martini
2. Prism Katy Perry
3. Born To Die Lana Del Ray
4. Reina 5 By Ufuk Akyıldız Çeşitli sanatçılar
5. Paris’te Aşk L’amour En Paris Çeşitli sanatçılar