Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şu ara müzik dünyasının pek beğendiği single’lar ve onlara çekilen kliplere bir göz atalım. Tabii hepsi birer albümün de habercisi

Şu ara bu klipler konuşuluyor

Duran Duran’ın “Girl Panic!” klibinde Eva Herzigova da var.

“Girl Panic!” /Duran Duran
90’ların en şahane top modellerinden bazılarını (Naomi Campbell, Eva Herzigova, Cindy Crawford, Yasmin LeBon ve Helen Christensen de dahil) Duran Duran grubunun üyeleri olarak oynatmak şahane bir fikir. Özellikle artık eskidiler mi, geri döndüler mi gibi sorular artık her yeni albümünüzde sorulmaya başladıysa. Bu süper kadınlar hâlâ ne kadar şahane görünüyorlarsa Duran Duran da o kadar iyi. 2010 tarihli “All You Need Is Now” albümünü dinleyiniz.

“Lonely Boy” / The Black Keys
En sevdiğimiz eski usul blues ve rock çalan yeni usul adamlar grubu The Black Keys’in 6 Aralık’ta piyasaya çıkacak yeni albümünden. New Orleans ya da öyle bir yerlerde bir değerli Afrikalı-Amerikalı abimiz kendince dans etmekte. The Black Keys usulü rock’n roll...

“Make My” / The Roots
Hip hop’ı sanat haline getiren gruplardan The Roots sosyal içerikli bir klip çekti yeni single’ına. Arka sokaklarda elinde silahla dolaşırsan silahla ölürsün. Yeni albümleri “Undun”ın ilk single’ı çok başarılı.

“We All Go Back To Where We Belong” / R.E.M.
Grup dağıldı ama yakında bir Greatest Hits albümleri yayımlanacak. Ve albümde yer alan daha önce yayımlanmamış bu yeni şarkının adı çok manidar: “Hepimiz ait olduğumuz yere döneriz”. İster R.E.M.’in dağılmasına gönderme yapın ister hayata. Neticede bu güzel şarkının klibinde Kirsten Dunst var. Şarkı boyunca duruyor, doğal haliyle izliyoruz onu.

“Mein Land” / Rammstein
Rammstein yeni çıkacak Greatest Hits albümleri “Made in Germany” den bir single yayımladı ve klip çekti. “Mein Land”da “Baywatch” parodisi yapılıyor. Bol bol bikinili kız var. Her şey Amerikan usulü bir sahil hikayesi gibi gidiyor ve elbette sonunda bol alev var. Yönetmen aynı zamanda Duran Duran’in “Girl Panic”ini de yöneten Jonas Akerlund.

Haberin Devamı

22 Kasım’da ne olacak?

GİH. Güvenli İnternet Hizmeti.
Şöyle diyor Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı TİB’in sitesinde.
GİH kolaydır, program kurmanıza ayar yapmanıza gerek yoktur. (bkz. Ayarı biz veriyoruz).
GİH hızlıdır, bilgisayarınızı yavaşlatmaz (Zaten “kaka” sitelerden arınınca inernet bir hafifler kendine gelir).
GİH ücretsizdir (Biz ücretlendirme konusunda yaparız bir şekil, siz boşverin demek olabilir mi?)
İnternette paketleme ve paketlenme hadisesini çabuk unuttuk. Hani şu sabit paketlerden birini seçecektik ve mavi hapı seçmiş gibi güllük gülistanlık yaşayacaktık ya internette. Sadece devletimizin uygun gördüğü sitelere girip dakika dakika nereye girip ne yaptığımızın kayıt altına alınmasını onaylayacaktık.
O durumda değişiklik var. Yurtiçi, standart, çocuk ve aile olması planlanıyordu paketlerin. Şimdi sadece çocuk ve aile var. Bekar paketi yok. Birlikte yaşayan paketi falan da yok neyse ki. Ve en önemlisi paket seçme mecburiyeti artık yok. “Ben almıyorum paket” diyebiliyoruz. Tabii nereye, hangi uygulamaya kadar böyle bilmiyoruz ama durum bu. Sanırım protesto ve itirazların bu yeniden gözden geçirmede payı var.

HAFTANIN ALBÜMÜ

“Bir Şeyler Var” / Şirin Soysal

Bu hafta önüme gelen en ilginç albümün sahibi Şirin Soysal. Ergin Özler’in Deneyevi’nde kaydedilmiş. Mastering değerli bas üstadlarından müzik adamı Demirhan Baylan tarafından yapılmış. Bir vokal / caz albümü havasında başlıyor. Yer yer vodvil tarzı teatral, yer yer bir Tom Waits şarkısı kadar karanlık ve endişe verici. Düzenlemeler Şevket Akıncı ve Cansun Küçüktürk tarafından yapılmış. Akıncı gitarları da çalıyor. Albüm Şirin Soysal’ın söz ve müziğini yazdığı 12 şarkıdan oluşuyor. Soysal’ın sesi yer yer güçlü yer yer incelip bükülüyor. Ancak bu bir solist değil, grup albümü gibi. Baştan sona tek bir şarkının bölümlerini dinler gibi oluyorsunuz.
Bu tip değişik müziklerle çok sık karşılaşmıyoruz. Her şey belli ticari formlar etrafında dönüp duruyor. Ve farklı bir şey dikkat çekiyor. Zaman ayırıp dinlemenizi tavsiye ederim.

Karışık kaset

Best of Gurbet Sound

Almanya’yı şenlendirmemizin 50’nci yılı şerefine yaptığım karışık kaset şöyle.
Avrupa Türklerle daha güzel.
1. “Cartel” - Cartel
2. “Sen Bunu Yeah” Fuat Feat. Civciv - Selo - Analiz - Fux
3. “Estarabim” - Ünlü
4. “Şappur Şuppur” - İsmail YK
5. “Sesini Kesme” - Erci E
6. “Macera Dolu Amerika” - Rafet El Roman
7. “Evdeki Ses” - Karakan
8. “Çek Git” - Can Kat
9. “Ah Canım Vah Canım” - Ahmet
10. “Deli Oğlan” Hadise (Belçika kontenjanından)