Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son dönem yapay zeka aşağı yapay zeka yukarı. Hayatımız nasıl değişecek ve yapay zeka bizi nasıl “mahvedebilir” onu okuyoruz. Mahvedebilir diyorum çünkü yapay zekayla ilgili olumludan çok olumsuz makaleye rastlanıyor. Hayatımızı kolaylaştıracak, dünyayı daha güzel bir yer yapacak diyenlerin sayısı, sonumuzu getirecek diyen ve türlü felaket senaryosu üretenlerden az .

Yapay zeka müziği nasıl değiştirecek

Bana sorarsanız sonumuzu getirmek için bizim yapay zekaya ihtiyacımız yok. Kendi kendimize de gayet iyiyiz bu konuda.

Yapay zeka kullanımına dair pek çok makale havada uçuşuyor. Benim merak ettiğimse müzik odaklı işlerde yapay zekanın dünyayı, en azından müzik dünyamızı nasıl değiştirebileceği. Şu bir gerçek. Yapay zeka, yeni şarkıların yapılmasında kilit rol oynayacak. Yani hit şarkı yapmak, farklı dinleyici kitlelerine hitap edecek şarkılar üretmek, yapay zekanın kullanıldığı bir alan olacak. Hatta oluyor. Şu ara dünyanın neresinde en fazla ne dinleniyor, ne tutar, ne tutmaz, hangi melodiler, tarzlar moda olur, nasıl ritimler daha fazla satar gibi konular tamamen yapay zekaya emanet olmak üzere. Stream platformları üzerindeki milyonlarca şarkıyı milyarlarca dinlenmeyi analiz edip bu bilgileri analiz etmek ve derin öğrenme yapmak (deep learning) yapay zeka için iş değil. “Big data” varsa orada yapay zekanın işi çok kolay.

Haberin Devamı

2013’te hit şarkıları önceden tahmin eden bir arama sistemi geliştiren “We Are Hunted” adlı firmanın Twitter’a satıldığını hatırlatalım. Bugün çok daha gelişmiş işler yapılıyor. Bilim insanları yaratıcılığı içeren konularda yapay zekanın insanın yerini almayacağını söylüyor. Ama kim bilebilir ki? Neticede çok satmaya yönelik bir sektör ve ekonominin umurunda olur mu sizce? Şu anda da popta bütün hit şarkıları belli başlı prodüktörler yapıyor ve sanatçılara dağıtıyor. Öncelikleri de yaratıcılık, insan dokunuşu, müzikte “organiklik” değil.

Müzisyenlerin hoşuna gitmeyecek

Weav adlı firmanın geliştirdiği programla şarkılar artık tamamen kişiye göre şekilleniyor. Bir hizmeti “customize” etmek yani kişiselleştirmek gibi, bir sanatçının şarkısını da kişiselleştirmek bu şekilde mümkün olabilecekmiş. Sanki hayran olduğunuz sanatçı size özel şarkı yapmış gibi. Son albümünden pek memnun kalmadığınız bir starın ilk albümlerini mi özlüyorsunuz? Tamam, yeni besteler o şekilde düzenlemelerle karşınıza gelebilir. Başlangıç aşamasındaki birçok yazılım yatırım alır ve yaygınlaşırsa bu mümkün olacak.

Haberin Devamı

Bu yılın başlarında Sony Music ve Warner AI tabanlı çalışan iki start up’a yatırım yaptı. Bu firmalardan biri Amper. Sosyal medyadaki videonuz için size özel müzik besteliyor. Diğeri Popgun. İddiası, yapay zeka destekli yeni nesil bir yaratıcılık deneyimi sunması. Amaç hit şarkı yaratmak. Bu program besteciye hit şarkı yapması için yol gösteriyor. “Tamam melodin iyi ama şurasını şöyle yapsan daha çok dinlenir” diyor yani resmen. Ve bunu size piyanoda çalıp dinleterek yapıyor.

Sırf yaratıcılık da değil konu elbette. Pippa adlı program, yapay zeka kullanarak derin sound araması yapıp podcast’lere kişisel reklam girilebilmesini sağlayan bir yazılım sunuyor. İçeriğe uygun kişisel reklamın gelecekte podcast’çiliği kârlı bir iş haline getireceği konuşuluyor .

Haberin Devamı

Müzik zevkinizi analiz edip hangi konserlere gitmeniz gerektiğini söyleyen, biletinizi alan basit programlar şimdiden var. Bunların yapay zeka destekli yeni sürümleri eğilimleri anlayarak talebi öngörecek ve arzı buna göre şekillendirecek. Yani turnelerin rotasını saptayabilecek.

Google’ın yapay zekayı orijinal sanat eserleri ve besteler yaratmak üzere eğitmeyi amaçlayan Magenta adlı kendi projesini yürüttüğünü, Sony’nin, Paris’te Flow Machines adlı bir proje geliştirdiğini de burada belirtelim. İleride bir düğmeye basarak senfoni yazmak mümkün mü olacak? Bu sorunun yanıtı kocaman bir “evet”.

Peki müzisyenler ne olacak? Hayatların şarkılarına adayan, besteler yapan provalarda, stüdyolarda ömür geçiren, dinlenmeyi, duyulmayı, imza atmayı, albüm yapmayı, konser vermeyi bekleyen müzisyenler bu işten hiç hoşlanmayacak gibi geliyor.

DİNLEMENİZ GEREKEN 5 ŞARKI

Yapay zeka müziği nasıl değiştirecek

“Sweet Dreams” Borns: 25 yaşındaki sanatçının “Flatliners” adlı film için bestelediği şarkı single olarak yayınlandı. Şarkı yeni albümde de yer alacak.

“Yüreğim İmparator” Ars Longa: Müzik sahnemizin en eski indie ekiplerinden biri Ars Longa, siz ilk ve tek albümlerinin 2015’te çıktığına bakmayın. Yeni single devamı gelecek bir dizi şarkının ilki.

“Yananı Görür Allah” (Bülent Ersoy cover’ı) - Lin Pesto: Eskileri çıkarıp tozunu alıp cover’lamak modası geçmeyen bir alışlanlık. Bu defa adı sanı bilinmeyen ama cover’ları YouTube’da dikkat çeken Lin Pesto bu işi yapıyor.

“Piece of Mind” ft. Faith Evans” Little Dragon: Little Dragon’u kendi şarkıları kadar “düet”leriyle de hatırlıyoruz. Gorillaz’lı “Empire Ants” unutulmazlar arasında. Son işleri Raphael Saadiq prodüktörlüğünde Faith Evans ile stüdyoya girmek oldu.

“Spiral” Wye Oak: Baltimore çıkışlı Wye Oak, maalesef çok insan tarafından bilinmiyor. “Spiral” adlı iki şarkılık single’ın A yüzü şarkısı, şahane gitar tonları bv loop’ları içeriyor. Vokalleri de hesaba katarsak hayli fantastik, atmosferik bir sound var. Bayıldım.