Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Malatya Kürecik’te konuşlanmış olan radarın görevi nedir? İsrail’i korumak da görevleri arasında mıdır? AKP sözcüleri İsrail’in aynı tip radarının bulunduğunu, Kürecik radarının NATO görevi yaptığını söylediler. Acaba doğru mudur?
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü uzmanlarından Fazıl Esad Altay bu konuda ayrıntılı bir yazı yazdı.
Özetlersek:
- Malatya Kürecik’te yer alan ABD yapımı AN/TPY-2 radarının İran’dan İsrail’e atılması muhtemel füzelerin erkenden tespit edilmesinde kullanıldığı, Katar ve İsrail’de yer alan aynı tip diğer 2 radarla beraber tamamlayıcı görevde olduğu zaten yabancı basın organlarınca açıklanmış bir bilgidir.
İran’dan atılması muhtemel füzeleri İsrail’de kurulu radar tek başına tespit edemez.
İran’dan atılacak Şahab - 3 tipi balistik füzenin menzili 1300 km’dir.
AN/TPY-2 radarının füze tespit menzili ise sadece 1000 km’dir.
İsrail’de kurulu olan radar, İran’dan atılan bir füzeyi ancak 300 km uçtuktan sonra tespit edebilir. Bu nedenle İran’dan İsrail’e atılabilecek bir füzenin anında tespiti için hem Malatya’daki, hem de Katar’daki radarlar gereklidir.
Şahab-3’ ün 9 - 10 dakika sonra hedefe düşeceği göz önüne alınırsa hedef bölgedeki insanların sığınaklara kaçmaları için 9 - 10 dakikaları olacak ki bu savaş şartlarında çok önemli bir zaman dilimidir. Bu süreçte bataryalar hazır hale getirilerek, acil durum ekiplerine alarm verilecektir. Malatya’da yer alan radarın görevi İsrail’e anında vereceği bu kritik bilgi ile sınırlıdır...

Haberin Devamı

Yine ıskaladı!

Merkez Bankası’nın 2014 enflasyon tahmini önce yüzde 6.6 idi. Bu hedefi tutturmanın hayal olduğunu anlar anlamaz rakamı revize ederek 7.6’ya çıkardı. Hükümetin Orta Vadeli Program’da ortaya koyduğu hedef ise daha iddialıydı; yüzde 5.3.
Tahmin, hedef ve hayalin rakamları bunlar idi. Peki, bırakın yıl sonunu, ilk yedi ayda gerçekleşen enflasyon? Tam tamına 6.18.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, hükümet in 2014 için öngördüğü yüzde 5.3’lük hedefin daha baştan hayal olduğunu... Merkez Bankası’nın 7.6’lık hedefinin tutturulabilmesi için de önümüzdeki beş ayda toplam fiyat artışının yüzde 1.34’ü aşmaması gerektiğini söylüyor. Arkasından ekliyor:
- 2004’ten 2013’e kadarki son on yılda son beş ayın enflasyon ortalamasının yüzde 4.5 olduğunu hatırlanırsa bu yıl yüzde 1.34’ü tutturmak imkânsız gibi bir şeydir. Son 10 yıldaki gibi yüzde 4.5 olacağını varsayarsak 2014 enflasyonu çok rahat yüzde 11’i bulur.
Hedef yüzde 5.3! Gerçekleşmesi beklenen rakam büyük ihtimal yüzde 10 - 11.
Fazla değil, sadece yüzde 100’lük bir sapma!
Böylesine büyük farkın sorumlusu, suçlusu kim olacak derseniz... Hükümet, her olumsuz olayda olduğu gibi yine bir günah keçisi bulacak. O keçi çoktan hazır; Başbakan Erdoğan’ın ikide bir “Faizleri aşağı çekmiyor, enflasyon o yüzden düşmüyor” diye suçladığı Merkez Bankası!
Ya fatura kime mi çıkacak? Tabii ki her zaman olduğu gibi dar ve sabit gelirlilere. İşçiye, memura, emekliye...

Haberin Devamı

Twitter’dan en anlamlı ve en kısa güncel yorum:
“Cehalet ne güzel şey lan, her şeyi biliyosun.”

Haberin Devamı

WELT

Alman Die Welt gazetesi, yayımladığı incelemede, IŞİD’e Araplar dışında en çok Türklerin katıldığını anlatırken: “Örgüte katılan Türklerin sayısı bini aşmış durumda, bu da 10-15 bin dolayında olduğu tahmin edilen IŞİD militanlarının yüzde 10’una denk geliyor” diyor.
Haberde Türklerin IŞİD tarafından eğitildikten sonra tekrar Türkiye’ye döndüğü, bu militanların zamanı geldiğinde Türkiye içerisinde harekete geçeceği kaydediliyor.
IŞİD’in elindeki rehineler konusunda da şöyle deniyor:
“Ankara sorunu çoktan çözmüş durumda. Kim rehineler konusunda haber yaparsa, soluğu mahkemede alıyor...”
Erdoğan’ın
Esad’ı devirme hevesi
öyle işler açtı ve açacak ki
Türkiye’nin başına...

Cehennemin havası da İstanbul gibi nemliyse bizim gibiler gerçekten yandı demektir...
***
10 numara yağ kullanımı “yollarda” ölümcül kazalara neden oluyor.
Başbakan’ın çevresi ise yolunu buradan buluyor...
Akif Kökçe

YASAK

Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye’nin talebiyle 183 tweet silinmiş, 17 hesap ise askıya alınmış. Son olarak Fuat Avni hesabı kaldırıldı. Bu yasaklar aynı zamanda iktidar aleyhindeki iddiaların da gerçek olduğunu gösteriyor. Yasakçılık kendilerini ele veriyor.

NOT

Öğretmen okurumuz öğretmen maaşları konusundaki küçük notumuza bir ekleme yapıyor:
“25 yıllık bir öğretmenin 2642 lira maaş aldığını yazmışsınız, ben 35 yıllık sınıf öğretmeniyim 2340 lira maaş alıyorum. Sizin sözünü ettiğiniz rakam, eşi çalışmayan, küçük çocukları olan meslektaşımıza aittir.”