Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikâyeyi yıllar önce rahmetli Rıfat Ilgaz anlatmıştı...
Rıfat Ağabey bir tarihte, muhtemelen 12 Eylül sıralarında, baba memleketi Cide’ye gidiyor. Aydın Ilgaz da yanında. Devlet, Rıfat Ağabey’le kavgalıdır. Kaymakam daha ilk gün Rıfat Ağabey’le temas koruyor:
- İhbar aldık, diyor, size bir saldırı olabilir. Biz sizi koruyamayız. En iyisi Cide’de hiç kalmayın, ilk vasıtayla geri dönün...
Rıfat Ağabey birlikte geldiği oğlu Aydın’ı çarşıya yolluyor. Rakı, beyaz peynir, domates, kavun ve bilumum içki mezeleri alınıyor.
Akşam karanlığı düşerken caddeye bakan balkona rakı masası kuruluyor. Evin ve balkonun tüm ışıkları yakılıyor.
Rıfat Ağabey ve oğlu Aydın balkonda gece yarısına kadar ufak ufak demleniyorlar.
Cide’nin temiz havasında kafalar bulunuyor, kahkahalar ta uzaklardan duyuluyor.
Komşular perde arkasından korkuyla etrafı seyrediyor.
Ne var ki, tehditle korku salanlar hiç ortalarda görünmüyor.
Daha doğrusu korku yeniliyor. Cesaret kazanıyor.
-
İstanbul üç gündür ıssız... Millet mecbur olmadıkça evden çıkmıyor. Güvenlik uzmanı Mete Yarar diyor ki:
- Eğer ilk patlamadan sonra 2.5 milyon insan Ankara’da yürümüş olsaydı, bu bombalar patlamazdı...
Beş bin, on bin kişi değil... Milyonla insanın sokağa çıkıp yürümesinden, teröre meydan okumasından söz ediyor Mete Yarar... Ne var ki insanlara evde kalmaları telkin ediliyor. Toplu bir yürüyüş ve meydan okuma gerçekleşmiyor. Halk dağınık!

Schengen yengen!

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki akşam gençlere yaptığı konuşmada ilginç mesajlar verdi. Örneğin yeni anayasa konusunda dedi ki:
“Sadece iktidar partisi ile MHP el ele verse, 367’yi bulamayabilirler o ayrı bir konu ama hiç olmazsa millete gitmenin yolu açılabilir. Ben inanıyorum ki millete gitmenin yolu açılsa, millet böyle bir yeni anayasaya ‘evet’ diyecektir.”
Bir süre önce MHP’nin yeni anayasa konusunda AKP’ye selektör yaptığı (farları yakıp söndürerek işaret verdiği) konuşuluyordu. Erdoğan’ın ifadesinden anlaşılıyor ki arada olgunlaşan bir ilişki var...
Başbakan Davutoğlu geçen hafta Brüksel’de tarihi dediği bir anlaşma yaptı. Yunanistan ve Avrupa’ya mülteci akını kesilecek. Karşılığında ilk etapta 3 milyar euro alacağız. Haziranda vizenin kaldırılması gündeme gelecek. Avrupa alacağını aldı da.. Biz, bize vaat edilenleri alabilecek miyiz? Buna Cumhurbaşkanı da inanmıyor. Bakın gençlere ne dedi:
- Schengen konusu bizim aslında çoktan hakkımız. Bizim Avrupa Birliği’ne fiili müracaatımız 1959’dur, resmi 1963’tür ve bu süreç içerisinde bize her zaman çalım attılar. Hiçbir zaman samimi davranmadılar. Şu anda da samimi davranmıyorlar. Bunlar hiçbir zaman sözlerinde durmazlar. Yine durmayacaklar.”
SORU: Peki sözlerinde durmayan ülkelerle neden anlaşmalar yapıp duruyoruz?

KALP

Bizim mesleğin hocalarından, değerli yazar Haluk Şahin önceki gece kalp krizi geçirdi. Sabah hemen hastaneye koşan Haluk Şahin’e stent takıldı. Notunu aktaralım:
“30 yıldır sigara içmeyen, bol bol yürüyen, kırmızı eti pek az yiyen, Ege-Akdeniz diyeti uygulayan, kilosu boyuna uygun, hareketli, iyimser ve sosyal bir insan olarak kendimi kalp krizi adayı olarak görmüyordum. O yüzden son zamanlardaki ufak belirtileri hep mideye ve sindirim sistemine bağladım. Meğer öyle değilmiş. Ailemizde geçmişte görülmüş olan damar sertliği ve başka faktörler de etkili olabiliyormuş. Hele nüfus kâğıdı eskiyince hepimiz kalp krizi adayı imişiz! Şimdi iyiyim. Kendimi şanslı sayıyorum: O sabah doğru hastaneye gitmiş, doğru doktorları görmüş olmasaydım ne olurdu bilemiyorum.”

İZMİR

Ulusalcı Gönüllüler adına Lale Gürman yazıyor:
“Haftalardır Zübeyde Ana’nın İzmir Karşıyaka’daki mezarının yanı başına yaptırılmakta olan tuvalet konusuyla ilgili olarak Karşıyakalı yetkililerle yazışmalarımız devam etmekte. Bu durumun asla kabul edilmediğini kendilerine çeşitli kez yazmaya, yazılanları iletmemize karşın henüz sonuç alamadık. İhtiyaç olduğu ifade edilen tuvaletin caminin arkasına ya da çay bahçesi yanına yapılabilecek iken özellikle anıtın dibine yapılmasında kötü niyet görüyoruz...”
İzmir Büyükşehir ve Karşıyaka belediyeleri konuyla ilgilenecektir umarız...