Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eğitimde 4+4+4 uygulaması önümüzdeki öğretim yılında başlayacak. Onunla birlikte seçmeli ders uygulaması da... Diyelim ki 50 öğrencisi olan bir sınıfta 25 öğrenci iktidarın istediği şekilde Kur’an dersini seçti... Kalan 25 öğrenci de çeşitli sayılarda olmak üzere müzik, bilim, astronomi, spor alanlarındaki bir dersi... Akla gelen ilk sorulardan biri malum; özellikle geri kalmış bölgelerde bu dersi verebilecek öğretmen bulunabilecek mi? Bulunamazsa o öğrenciler o derslerde ne yapacak? Soruyu Eğitim - İş Genel Başkanı Veli Demir’e sorduk. Yanıt:
- Milli Eğitim Bakanlığı 10 yıldır büyük ölçüde din kültürü branşında öğretmenler aldığı, diğerlerine üvey evlat muamelesi yaptığı için müzik, resim gibi derslerinde büyük öğretmen açığı var. Ortalama iki okula sadece bir müzik veya resim öğretmeni düşüyor. Önümüzdeki yıl bu açık çok daha büyüyecek.
- Büyüyünce ne olacak?
- Ne olacağı şimdiden belli. O dersler ilk başta boş geçecek. Bugün Türkiye’deki 70 bin okulun tamamına yakının müdürü, müdür başyardımcısı ya da yardımcısı din kültürü öğretmeni. Bunlar hem kendi inançları gereği hem yukarıya şirin görünmek için öğrencileri ve velilerini, çocuklarınız boş boş mu otursun, diyerek Kur’an dersini seçmeye zorlayacak. Bir - iki yıla kalmadan öteki seçmelik dersler kâğıt üzerinde kalacak.
- İmam hatip ortaokullarında kızlarla erkekler beraber okuyacakmış...
- İktidar yandaşı eğitim sendikası daha şimdiden karma okulların ne kadar yanlış olduğunu ileri süren bir kampanya başlattı. Böyle giderse bir - iki yıla kalmaz karma okullar da tarih olur.

Haberin Devamı

Bir “iyilik hareketi”neden, mahkûm falan olmamış kimi aydınlar yıllardır yattıkları hapishanelerden
çıkabilir diye paniğe kapılır?

Cem Say

Maliyet sorunu

“Kürt sorunu yeter ki çözülsün... Eğer bu sorun çözülecekse ve bu benim genel başkanlığıma mal olacaksa olsun, yeter ki bu sorun çözülsün.”
Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün aynen böyle dedi.
CHP’nin yıllardır terör ve Kürt sorununda çözüm önerileri vardır. Erdal İnönü’den bu yana CHP genel başkanları, yeri ve zamanı geldikçe o görüşleri açıkladılar, anlattılar. Bir teki bile bunun genel başkanlıklarına mal olacağını söylemedi. Böyle korkuya gerek yoktu; çünkü o çözüm önerisi ilkelere uygun şekilde formüle edilmiş, partide hemen herkesin benimsediği görüş haline gelmişti.
Kemal Bey, şimdi neden “genel başkanlığıma mal olursa olsun” diyor? Partide hiç konuşulmamış, tartışılmamış... Parti ilkelerine aykırı, tabanda ve örgütlerde tepki yaratacak bir formül mü söz konusu yoksa? ABD’nin çözüm sürecine katıldığı iktidar sözcüleri tarafından açıklandı. O taraftan gelen CHP ilkelerine aykırı bir dayatma mı var? Bu dayatma koltuğa mal olacak kadar tehlike mi içeriyor? Merak ettik...

Haberin Devamı

Sporcunun ölümü...

İşadamı Sabri Ulukartal, Bebek’te bir spor salonunda çalışırken kalp krizi geçirerek öldü. Ulukartal henüz 43 yaşındaydı. Ve sürekli o salondaki eğitmenlerin kontrolünde spor yapıyordu. Ulukartal’ın yakınları Mac Bebekoy spor salonu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu... Yıllık 6 bin dolar ücretle girilen salonda, anlatıldığına göre, ne bir hekim varmış, ne kalp masajı ya da solunum cihazı... Basit bir dilaltı hapı ya da yere yığılan hastayı ambulansa taşıyacak sedye de bulunmuyormuş.
Yakınları, şikâyet dilekçesinde, eğitmenlerin Ulukartal’a kapsamlı bir program hazırladığı, ilaç listesi verdikleri, Ulukartal’ın bu listeye göre her gün yaklaşık 12 tablet aldığını kaydettiler.
Bu alabildiğine lüks spor kulübünün bir başka üyesi anlatıyor:
“Salon üyelerini memnun etmek için her türlü hizmeti sunuyor. Soyunma odasında kuaför hizmeti bile var. Ama çabuk ulaşılır bir doktor ve ambulans hizmeti yok... Spor hocalarının acil müdahale teknikleri konusunda eğitilmiş olmaları gerekir. Gördüğüm kadarıyla böyle bir eğitimleri de yok... Her an herkesin fenalık geçirebileceği bir spor mahallinde böyle bir şeyin hiç akla gelmemesi çok ilginç... Kim denetleyecek bu spor salonlarını?
Yeni ölümler mi beklenecek denetim için?”

Haberin Devamı

Kürşad Tüzmen’in kavgasız günü geçmiyor.
AKP Hükümeti halkın sağlığı açısından kürtajdan önce, Kürşad’ı yasaklamalı...
***
Okuyup yazma bilmek ama okuyup yazdığını anlamamak mümkün mü?
Evet! Türkiye’deki Kuran eğitimiyle bu zor iş başarılacak...
Gülhan Elmas

Çok çalışan memur daha fazla maaş alacakmış.
Ne kadar fazla çalışırsa çalışsın “İşini bilen memur”dan daha fazla kazanamaz...
Haldun Ertem

Miras kavgasından küs olan Erbakan’ın çocukları barışmış.
Hımmm... “Tamamen duygusal” olan sorunlarını hallettiler demek!
Fahrettin Fidan