Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Masseducation” - St Vincent: Polyphonic Spree’den bu yana takip ettiğimiz altpop kişiliği St Vincent. “Masseducation”da yeni bir yola girdiğini taze single “Los Ageless”ı dinleyerek anlayabiliyoruz. Disco- electro-pop temelinde bir orta tempo dans şarkısı olan “Los Ageless”, kirli gitarlar, synthe’ler kullanarak kirli ama hayli melodik bir ortam yaratıyor.

Sonbahar albümleri

“Colors” Beck: 13 Ekim’de yayınlanacak albümden bugüne kadar iki single yayınlandı. İlki “Dear Life”, bir erken dönem The Shins şarkısı gibi neşeli ve melodikti. 6 Eylül’de internete verilen ikinci single “Up All Night” başarılı bir dans şarkısı. Beck’in zaman içinde giderek oturttuğu, önceki albüm “Motning Phase”deki “Dreams”de de izlerini sürebileceğimiz elektronik efektlerin kullanımıyla zenginleşmiş yeni bir sound’u işaret ediyor.

Haberin Devamı

“As You Were” - Liam Gallagher: Liam reis Oasis sonrası boş durmadı ve Beady Eye’ı kurarak müzik yaşamına devam etti. Ancak hiçbir şarkısı bu albümden çıkan single’lar kadar heyecan uyandırmadı. Açıkçası üç single’ın üçü de kusursuz. For What It Worth”, “Chinatown” ve “Wall of Glass” Oasis’in çıkış yıllarındaki müzikal tatmini yaşattı dinleyenlere. Yılın merakla beklenen brit/rock albümüdür. 6 Ekim’i bekleyin.

“Take Me Apart” Kelela: Alternatif R&B alemlerinin yeni gözdesi Kelela, yeni albümü “Take Me Apart” ile hip hop starlarına terk edilmiş siyah müziğinde bir boşluğu doldurmaya aday gibi duruyor. 6 Ekim’de Warp etiketiyle piyasaya çıkacak albümden çıkan single “Frontline”a ve “LMK”ye kulak kabartacak olursak yeni ama daha alternatif bir Rihanna’nın yolda olduğunu söyleyebiliriz.

“Half Life” Rostam: Vampire Weekend’in beyni ve tuşlu çalgılar sorumlusu Rostam Batmanglij bir süredir solo albümünün hazırlıklarına devam ediyor ve ara ara bu albümden şarkıları internete koyuyordu. Albüm an itibarıyla online. Dinleyince insan Vampire Weekend üzerindeki Rostam etkisini çok net anlıyor.

“V” - The Horrors: İngiliz rock ekibi Paul Epworth ile çalıştı yeni albümünde. Bu albümle ilgili kafamız biraz karışık. “Something To Remember By”a bakarsak bir dans/pop/rock albümü beklemeliyiz. “Machine” bir alt rock şarkısı. “Weighed Down” ise endüstriyel gitarları ve efektleriyle karanlık bir balad. Epworth çok yönlü bir prodüktör. Hem Rihanna hem Maximo Park ile çalışabiliyor olması bunu gösteriyor. Horrors üzerindeki etkisini ancak albümü dinleyince anlayabileceğiz.

Haberin Devamı

“Luciferian Towers” - Godspeed You! Black Emperor: Kanadalı fenomen ekip yeni albümünün öncüsü olarak üç bölümlük “Anthem for No State”i internete koydu. Albüm yeryüzüne hakim devletleri ve politikaları temelden eleştiriyor. Günümüzde enstrümental rock çerçevesindeki en heyecan verici müzikal topluluklardan biri Godspeed. Yeni bir klasik yolda.

Yeni baskı

Taner Öngür’ün 43.75 ekibiyle (Haluk Önol, Emre Ekşi, Ayberk Kınık) kaydettiği “Elektrik Gramofon adlı albüm Tantana Records tarafından plağa 250 adet basılarak Kadıköy Plak Günleri’nde satışa çıkıyor. Albümde unutulmuş 10 İstanbul şarkısının rock cover’ları var. Öngür, “Aslına sadık kalarak bir rock grubuyla nasıl çalınabilirse o şekilde çaldık” diye anlatıyor. Bu şarkılar Öngür’ün kişisel koleksiyonundan derlenmiş ve Heybeliada’da Öngür tarafından kaydedilmiş.

Haberin Devamı

“Elektrik Gramofon” Taner Öngür ve 43.75, Tantana Records

Pazar albümü

Sonbahar albümleri

Mount Kimbie’yi post endüstriyel sound’undan dolayı sevdik. İngiliz ikili nefis beat’ler ve dev bir makinenin içinde yolumuzu arıyormuş gibi hissettiren macera dolu bir sound üretmişti. 2010 tarihli “Crooks & Lovers” albümünün bana hissettirdiği buydu. “Before I Move Off” nefistir. “Carbonated”de 1994 model bir Daft Punk “punk”ı mevcuttur mesela. Yeni albüm “Love What Survives” ise bu denli urban/endüstriyel ve punk kokmuyor. Yine yeraltından gelen seslerle dolu ama bu defa şefkat duygusu hakim. James Blake ile çalışmak bu etkiyi sağlayan tek unsur olamaz. Çünkü King Krule ile de çalışıyorlar (“Blue Train Lines”). Buradaki temel fark müziğin deneyselliğini kaybetmeden duygu yelpazesini genişletmiş olması. “Audition” mesela New Order tarzı nefis bir retro parça. “Delta” ancak zamanında Chemical Brothers’dan beklenebilecek öncü dokunuşlara sahip. “Marilyn” (ft. Micachu) sanki Four Tet’ten alınmış ve buraya uygulanmış. Mount Kimbie, müzikal macerasında bir dönemeç yaşıyor. Daha sofistike, bol katmanlı, duygusal açıdan daha zengin bir albüm. Elektronik müzik meraklısının ilgisini çekebilecek bir çalışma.