Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Adının birinci sözcüğünde "Demokratik" yazan "sol" parti, Kurultay'a hazırlanıyor... Bu çerçevede partinin tüm ilçe örgütleri şu ara kendi kongrelerini yapmakla meşgul... Bu kongreler, adı geçen "sol" partinin ne kadar "demokratik!" olduğunu göstermesi bakımından pek ilginç oluyor. Mesela Seyhan'daki kongrede yaşananlar...
       Yerel basından bir arkadaşımız anlatıyor:
       - Son seçim sonuçları itibarıyla ülkenin "en büyük" partisi olan DSP, 1 milyonu aşkın nüfusuyla "ülkenin en büyük ilçesi" olan Seyhan'da sadece "142" parti üyesiyle kongre yaptı. İşin püf noktası şu.. Parti tüzüğüne göre, bir ilçedeki üye sayısı "150'nin altında" olunca mahallelerde sandık kurulup delege seçimi yapılmıyor, mevcut üyeler "delege" sayılıyor. Bu üyeler de ilçe yönetimlerince saptanıp genel merkeze "onaylattırılan" isimler.. Dolayısıyla kimi destekleyecekleri zaten belli. Netice?. "Seçen memnun seçilen memnun!" Türkiye'deki bütün ilçelerde durum aynı: Üye sayıları, bu çarkı döndürebilmek için daima "150'nin altında" donduruluyor...
       Anlatılanlar yalnızca Seyhan'a özgü şeyler mi, yoksa DSP (söylendiği gibi) Türkiye genelinde hep aynı yöntemle mi çalışıyor, sorusuna kesin bir yanıt için İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Bakırköy'deki DSP örgütünü arıyoruz. İlçe Başkanı Ulvi Altıok'a danışıyoruz. Kendisinden aldığımız bilgiye göre... Bakırköy DSP İlçe Kongresi 9 Eylül'de "110" delegeyle yapılmış... Nüfusu bir milyonu aşan ilçede Türkiye'nin en büyük partisinin sadece ve sadece 110 üyesi varmış...
       Hem demokratik.. Hem sol.. Hem de en dürüst liderin partisindeki manzara işte böyle...

Komisyon
Sadettin Tantan, Ecevit'in kurduğu süper komisyonun görevini özetlemiş:
"Yolsuzlukların siyaset ve bürokrasideki bağlantılarını bulmak"
Bunun için "süper komisyon" kurmaya ne gerek vardı.
Çevirin yoldan geçen herhangi bir vatandaşı, anlatsın.
Antimedya'dan...

Üçüncü adam...

       Türkiye Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak, Süleyman Demirel'i üstün hizmet başarı ödülüyle ödüllendirmiş ve kendisini ülkeye yaptığı hizmetler açısından Atatürk ve İnönü'den sonra "Üçüncü adam" olarak nitelemiş... Kütahyalı okurumuz Ercan Düzyol bu bağlamda sıralamada yer hakeden diğer ünlüleri göndermiş:
       "4'üncü adam: Yahya Demirel, 5'inci Adam: Murat Demirel, 6'ıncı Adam:Şevket Demirel, 7'inci Adam: Hacı Ali demirel, 8'inci Adam: Cavit Çağlar ..vs.."

Hayat geyiği

       Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. İsmet Gedik, Türk insanının çalışma ve uyku dışında kalan zamanı nasıl değerlendirdiğini saptamak amacıyla bir soruşturma yapmış.. Sonuç?..
       - İnsanlarımız zamanın yüzde 80 - 85'ini talih ve kağıt oyunu oynayarak, futbol geyiği yaparak, televole ve magazin eğlencelerini sıkıca takip ederek geçiriyor... Kalan yüzde 15 - 20'lik zaman dilimi de diğer insanları tenkit ve dedikoduyla geçiyor...
       - Bunun bilimsel yorumu?
       - İnsanın dış ortam koşullarına sağlıklı uyumu için hücrelerinin eğitimi, programlanması gerekir. Bir beyin neyle çok meşgul ediliyorsa, o konuda başarılı olur. Örneğin, sabah - akşam kağıt oyunuyla ilgilenen kişi, o oyunu diğer insanlardan daha iyi oynar. Bunun nedeni, beyinde o konuyla ilgili hücrelerin daha sıkı bir örgütlenme içine girerek daha hızlı işlem yapabilmeleridir.
       - Peki, kağıt oyunları dışında başka alanlarda yetkinleşebilmek için?
       - Cevap basit: Beyni kağıt oyunları yerine, yetkinleşmek istenen konu üzerinde yoğunlaştırmak gerekir..

Florya'da olay...

       Emre Kazancıoğlu - Florya
       Bugün Florya Metin Oktay Tesisleri'nde yapılan sabah idmanında GS Kulübü malzemecisi Rüstem, kendisine:
       - Rüstem topları getir, diyen Lucescu'ya:
       - Az ye de kendine bi uşak tut Çeribaşı, git kendin al, şeklinde tepki göstererek sinirli bir şekilde tesisleri terketmiştir.
       Lucescu, Rüstem'in sinirlenmesinin normal olduğunu, top toplayıcıların hafta başlarında gergin olduklarını söylemiş; Rüstem'in evine telefon açarak kendisinden özür dilemiştir.

Sayım önerisi

       "Hükümet hatalı davrandı. Sayımı hafta arası yapacaklardı. Kimse gık demeyeceği gibi millet her yıl sayım isterdi..."
       Rüstem Balcı

       Bir zincir en zayıf noktasından daha güçlü değildir... Hayat eninde sonunda bir zincirdir...
       William James


Yazara E-Posta: m.asik@milliyet.com.tr