Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Erdoğan’ın her konuşmasında Gezi eylemlerinin arkasına ısrarla “Faiz Lobisi”ni yerleştirmesi bir türlü mantığa oturtulamıyor...
Daha geçen ay... Mayıs ortasında... Kurumlar vergisi açıklanmış... Birinciliği Garanti Bankası, ikinciliği İş Bankası, üçüncülüğü Akbank almış... İlk 10’da 8 banka yer almış... Bankalar tarihte ilk kez bu kadar üst sıralara tırmanıp bu kadar çok vergi ödemiş... Bir başka deyişle bu kadar çok kâr sağlamış... Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sıralamanın başındaki kurumları “Gerçek kahramanlar” olarak alkışlamış... Bankaların bu yıla ilişkin de şikâyetleri bulunmazken... Türkiye’de faizler şu anda Avrupa ortalamasının 9 katı büyüklükteyken... Faiz lobisi neden eylemcileri destekleyerek hükümeti düşürmeye veya ekonomiyi sarsmaya çalışsın... Kimse bir anlam veremiyor... Derken mimar Doğan Hasol konuya bir açıklama getirdi... Dedi ki:
- Bana öyle geliyor ki burada bir tercüme hatası var...
- Ne gibi?
- Efendim malum “interest” inglizcede hem “faiz” hem “çıkar” anlamında kullanılmaktadır. “Interest lobby” sık kullanılan bir deyimdir. “Çıkar lobisi” anlamındadır. Acaba İngilizce hazırlanan bir rapor Türkçeye “faiz lobisi” şeklinde çevrildi de sayın Başbakan yanıltıldı mı?
Doğrusu bu tahmin pek de uzak ihtimal olarak görünmüyor...

Haberin Devamı

Mitingin bayrakları

AKP’nin Zeytinburnu mitinginde meydan gelincik tarlası gibiydi...
Binlerce Türk bayrağı bir sağa bir sola dalgalanıyordu.
Aynen geçmişteki Cumhuriyet mitinglerinde olduğu gibi...
Ve Tayyip Erdoğan taraftarlarına Türk bayrağı asmalarını tavsiye ediyor ama -üzerinde Atatürk resmi bulunanları asmayın- telkinini de ihmal etmiyordu.
Geçmiş yıllarda ulusal bayramlarda İslamcılar bayrak asmazdı.
Camilere de bayrak asılmazdı örneğin... Artık asılıyor.
O cenahta bir bayrak merakı belirdi... İyi oldu. Bayraksız ulus olmaz.
Buna karşılık dünkü gazetelerde yer alan sendikaların miting fotoğraflarında Türk bayrağı ya yoktu ya numune olarak bir iki tane göze çarpıyordu.
Öcalan iki hafta önce taraftarlarına İmralı’dan talimat gönderdi:
- Direnişin öncülüğünü ulusalcılara bırakmayın, dedi...
Acaba Kürt tabana da sahip bu sendikalar onları memnun etmek için bayrak göstermekten vaz mı geçtiler? Bayrağından, Atatürk’ten, Cumhuriyet ilkelerinden, ulusun adından, T.C. rumuzundan utanan bir ülke olabilir mi? Oluyor işte...
Oysa Gezi eylemleri sırasında gençler Türk-Kürt, ulusalcı-küreselci, solcu-sağcı, dindar-ateist gibi ayrımlara hiç girmediler. Gezi ruhu kavrayıcı, kucaklayıcı, akılla hareket eden bir ruh. Bazıları cinlik yapıyor araya ideolojik mücadele sokuyor. Süreci ucuzlatıyor...

Haberin Devamı

Taksim’de
duran adamı
6 saat kimse durduramadı.
Nevra Donat

Marmaray

Marmaray projesi Asya ile Avrupa’yı denizaltından tüp geçişle bağlayan bir demiryolu projesi. Gebze ile Halkalı arasında 76 kilometrelik bir banliyö hattı... Aynı zamanda bu hattan tren geçişi de sağlanacak.
Devletlular, demeçlerinde, Marmaray’ın 23 Ekim 2013’te hizmete gireceğini sık sık söylüyor. Derken TCDD’nin bir ilanı ortaya çıktı:
“Haydarpaşa Pendik seferlerine, iyileştirme projesi çerçevesinde, 19 Haziran’dan itibaren 24 ay ara verilecektir”
Yani... Marmaray en erken iki yıl sonra hizmete girebilecektir. Peki 29 Ekim’de hizmete girecek olan ne? Muhtemelen Haydarpaşa Sirkeci arasında küçük bir bölüm... Kendinizi uyutulmuş mu hissediyorsunuz? Haklısınız.

Haberin Devamı

Gezi Parkı direnişinden sonra,
duran insan direnişine katılanlar da tutuklanıyor.
Ne ülke ama!
Yürüsen kabahat, dursan kabahat!
***
Gül “Huzur için halk sokaktan çekilsin” diyor!
Koskoca ülkenin huzuru için
“75.999.999 kişinin” yerine
“1 kişinin çekilmesi” daha kolay değil mi?
Akif Kökçe

İnşaat

Özgür Mumcu Radikal’deki yazısında AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun iki ay önce yaptığı konuşmayı hatırlattı. Bakın ne diyordu AKP İl Başkanı:
“10 yıllık iktidar dönemimizde bizimle şu ya da bu şekilde paydaş olanlar, gelecek 10 yılda bizimle paydaş olmayacaklar. Diyelim ki liberal kesimler, şu ya da bu şekilde bu süreçte bir şekilde paydaş oldular ancak gelecek inşa dönemidir. İnşa dönemi onların arzu ettiği gibi olmayacak.”
Yani... İnşa edilecek rejim AKP hayranı liberal demokratların bile hazmedebileceği bir rejim olmayacak... İslami soslu dikta rejiminden söz ediliyor. Gidişat bunu doğruluyor.