Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP’de ağırlıklı mesaj icraat. AKP ve MHP’nin şarkıları ve sembolleri çok benzer. İkisi de kahramanlık destanı görünümünde. En özenli şarkılar HDP’nin...

Seçim şarkıları ne anlatıyor

AKP’nin “Davutoğlu Ahmet Bey”li şarkısı akılda kalıcı. CHP’nin “Milletçe alkışlıyoruz”u şarkı değil, reklam cingılı gibi. MHP’nin şarkısındaki semboller AKP’ninkine benziyor..


Önümüzdeki yazın şarkısı ne olacak bilmiyorum. Ama şu ara seçim şarkıları her yerde çalınıyor onu biliyorum. Seçim şarkılarını dinleyip tarafsız bir gözle partiler ne anlatmak istiyor anlamaya çalıştım. Notlarım şöyle.

Haberin Devamı

CHP’den başlayayım.En basiti onunki. Tek şarkı: Milletçe alkışlıyoruz. Şarkı değil, daha çok reklam cingılı ya da slogan gibi. Stomp misali vurmalılar ve tezahürat yapan koro tarzı vokaller aslında Gezi kültürüne gönderme yapsa da bana eski tip haber programı açılış müziklerini çağrıştırdı. “Teke Tek” ya da o tip eski moda programlar. Etkili mi? Bilemem. Ama basit, hemen ayırt edilen bir şey. Haydi eller havaya değil. Davul zurna terk edilmiş. Halka doğrudan anlaşılır icraat mesajlarıyla ulaşılmak istenmiş. “Gelin oylayın gitsinler diyoruz” kısmı bence karşı tarafı doğrudan muhatap almayan CHP kampanya anlayışının genel resmine pek uymuyor.

AKP’de “ben” ön planda

AKP’nin beş şarkısı var. Hepsinin müzikleri genel olarak kahramanlık destanları şeklinde. “Ben Türkiye’yim Yeni Türkiye” diye tekil bir ifadeye vurgu yapılması ne kadar doğru tartışılır. “Ben” lafı ön planda. Mevcut gergin ortamda bu ifade kapsayıcı değil, ayrıştırıcı tınlıyor. “Sen Türkiye isen biz neyiz?” diye sorulabilir. AKP herkese değil, daha ziyade seçmenine hitap eden şarkılar yapmış.

Davul zurna kullanımı klasik. Kafkasya’dan girilip Afrika’ya kadar selam çakılan bir bölüm var. Bu da tanıdık. Şarkı “Yeni Türkiye” kavramı üzerine kurulmuş ama sözlerde Yeni Türkiye tam olarak nedir belli değil. Anadolu, şefkat, yeni hedefler, Kafkasya, Afrika, Asya
ya da bunun gibi bir şeyler. “Bize her yer Türkiye” bir diğer slogan. Dış politika üzerinden oy almaya yönelik selam çakılan yerlerle ilgili bir iddia olarak algılıyorum. Şarkı Türkiye’nin dışına selam çakarak aslında seçmene “Biz o kadar büyüğüz ki buralar dar geliyor” mesajı veriyor. Dış politikayı oya çevirebilen ve buna kampanyasında yer veren tek parti AKP.

Haberin Devamı

“Davutoğlu Ahmet Bey” nakaratlı şarkı pek bir eleştirildi hatta mizahı yapıldı. Bence asıl iyi şarkı bu halbuki. Etkili ve akılda kalıcı. Sanırım Davutoğlu’nun dış ilişkilerde çok başarılı olduğu varsayımıyla hareket edilmiş. Muhalefeti gülümsetir ama AKP seçmeni buna bayılıyor. Dediğim gibi dış politikadan oy devşiren tek parti AKP.

Uğur Işılak’ınkiler sazlı kemençeli fantezi / arabesk şarkıları. Sevda derken “a”yı kısa söyleyince tarz Ahmet Kaya’yı taklit eder gibi olmuş. “Özgün müzik Ahmet Kaya tarafından ezilenlerin sesini duyurmak için icat olundu, tarihe karıştı ve bir gün aynı taşlanmış yüksek belli kot gibi geri döndü Uğur Işılak ve AKP sayesinde” diye not almışım. Tam doğru değil ama durumu açıklıyor. Tarih yazmak gibi laflar ön planda. Konseptler çok genel. Ne, nasıl olacak belli değil. Şarkı sözlerinde AKP Kafkasya, Yesevi, Pir Sultan, ecdad, Somali, Gazze diyor. CHP emekli, eğitim, kredi kartı, demokrasi.

Haberin Devamı

HDP’de melodiler sağlam

HDP’nin şarkıları çok özenli. Müzikal açıdan hayli iyiler. Kerem Doğrar imzalı şarkı ska tarzında bağlamalı bir halk marşı gibi. Melodiler sağlam, tam festival coşkusu.

Kardeş Türküler tarafından tekerleme tadında yazılan şarkı “dönsün hava şöyle oh be” şeklinde bir dilek ve temenni şarkısı. Gitsinler demek yerine “şiştik” diyor. HDP’nin kendini CHP’den daha güzel ifade ettiğini söyleyebilirim.

Tulumla çalınan bir İskoç kahramanlık marşı gibi duyulan, Mezopotamya Kültür Merkezi’ne (MKM) bağlı Amed Tev Çand Korosu tarafından hazırlanan “Were HDP” (Gelin HDP’ye) şarkısı gayet etkileyici, akılda kalıcı.

Hakan Vreskala’nın Balkan esintili şarkısı da başarılı. Doğrudan Gezi’ye ve bugüne kadarki sürece yönelik sözleri var. “Zorba görsün halkın gücünü, ondan sonrası kolay” deniyor. Diğer şarkıların aksine burada malum bir kişi eleştiriliyor.

HDP’nin bir de Karadeniz’e özel horon şarkısı var. HES’lere değiniliyor. İnce ince düşünülmüş, başarılı buldum.

MHP: “Devletimiz var olsun”

MHP’nin seçim kampanyası şarkıları daha genel.Yolsuzluk temalı bir klip var. Ama laf çok uzatılmadan hemen “Devletimiz var olsun”a geliyor. MHP’nin seçim şarkısı müzikal açıdan AKP’ye benziyor. Semboller benzer. Mehter marşı, bayrak bunlar hep AKP’nin de kullandığı semboller. İki partinin yolsuzluk eleştirisi hariç mesajları benziyor. Tek bayrak, biriz, güçlü devlet.