Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bruno Mars’ın ikinci albümü “Unorthodox Jukeboxe” aralık sonunda çıktı ama ben onu yeni yılın ilk iyi pop albümü ilan etmekte bir sakınca görmüyorum

Once bir konuyu açıklığa kavuşturalım.
Bir kere albüm çok “unorthodox” değil. Hatta fazlaca ortodoks. Yani âdetlere, temayüllere ters değil. Tersine güzel bir Amerikan pop albümünün bütün formüllerini ve özelliklerini taşıyor.
Bu formül 2013’te de değişmedi. İyi soul kökenli vokaller, pop rock şarkılar, soul şarkılar, bir-iki reggae ya da Karayip/Pasifik sularından tatil şarkısı, disko, funk, baladlar, baladlar ve baladlar...
Havai doğumlu Bruno Mars önceden Elvis “impersonator”ıymış. Yani Elvis gibi davranıp şarkı söyleyen binlerce şovmenden biri. Farkında mı bilmiyorum ama bence şu anda da Michael Jackson “impersonator”ı. Sesi, her kıvrımında, yükseliş alçalışında bana Michael Jackson’ı hatırlatıyor.
Bundan hiç rahatsızlık da duymuyorum. Adam iyi.
Albüme dair zayıf halka ise sözler. İnsan hoşlandığı kıza hiçbir koşulda “Give it to me, mothafucka” dememeli. İstediğini alamama ve kaba biri olarak görülme ihtimali çok fazla. Ayrıca yine insan sevdiğini öldürmek ve ardından zevkle hapis yatmakla ilgili “I’d spend a lifetime in jail, I’ll be smiling in my cell” gibi sözler de yazmamalı. Kadına şiddete hayır diye diye dilimizde tüy bitti kardeşim. Ayrıca teyzelerin, annelerin sevgilisi, kol kanat gerilmeye muhtaç çocuk izlenimi veren birinin bunları söylemesi daha da ayıp. Ayrıca gerek de yok ki.
Bruno Mars ilk albümünde 7 milyona yakın sattı. Bu rakam herhangi bir müzik türü için çok büyük bugün. Blues, soul ve R&B sularında dolaşan doo-wop müziğine selam çakan bir pop albümüydü bu (“Doo-Wops & Hooligans”).
Mars bu defa pop rock, blues, disko sularında. Prodüktörleri işini bilen tipler. Önceden birlikte “Fuck You”yu yaptıkları The Smeezingtones, Diplo Emilie Hayne, Supa Dubs ve benim son yılların en beğendiğim prodüktörü Mark Ronson.
Ronson’ın yaptığı iki şarkıdan biri olan “Locked Out of Heaven” albümün ilk single’ı ve şarkılar arasında en az “ortodoks” olanlardan. “When I Was Your Man”, “Gorilla” romantik baladlar.
“Money Make Her Smile” bir “Frankie Goes to Hollywood” şarkısı gibi tınlıyor.
“ Show Me” reggae ve Karayip-Pasifik etkili. Mars’ın memleketi Havai’den esintiler herhalde.
“Treasure” bir 70’ler tarzı disko şarkısı olarak şahane bence.
Ronson’ın diğer şarkısı “Moonshine” da 80’lerle günümüzün “füzyon”u. Füzyon mutfağı tarzı, popun da ilgi gösterdiği bir şey. Bizim popun değil tabii.
Bizde aynı tas aynı hamam...

Haberin Devamı

Hangisi daha büyük felaket?

Haberin Devamı

* Justin Bieber bir kişi, One Direction beş.
* Justin Bieber Kanadalı ama Amerikan ergeninin, yeni gencinin rüyası, ikonu. One Direction İngiliz ve Amerikalı ergenlerin “elit” olmakla bir tuttukları İngiliz hayranlığını gıdıklıyor.
* Justin Bieber, İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşı, One Direction da öyle. Ama Bieber’ın Kraliçe İkinci Elizabeth Ellinci Yıl (Golden Jubilee) madalyası var.
* Justin Bieber, Justin Timberlake’lerin izinden gidiyor. One Direction ise Robbie Williams’ların.
* Justin Bieber II. Dünya Savaşı sonrası Amerika’nın dünyayı kuşattığı gibi kuşattı her yanı. One Direction Beatles’lı, Led Zeppelin’li Rolling Stones’lu “British Invasion” gibi kuşatıyor Amerika’yı.
* Justin Bieber, South Park’ın bir bölümünde cehennemden gelen yaratık tarafından sahnede öldürüldü. One Direction’dan kimseye böyle bir şey olmadı.
* Justin Bieber küresel bir felaketin Türkiye’yi de etkilemesi gibi memlekete geliyor bu yıl. One Direction daha gelmiyor.
* Sonuç: Bieber daha büyük felaket.
* Not: Yazıda adı geçen Justin Bieber ve One Direction kurmaca karakterlerdir. Gerçek hayattaki şahıslarla benzerlikleri tesadüften ibarettir.

Haberin Devamı

David Bowie neler anlatacak?

2002’de “Heathen”, 2003’te “Reality”. Sonra bir kalp krizi ve inziva. 70’lerden bu yana yolu pop ve glam’den geçen her müzisyenin ilham kaynağı David Bowie, son dönemde “New York sokaklarında sade kıyafetiyle görüldü” türünden haberlerle çıkıyordu
basına daha çok. Meğer sessiz sedası albüm hazırlıyormuş Bowie.
Prodüktör, vazgeçemediği çalışma arkadaşı Tony Visconti. İlk şarkısı yayımlandı. Adı “Where Are You Now?” Sakin, sessiz, dingin bir balad. Ancak albüm sağlam bir rock albümüymüş. Diğer şarkılar hızlıymış.
“The Next Day”in Mart’ta yayımlanması bekleniyor. Bakalım
66 yaşındaki Bowie neler anlatacak bize.