Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Spotify’ın Türkiye Viral 50 listesini dinlemeye başlayınca ilginç ve hayli yaratıcı isimlerle karşılaştım. Bildiğiniz gibi değil.

Spotify’ın Viral listelerini ülke ülke gezmeyi çok seviyorum. Belçika’da şu anda en çok ne dinleniyor? Brezilya’da, Kanada’da, Kolombiya’da, Estonya’da, Japonya’da, Malezya’da, Filipinler’de ya da Vietnam’da insanlar şu ara nelere ilgi duyuyorlar acaba? Hani bazen soruyorsunuz ya yeni müzikleri nereden takip edelim, yeni sanatçılarla nasıl tanışalım. Eğer gerçekten bunu istiyorsanız ve cesaretiniz de varsa buyrun Spotify’In Viral listelerine bakın.

Haberin Devamı

Viral listeleri global listelerden farklı olarak en yeni albümler arasında en fazla satan ya da dinlenenleri değil, o anda en fazla dinlenenleri gösteriyor. Yani viral listelerinin güzelliği eski yeni, lokal - global her tür şarkıya bu listelerde rastlıyor olabilmek. Bazen sabah kahvemi bu listeleri karıştırarak içiyorum. Kulaklığı takıp ülke ülke kıta kıta dolaşmaya başlıyorum. Berbat şeyler çok. Ama bu listeleri dolaşırken şarkılara iyi kötü sevdim sevmedim diye yaklaşmıyorum. İlgimi çeken, karşıma çıkan müziklerin çeşitliliği. Bazen Malay dilinde bir baladla, bazen İspanyolca bir rock şarkısıyla, bazen çok iyi elektronik müzikle (mesela Endonezya listelerinde), kimi zaman İzlandaca rap’le karşılaşıyor insan. Türkiye ise ayrı bir olay. Viral Türkiye listesi çoğu zaman eskiden Unkapanı’na gidip halkın nabzını tutmak gibi bir şey. Elbette sadece Spotify’da olan müzikler üzerinden bir fikir edinebiliyorsunuz. Ama bu bile yetiyor.

Viral 50 listesini kurcalarken

Hip hop‘un yükselişi

Mesela şu anda ilk sırada “Çekmeceden Yıldızlara” diye bir şarkı var. Misha, Tepki, Ruby, Aksan, GNG, Motive, Burry Soprano. Bu isimler geçen Mayıs’ta kurulduğunu web sitesinden anladığım MOB Entertainment adlı firmanın sanatçıları. Şarkının 3 Ağustos’ta Youtube’a konan videosu ben bu yazıyı yazarken 1.3 milyon izlemeye yaklaşmış. Sitede yer alan açıklama ilgimi çekti. Paylaşayım:

“Türkiye ile hip hop’un imtihan edildiği 20 yılı geride bıraktık. Hip hop artık arka sokaklarda ve yer altında yapılan bir müzik türü olmaktan çıkmış, daha büyük kitlelere hitap etmeye başlamıştır. Hip hop, büyük konser salonlarını dolduran ve büyük kitlelere hitap eden bir yaşam tarzını yansıtmaktadır. 4 Mayıs’ta MOB Entertainment, yeteneğe yatırım yapmak üzere yola çıkıyor. Müzik, dans, moda, sosyal medya, video, fotoğraf, oyun, söz yazarlığı, beste alanına ve şehir kültürüne ayak uyduran bütün yeteneklere kapıları açık. MOB, sanatçı odaklı ve sanatçının tüm ihtiyaçlarına 360 derece cevap verebilen; sanatın, muhasebeciler ve hukukçular tarafından belirlenmediği; yaratıcı fikirlerin saygı gördüğü ve ön planda olduğu bir oluşum. Yer altında değil, yıldızlarda operasyon yapmaya geldik.”

Haberin Devamı

Cesur açıklamalar, saygı duyulması gereken iddialar. Pek çoğuna katıldığım saptamalar. Mesela hip hop artık Türkiye’de gerçekten de büyük salonları dolduran bir müzik ve tarz haline geldi. Sadece alternatif müzik çatısı altına sığmamaya başladı. “Yıldızlarda operasyon” tam ne demek bilemiyorum ama bugün en fazla dinlenen, konserine en fazla gidilen isimler arasında hip hop kültürünü temsil eden isimlerin de olması hakikaten kolay olmadı. Daha yeni başlıyor bile denebilir.

Haberin Devamı

Son dönem rap, popülerliğine en büyük desteği de televizyon dizilerinden aldı. Çukur, Sıfır Bir gibi yapımlarla gündeme gelen bir “mafyatik dizi rap” alt türünden söz edilebilir. Bunun da bir moda ya da trend olduğunu düşünmeden edemiyor insan.

Yarın viral listesini kurcalamaya devam…

Viral 50 listesini kurcalarken

5 ŞARKI

- “Ur Cute” ZenAware: Amerikalı genç prodüktörün, aynı şehirden (Portland) şarkıcı Evergreen ile yaptığı single şu ara radyoların gözdesi. Adı gibi “cute” bir şarkı.

- “Number 10” Interpol: Interpol’ün yeni şarkısı bir ofis aşkını anlatıyor. Ella adlı patron ve çalışanı arasındaki romansa tanık olurken kulaklarımız da gitar-davul ataklarıyla bayram ediyor.

- “Something Human” - Muse: Muse’dan yeni single’ı herhalde hareketli balad diye tanımlayabiliriz. Melodik Muse vokalleri standart. Alt yapıda elektrik gitarlar ve davul atakları ise yok. Tatlı bir ritim koşturmakta.

- “Feel About You (feat. Mapei)” Silk City, Diplo: Forbes en fazla kazanan DJ’ler listesinde tepelerde yer alan isimlerden biri Diplo’ydu. Şüphesiz hak ediyor. Sanırım en iyi müzik dinleyen DJ’lerden biridir. Mapei’nin vokali ve yaz ritimleri bir arada.

- “I Dreamt We Spoke Again” - Death Cab For Cutie: Bu hafta yayınlanan şarkıların ortak teması romantizm galiba. Death Cab’in alt-rock’tan alt-pop’a savrulan müzikal macerası aynı savruklukta devam ediyor.

İMDAT!

“Bir şey bir şey bir şey oluyor ve hayat bir dakikalığına güzelleşiyor”.

“Şunu da şuraya bırakayım.”

“Sözün bittiği yer.”

“Başıma bir şey gelmeyecekse”

Bu kalıpları görmek okumak, sadece ve habire bu kalıplar üzerinden kendini ifade etmek sizi de baymadı mı artık?