Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       Çevre Bakanı İmren Aykut'la birkaç gün önce öğle yemeğinde çevre sorunlarını konuştuk. İmren Hanım dehşetengiz rakamlar verdi. Türkiye'de yaşayan 62 milyon insandan 50 milyonunun dışkısının arıtılmadan çevredeki deniz, göl ve akarsulara verildiğini... Ülkemizde bulunan 2900 yerleşim yerinden sadece 141'inde kanalizasyon şebekesi bulunduğunu... vs...
       Örneğin çöplüklerin dibinde biriken kirli suyu vidanjörle topluyor götürüp bir başka alana atıyorlardı.
       En ilginci ise Haliç'i temizleme çalışmasıydı. Haliç'in dibindeki çamur borularla çekiliyor, çevredeki taşocaklarına boşaltılıyordu.
       Bu kirli sular elbet yokolmuyor, toprağa ve insanların içinden su aldığı kuyulara karışıyordu.
       Bu kadar mı? Hayır... Gerisini Sabah Gazetesi'nin "İstanbul" ekinde önceki gün görmek mümkündü. "Mikrop Barajı" başlıklı haberde deniyordu ki:
       "Gülermak firmasının Haliç'ten emerek pompaladığı milyonlarca ton çamurun depolandığı taş ocakları çevresine kokudan yanaşılmıyor. Çevrede yaşayanlar pencerelerini açamıyor. Özellikle havaların ısındığı günlerde çevreyi bulut şeklinde sivrisinekler kaplıyor. vs..."
       Özetle... Haliç temizleniyor, geçen dönemlerde başarılamayan iş bu defa başarılıyor, derken Haliç'e taşocakları bölgesinde küçük bir Haliç daha eklenmiş. Kutlarız...

       Dünya Sağlık Örgütü'nün "ödüllü" sigarayı bırakma kampanyası 2 Mayıs'ta başlıyor... "Bırak - Kazan 98" sloganıyla duyurulan kampanyada 2 - 30 Mayıs arasında ağzına bir tek sigara koymadığını "iki tanıkla" ispatlayabilen tirkayiler, "13 bin dolar" para ödüllü çekilişe katılma şansı kazanacak.
       Kampanyanın asıl "büyük ikramiyesi", bol oksijenli ve sağlıklı bir yaşam... Prof. Erol Sezer'in dediği gibi;
       - Sigarayı bıraktığınız günün ertesinde karbonmonoksitin olumsuz etkisinden kurtuluyorsunuz. Kanınız oksijeni tam kapasiteyle taşımaya başlıyor. Solunum fonksiyonları hızla düzeliyor. Bir yıl içinde sigaradan kaynaklanan kalp krizi geçirme ihtimali yüzde 50 azalıyor. 5 yıl içinde de başta akciğer kanseri olmak üzere sigaradan doğan tüm organ kanserlerine yakalanma riski yüzde 50 azalıyor.
       Bize sorarsanız... Bundan büyük ikramiye ne Loto'da, ne de Toto'da çıkar! Katılım konusunda bilgi için Tel: 0424 238 15 67 / Fırat Üniversitesi

       Aramızdan ayrılalı 10 yıl olmuş... Sanki 10 gün gibi... O dinmez kahkaha, o umut ve neşe saçan, o küçük dev adam... Sanki hala aramızda... Dosyaların arasına sıkışıp kalmış yukardaki resmi geçenlerde bulduk. Spor Servisi'nde spor karikatürü çiziyor... O arada birşeyler anlatıyor... Altan'ca... Saygıyla anıyoruz yazar, çizer, tiyatrocu, feylesof... ve pırlanta adam... Altan Erbulak'ı...

       l987'den bu yana sürekli aynı filmi izleyip duruyoruz. Liderler sürekli siyasal istikrarsızlıktan şikayet edip, bunu aşmanın ancak bir erken seçimle mümkün olabileceğini söylüyor. Ardından ülkeyi apartopar seçime götürüyor. Yapılan seçimin istikrar yerine daha büyük istikrarsızlık getirdiği ortaya çıkıyor. Bunun üzerine aynı kişiler, aynı gerekçeyle yeni bir erken seçimi daha gündeme getiriyorlar. Tabii sonuç yine değişmiyor ve kısır döngü böyle sürüp gidiyor.
       Seçim sistemleri üzerindeki çalışmalarıyla tanıdığımız Tarhan Erdem 'e soruyoruz.
       - 1999 Mart'ında seçim yapılırsa ülkeye istikrar gelir mi?
       - Halen yürürlükte olan Seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası, Dernekler Yasası, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası vb. gibi yasalar değiştirilmeden, yani ülkede gerçek anlamda bir demokratikleşme sağlanmadan, bir tek erken seçim yaparak ülkeye istikrar gelmez. Gelmeyeceğini de bugüne kadar anlamış olmamız lazım.
       - İsterseniz önce Seçim Yasası'ndan başlayalım.
       - Bildiğiniz gibi, Seçim Yasa'mızda ülke barajı yüzde 10. Bu denli yüksek barajla, toplumda varolan eski ve yeni siyasal eğilimlerle siyasal hayata girmesi çok zor. Bence bu baraj derhal sıfıra indirilmelidir.
       - Barajın yüksekliğine liderler de karşı görünüyor...
       - Görünürde, bütün liderler ülke barajının bu denli yüksek olmasına karşı...Ama sadece görünürde...Çünkü bu denli yüksek baraj, parti içi oligarşinin devamı bakımından işlerine geliyor. Mevcut bütün liderler, lider oligarşisi ile ilgili bütün ayrıntıları bilirler ve buna zarar verecek bir düzenlemeye şiddetle karşı çıkarlar.
       (Seçim yasasındaki aksaklıklara fırsat buldukça değineceğiz)




Yazara E-Posta: M.Asik@milliyet.com.tr