Referandumda kim ne giysin

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kurultay’da giydiği Etro marka gömlek, günlerce konuşulmuştu.


Madem çok sıkıldık, havayı dağıtmak için biraz eğlenelim! Referandumda kim, ne giysin? Sonuca göre hangi “taraf” ne şekilde kutlama yapsın?



Beş günlük Güneydoğu-doğu gezisinde bol bol referandum, Türkiye meseleleri konuştuk. Hiç sıkılmadım, aksine bir kez daha halk diye aşağılanan, küçümsenen insanların kendilerini ne kadar güzel ifade ettiklerine şahit olmak hoşuma gitti. Fikirleri bana uysa da uymasa da! Ama İstanbul’a döner dönmez referandum bunalımı basıverdi. Çareyi referandumu ti’ye almakta buldum. Mesela... Referandumda iyice tarafını belirginleştirmek isteyenler ne giyecek? Kendini nasıl ifade edecek? ‘Hayırcı’ların ana teması Etro gömlek olabilir. Malum, Kemal Kılıçdaroğlu Kurultay’da giyince olay olmuş, başka mesele kalmamış gibi Etro gömleğin fiyatı üzerinde durulmuştu. Oysa pazarda taklitlerini bulmak zor değil, hem bayramlık olur. Tek yapacağınız, siyah üzerine koyu renk çizgili bir gömlek bulmak. Solcu ‘hayırcı’lar ellerinde yumurtayla gelebilir. Ne de olsa ‘yetmez ama evetçi’lere yumurta atmışlardı. Kadınların ‘hayır’la kendini ifade etme işi biraz daha zor. Ekstrem düşünüp mesaj vermek isteyenler rahibe kılığına girebilir. Ya da Cumhuriyet’in yayımlanmayan sandık reklamından esinlenip, ‘Tehlikenin farkında mısınız?’ temalı kara çarşafa girebilirler. Dişi ‘evetçi’ler kendini çoğunlukla türban modeliyle belli edecek. Ama bundan her ‘evetçi’ kadın, türbanlıdır sonucu çıkmasın. AKP seçmeni olmayan veya modern görünümlü kadınlar da “Evet” diyecektir. İstenirse bir sembol kullanılabilir: “Evet” diyeceğini açıklayan Sezen Aksu (Minik Serçe) stili, saçı veya şarkısı bile iş görür. Orhan Pamuk’un kitabını taşımak veya Orhan Gencebay’ın “Batsın bu dünya” parçasını söylemek de işaret sayılabilir...

Haberin Devamı

O bıyıktan kes!
AKP’nin erkek seçmenleri ve liberaller, mitinglerde dağıtılan alnında ‘evet’ yazılı beyaz şapkaları giyebilir. Mahallede ‘hayır’cıların veya boykotçuların hışmından korkanlar olayı abartmayıp daha minik mesajlarla yetinebilir. Erdoğan stili bıyık kestirmek (gerçi bu modeli hangi berber başarabilir, hiç bilmiyorum) gibi. ‘Evetçi’ ülkücüler bıyıklarından taviz vermeyecek. Boykotçular zaten evden çıkmayacak. Malum renkli bayrakları pencerelere asacak. Boykottan son anda vazgeçenler sandığa gittiği görülmesin diye kılık değiştirecek.

Haberin Devamı

Tarafların tepkisi nasıl olacak?
12 Eylül 2010 gecesi, gerçek bir galip çıkarmayacak gibi. Yine de bol tartışmalı ve uzun geçecek bu gecede birileri öne çıkacak, kutlamalar duruma göre şekil alacak... ‘Evet’ler çoğunlukta çıkarsa: “Beraber yürüdük biz bu yollarda” şarkıları parti il teşkilatlarında çalınacak. “Yaşasın demokrasi” çığlıkları atılacak. Bono’nun köprü yürüyüşü dev ekranlardan gösterilecek. ‘Hayır’lar çoğunlukta çıkarsa: “Tayyip Beeey duydun mu sesimizi” diye bağırarak sahil ve kumsallarda göbek atılacak. Çılgın bir twitter trafiği yaşanacak. Şehirli ‘hayırcı’lar, tuttuğu takım kazanmış gibi arabalara dolup korna çalacak. Boykot, doğu ve güneydoğuda yüzde 51’i aşarsa, BDP büyük gösteri düzenleyecek. Bu durumda ister ‘hayır’, ister ‘evet’ çıkmış olsun, batıda kimse kutlama falan yapmayacak. Herkesin dikkati buraya çevrilecek. ‘Evet’ler yüzde 52-55 aralığında çıkarsa Baykal çıkıp “Yüzde 67’yi bulmadan sayılmaz” diyecek. Sabih Kanadoğlu aranacak. Tersi durumda, yani ‘evet’ler ucu ucuna geçerse sesi çıkmayacak.


Ne tarafım ne de bertaraf olacağım
Referanduma iki gün kalmışken tartışmalar iyice celallendi, bayramın tadı tuzu kalmadı. Medyada oyunu açıklayanlar ve bu yönde propaganda yapanların yanı sıra sessiz kalanlara “Söyle! Söyle rengin nedir?” diye bastıranlar var. Bunun adı mahalle baskısı değil, düpedüz baskıdır. TÜSİAD’a, KAGİDER’e “Taraf olmayan bertaraf olur” şeklinde davranan “despot” anlayıştan farkı yoktur. Gündüz Vassaf, Ayşe Aydın’a verdiği röportajda “Oy gizlidir” demiş. Ben de böyle düşünüp “Oyunuz nedir?” sorusuna cevap vermeyi reddettim, reddediyorum.


Kırmızı iPod playlist’i
Akşam gazetesinin Pazar eki, neşeli bir konu hazırlamıştı. Soru şu: Bono’nun Başbakan’a hediye ettiği kırmızı iPod’a hangi şarkıları eklerdiniz? Erdoğan, iPod’u kızına hediye ettiği için haberi yapmaktan vazgeçmişler. Kıyamadım, hazırladığım minik playlist’i buraya taşıdım.
- Ben - Kazım Koyuncu
- Dereler -Marsis
- Freedom for My People - U2
- Uzun İnce bir Yoldayım - Doğa İçin Çal
- Yıkılır Zulmün Son Kaleleri - Fuat Saka
- Munzur Dağı - Grup Yorum
- Güldünya - Aylin Aslım
- What’s Going On - Bono, Ja Rule, Destiny’s Child, Britney Spears, Mary J. Blige, Jennifer Lopez, ‘N Sync, Christina Aguilera
- Respect - Aretha Franklin
- Acil Demokrasi - Bulutsuzluk Özlemi

Haberin Devamı