Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Plağa basılan yeni albümleri veya yeniden plağa basılan eskileri ara ara tanıtmak istiyorum. Müzikseverlerin gelişmelerden haberdar olmalarını sağlarsam ne mutlu bana...

Eskiden bir albüm sadece CD formatında basılır ve piyasaya sürülürdü. Şimdi mutluluk verici bir yenilikten söz edebilirim. Yeni çıkan albümlerin artık büyük kısmı plak olarak da basılıyor veya muhakkak basılmak üzere sıraya girmiş oluyor. Bir diğer gelişme de eski albümlerin plağa basılması yani yeni baskıya girmesi.

O yüzden ben de Hafif Müzik’te ara ara “Yeni baskı” başlığı altında plağa basılan yeni albümleri veya yeniden plağa basılan eski albümleri tanıtmak istiyorum. Böylece müzikseverlerin bu gelişmelerden haberdar olmalarını sağlarsam ne mutlu bana.

Haberin Devamı

45’lik bir single plak

Bu hafta ilk plak Vintage Records’dan yeni bir plak. Mete Avunduk’un sahibi olduğu plak dükkanı Vintage geçen hafta resmi olarak bir label da oldu. (Üst katından yayın yapan Standart.fm’i de hesaba katarsak radyosu ve plak şirketiyle eksiksiz bir müzik noktası artık Vintage).

Vintage Records’ın ilk yayını 45’lik bir single plak: “Honey Babe”. The Young Shaven’ın iki şarkısı yer alıyor bu plakta. Grup Kadıköylülerin tanıdığı bir ekip. Söz yazarı Archie Mckay ve Volkan Karaman tarafından kuruldu. 2014 itibarıyla Pendor Corner, Radyo Fil Sahne’de konserler verdikten sonra muhtelif katılımlar ve ayrılıklarla bugünkü kadrosuna kavuştu (bugün yoluna gitarist Todd Gibson ile devam ediyor). Ben Trip’te izlediğim performanslarından hayli etkilenmiştim. Şu günlerde özlemini duyduğumuz rock gruplarından.

Plakta yer alan iki parçadan A yüzündeki “Honey Babe”, dijital ortamlara da verilmişti. B yüzünde yer alan “It’s Gone To Stay” ise bir cover. Orijinali The Madgicians’ın 1973’te EMI/Harvest tarafından yayınlanan 7 inç bir single’ı. Plağının prodüksiyonu Mete Avunduk’a ait.

Ada Müzik’ten katkı

Ada Müzik eski ve yeni arşivinden albümleri plağa aktarmaya devam ediyor. Üç Hürel’in 1973’te kaydedilen “Volum 1” albümü plak olarak basılmıştı. Şimdi ikincisi de “Volum 2” adıyla raflarda. Plakta yer alan 12 şarkı, orijinal analog kayıtlar üzerinden dikkatle seçilerek remaster edilmiş. Arşivlik bir plak olarak müzikseverlerin, özellikle de pop tarihimizle ilgilenenlerin beğenisine sunulmuş.

Haberin Devamı

Ada Müzik’ten plağa basılan albümlerden bir diğeri, Kolektif İstanbul’un caz ve alaturkayı sentezleyen “Pastırma Yazı” adlı çalışması.

Yeni baskı

Erken güz belirtileri

- Restoranlarda kafelerde şallar dolaplardan çıkıp sorulmadan sandalye arkalarına bırakılmaya başladıysa.

- Sonbahar hit’leri listelerde yükseliyorsa.

- Kot montlar, eşofman üstleri gardıroptan çıktıysa.

- Arabaya biner binmez klima sonuna kadar köklenmiyorsa.

- Meyhanelerde sardalya sofralara konmaya başlamışsa.

- Vitrinlerde kara kış kıyafetleri peydah olmuşsa.

- Yeni sezonda İstanbul’da neler olacak, kimler konser verecek haberleri yeri göğü sarmışsa.

- Kurumuş çınar yaprakları tek tük de olsa ayağınızın altında hışırdamaya başladıysa.

Tamam sonbahar daha gelmemiştir ama yakın demektir.

Yeni baskı

Doğu Yücel’in yaz playlist’i

Haberin Devamı

- “Tears of the Dragon” - Bruce Dickinson

- “Surfin’ U.S.A.” - The Beach Boys

- “Alabama Song (Whisky Bar)” - The Doors

- “Summer of 69” - Bryan Adams

- “If You Hold My Hand” - Donna Hightower

- “July Morning” - Uriah Heep

- “Hayatı Yaşa” - Duman

- “Dağlarda / Yakanlara” - Objektif

- “I Surrender (To the Spirit of the Night)” - Samantha Fox

- “Fingerprints” - Bon Jovi”

Yeni baskı

Fena halde soğudum!

Paris saldırılarında 90 kişinin cihatçı IŞİD teröristleri tarafından kurşuna dizildiği Bataclan’ın sahnesinde Eagles of Death Metal vardı. Bu grup büyük bir travma atlattı. Bir süre sonra grubun solisti gördüklerini basına anlatmaya başladı. Birkaç ay sonra saçmaladı. “Bizde tabanca olsaydı hepsini gebertirdik, insanlar silahlanmalı, kapıdaki Arap asıllı çalışanlar teröristleri içeri aldı” gibi laflar etti. O da yetmedi, alenen Müslümanlara karşı ırkçılığa başladı. Cahil bir Amerikalı “redneck” olduğunu bütün dünyaya kanıtladı. Öyle ki Bataclan yeniden açılırken mekanın sahipleri ve çalışanları “Sakın buraya gelme, istenmiyorsun” açıklaması yaptı. Eagles of Death Metal’dan fena halde soğudum. Dinleyemiyorum. Geçenlerde kardeş ekipleri Queens of the Stone Age’in albümü çıktı. Bu albümle ilgili haberleri ne zaman görsem bu ırkçı redneck aklıma geliyor ve bir anda bünyem bu albümü de reddediyor. Ama bu durumu da kendime yediremiyorum. Ne yapmalıyım?