Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

24 Haziran’a giderken en arızalı konulardan biri 100 bin imza koşulu...

Adaylara kendileri anlatmaları için yarım saatlik TV konuşması imkânı verilmediği gibi imza işi de 6 güne sıkıştırıldı. Konuyu çok yakından izleyen bir dostumuzla konuşuyoruz:

“100 bin imza konusunda büyük sıkıntılar yaşanacak. Örneğin Ankara’da, Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Altındağ, Keçiören ve Pursaklar ilçe seçim kurulları tek bir binada toplanmıştır. Bu bina da Sıhhıye’de, Strazburg Caddesi’nde, kapısından yan yana iki kişinin bile zor geçebileceği eski bir Ankara apartmanı. Belli ki imza günleri bu binada büyük sıkıntılar yaşanacak, kapısında uzun kuyruklar oluşacaktır.”

Haberin Devamı

- Ya yurt dışındaki seçmenler?

“Yurt dışındaki seçmenlerin imza verebileceği tek yer Yurt Dışı Seçim Kurulu. Bu kurulun yeri de yine az önce sözünü ettiğim Strazburg Caddesi’ndeki köhne apartmanda. Yurt dışındaki seçmenler imza vermek için uçağa atlayıp Ankara’ya gelseler bile Ankara’daki seçmenler gibi onlar da binaya yaklaşmakta sıkıntı çekecekler.”

- Ya hapishanedekiler?

“Hapishanelerdeki 235 bin yurttaşın cumhurbaşkanı adayı için imza vermeleri de fiilen söz konusu olmayacak. Çünkü imza vermek için bizzat ilçe seçim kuruluna gitmeleri gerekir ki buna da elbet izin verilmeyecek...”

Meclis de yetmez!

Kimi yanlış yorumlar duyuluyor TV ekranlarında... Mesela: “Muhalefet Meclis’te çoğunluğu ele geçirirse Cumhurbaşkanı’nı kuşatır onu çalıştırmaz” gibi...
Yeni Anayasa’ya göre... 600 kişilik yeni Meclis’te muhalefetin Meclis’i yenilemek için 360, Anayasa’yı değiştirmek için 400 oyu bulması gerekecektir... Cumhurbaşkanı Meclis’ten gelen yasaları veto edebilir, bu yasayı tekrar göndermek için Meclis’in 301 oyu bulması gerekir. Kaldı ki Cumhurbaşkanı OHAL ilan ederek her konuda kanun gücünde kararname çıkarabilir. Meclis’in yasa tekelini kırabilir. Bu kararnamelerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidilemez. Diyeceğimiz 5 - 10 kişilik bir çoğunluk Başkan’ı durduramaz. Kaldı ki o 5 - 10 vekilin seçim sonrasında iktidara intikali (kayması) zor değildir!

Haberin Devamı

ENİS

Baskın seçimin kime ne faydası var, diye sorarsanız... Bazı arkadaşlara elbet faydası var.. Örneğin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu seçimi dört gözle bekliyor olmalı. Enis Berberoğlu’nun acar avukatı Yiğit Acar anlatıyor:
- Mahkemece 5 yıl hapis cezasına çarptırılan ve dosyası halen Yargıtay’da olan Enis Berberoğlu, seçimde CHP tarafından milletvekili adayı gösterilecek. Milletvekili seçildiğinin ertesi günü de özgürlüğüne kavuşacak. Hatırlanırsa, dokunulmazlıklar bir defalığına kalkmıştı. Berberoğlu seçilince Meclis’teki yerini tekrar alacak... CHP bu konuda garanti verdi.

İP

Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu 100 bin imzayı bulamadığı takdirde CHP’nin yardımıyla başkan olamazlar mı? Konuyu CHP eski Grup Başkanvekili Levent Gök’e sorduk... Gök bunun hemen hemen imkânsız olduğunu söyledi.
Bu arada Akşener ve Karamollaoğlu’nu bekleyen bir tehlike var...
Eğer cumhurbaşkanı seçilemezlerse milletvekili de olamıyorlar.
Bu takdirde partilerinde bir liderlik sorunu başlayacak demektir...

Haberin Devamı

YÜRÜ

Kadıköy - Kartal metrosundan Ünalan istasyonunda indiniz, Akasya AVM’ye doğru gidiyorsunuz. 1 yürüyen merdiven ile 6 yürüme bandından 5’i çalışmıyor. İlgilisini arayıp sebebini soruyoruz:
- Almanya’dan parça gelmesi gecikti, sebep bu diyor...
Yerli ve milli uçak... Tank... Otomobil yapmak güzel de... Önce yerli ve milli yürüyen merdiven yapmayı denemeliyiz...