Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seçim sonuçlarından hüzünlenen kitleler yılgın ve mutsuz. Soruyorlar:

- Şimdi ne yapacağız?

Oysa yeni bir durum yok!

Türkiye’yi zaten AKP yönetiyordu yine AKP yönetecek...

Sen azınlıktaydın. Yine azınlıktasın...

Ne yapacaksın?

Enver Aysever dün BİRGÜN’deki yazısında istikameti çiziyordu:

“Korkmadan; laiklik, eşitlik, anti-emperyalizm, Cumhuriyet, Mustafa Kemal, barış, aydınlanma, devrim, adalet, hukuk, sendika, grev, iş, aş, özgürlük, af diyenlere gereksinimimiz var.”

Dün bu değerleri savunuyordun, yine bu değerleri savunacaksın...

Haberin Devamı

Demokrasi için, ülkenin yağma ve talan edilmemesi için, insanların insan gibi yaşadığı bir ülke için mücadele edeceksin.

Bil ki bunun için varsın... İyi ki varsın...

AOÇ

Atatürk Orman Çiftliği’nde gece 01.30 sıralarında yangın çıktı. Atatürk Orman Çiftliği içinde bulunan müze ve sergi salonu binasında çıkan yangın, haberlere göre, kısa sürede kontrol altına alındı.

Cumhurbaşkanı Sarayı’nın bulunduğu bu nedenle çok sıkı şekilde kontrol edilen Orman Çiftliği alanında yangın nasıl çıkar? Birileri kundakladığı için çıkar... Müzede niye çıkar? Birileri Atatürk Orman Çiftliği’nin tarihinden rahatsız olduğu çıkar.. Daha doğrusu çıkarılır...

Yangın durup dururken çıkmaz.

CHP’nin sapmaları

CHP eski Milletvekili Hüseyin Aygün CHP’nin hatalarını sıralıyor:

- CHP, kendi öz tabanına sırt çevirerek tam 32 gün AKP ile koalisyonu görüştü, CHP’liler ‘konuştu’, AKP’liler ‘not aldı’, oysa görüşme teklifi AKP’den gelmişti,

- Bu görüşmeler Türkiye toplumunda AKPnin‘aklanması’na yol açtı,

- Kılıçdaroğlu bu görüşmeler sürerken, ‘17-25 Aralık önceliğimiz değil’ diyerek, AKP’nin suçlarını hafifletti,

- CHP liderliği koalisyon görüşmelerini yürütürken AKP’ye karşı izlediği eleştirel tutumu tümden terk etti. (İktidar koltuğu uğruna vaat ve ilkelerini terk edebileceği imajı verdi)

- Kılıçdaroğlu, 1 Kasım kampanyasını yine AK-CHP koalisyonu kurulacak algısıyla yürüttü,

- Bu tavır seçmende ‘Zaten AKP ile koalisyon kurulacak, niçin CHP’ye oy vereyim’ düşüncesine yol açtı,

- Kılıçdaroğlu AKP’yi suç işlemiş, hesap sorulacak bir rakip değil, ‘iktidar ortağı’ olarak görünce seçmen de AKP’ye yaklaştı,

Haberin Devamı

-Kılıçdaroğlu, Ankara Garı katliamının hesabını sormak yerine, Davutoğlu’nun ‘terör’ konulu çağrısına hemen icabet etti, Davutoğlu’dan hesap sormak yerine ayağına gitti,

- Bu tablo karşısında MHP ve HDP’den kopan seçmen, CHP’ye değil, AKP’ye yöneldi,

- Seçim gecesi ise Kılıçdaroğlu, ‘milli iradeye saygılıyız, seçimler meşrudur’ dedi, Davutoğlu’nu telefonla arayarak ‘tebrik etti’. Oysa bu ‘milli irade’ değil, ‘gasp edilmiş irade’ idi.

ASGARİ

AKP asgari ücreti önümüzdeki yıl 1300 liraya yükseltme sözü vermişti. Şimdi bu sözü komisyona havale etme eğiliminde görünüyor.

TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırmasına göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.379 TL’dir.

Demek ki bir asgari ücretli, bugün 1300 TL aylık alsa bile, ailesini açlıktan kurtaramıyor.

TÜRK-İŞ’e göre 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 4.472 TL...

Demek ki bir ailede 4 kişi birden 1300 lira asgari ücretle çalışmalı ki aile yoksulluk sınırı altına düşmesin. Halen Türkiye’de 17 milyon kişi yoksulluk, 5 milyon kişi de açlık sınırının altında yaşıyor.

Haberin Devamı

Muhalefet partilerinin liderleri

“seçim sonrası AKP yandaşı olmayanlarda yaşanan mutsuzluğun”

binde birini yüreklerinde hissetmiş olsalar çoktan istifa etmişlerdi.

Akif Kökçe

LAF

CHP’de hem Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, hem Genel Sekreter Gürsel Tekingeçen seçimlere göre oylarını ve milletvekili sayısını artırmaktan söz ediyorlar. Gerçek öyle mi?

2011 yılında Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı altında girilen ilk genel seçimde CHP toplam oyların yüzde 25.98’ini almış, 135 milletvekili çıkarmıştı...

7 Haziran’da yüzde 24.98 oy alındı ve 132 milletvekili çıkarıldı.

Kılıçdaroğlu 7 Haziran öncesi bir önceki seçime göre daha düşük oy alınırsa genel başkanlığı bırakacağını söylemişti.Bu sözünde durmadı. 1 Kasım’daki son seçimde ise CHP oyların yüzde 25.40’ını aldı, 134 milletvekili çıkardı... 7 Haziran’a göre biraz artış oldu ama 2011 seçimindeki düzeye ulaşılamadı. Bu mu artış?

? Seçmen sayısının 7 Haziran seçiminden bu yana 2 milyon arttığı görüşünü dün sütunumuza taşımıştık. Yüksek Seçim Kurulu kaynaklarına göre... Artış sadece 300 bin dolayında olmuş. Düzeltiriz...