Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Önümüzdeki pazar günü KKTC’de Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Son kamuoyu araştırmasına göre adaylardan Derviş Eroğlu’nun oyu yüzde 52.9, halen Cumhurbaşkanı olan Mehmet Ali Talat’ınki ise yüzde 42 civarında. Bu seçimden nasıl bir sonuç çıkar? KKTC’nin eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç diyor ki:
- Bilindiği gibi AKP hükümeti, ABD ve AB, bundan önceki seçimlerinde Mehmet Ali Talat’ı açıktan desteklemişlerdi... Aynı destek şimdi de söz konusu. Ancak halkın tepkisinden çekindikleri için o desteği şimdi daha ince yöntemlerle veriyorlar.
- AB fonları yine devrede mi?
- Evet. Geçen gün Volkan gazetesi isim ve kurum bazında liste yayımladı. Projelere destek adı altında muhtarlıklara kadar paralar dağıtıldığını açıkladı ve bu haber tekzip edilmedi. BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ve ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton, Talat’ı destekler mahiyette açıklamalar yaptılar. AB, 2004’te, kendi deyimiyle Kıbrıslı Türklere 250 milyon euro tutarında yardım yapacağını açıklamıştı. Kısa bir süre öncesine kadar gıdım gıdım verilen bu yardım şimdi birden hızlandı. Türkiye’de iktidarı destekleyen gazeteler, TV’ler Talat’ı desteklemeye koştular.
- Peki ya halk ne düşünüyor?
- Mehmet Ali Talat’ın kendilerini aldattığını düşünüyor ve bunun hesabını sandıkta soracağını söylüyor. Artık arkasındaki dış destekler de Talat’ın kazanmasına yetmeyecek. Şimdi önemli olan Derviş Eroğlu’nun en yüksek oy oranıyla seçilebilmesi. Oran ne kadar yüksek olursa halkın dünyaya vereceği mesaj da o kadar güçlü olacaktır.

Haberin Devamı

İktidar ve yanlılarının ağzında sakız:
“Statükocular değişime karşı çıkıyorlar.”
İyi de değişim kötüye doğru değişimse karşı çıkmak normal değil mi?
Haldun Ertem

* Türkiye’deki intihar olayları yüzde 35 artmış.
İşsizlik, yoksulluk, Ergenekon, Balyoz filan semeresini vermeye başladı...
Gülhan Elmas

Paşa’nın mesajı...
E. Orgeneral Hilmi Özkök, kısa bir açıklama göndermiş...
11 Nisan tarihli köşemizde, ‘Gözler Paşa’da başlıklı yazımızda Hilmi Özkök’ün “Benim çok söyleyeceklerim var ama şimdi konuşmayacağım” dediğini kaydetmiş, kendisini konuşmaya davet etmiştik.
Hilmi Özkök diyor ki:
“Ben hiçbir kimseye böyle bir ifadede bulunmadım. Aksine, Sn. Şamil Tayyar’ın bu konudaki sorusuna verdiğim yanıt, kendisinin 9 Nisan tarihli Star gazetesindeki makalesinde aynen şöyle yer almıştı:
‘Peki, elinde Balyoz darbe planıyla ilgili bilgi, belge var mı?’
Özkök, kesin bir dille, ‘Hayır’ dedi.”
* * *
Hilmi Özkök’ün sütunumuza aldığımız sözü 7 Nisan’da Hürriyet’te yayımlanmıştı.
Özkök orada aynen “Benim çok söyleyeceklerim var ama şimdi konuşmayacağım” diyordu.
Anlaşılan Özkök’ün söylemek istedikleri “bilgi ve belge” ile ilgili konular değildi...
Demek Paşa’nın konuyla ilgili bilgisi de yok... Kayda geçelim...

Haberin Devamı

Doğru siyaset
Arkadaşımız Devrim Sevimay’ın BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la yaptığı ve ilk bölümü dün Milliyet’te yayımlanan röportaj, geleceğe yönelik umut verici izler taşıyordu. Demirtaş, kendinden önceki Kürt siyasetçilerden farklı olarak, güncel duruma kısır etnik çıkarlar yerine Türkiye penceresinden bakmıştı. AKP’ye de bir demokratın koyması gereken teşhisleri koyuyordu. Şu soru ve yanıt sanırız her şeyi anlatıyor:
Devrim Sevimay:
“Şu düşünceye ne diyorsunuz: Madem AKP’nin elinde yüzde 47’lik bir güç var, biz şimdilik onu destekleyelim, mevcut statükoyu yıksın, sonra da AKP’nin icabına bakarız.”
Demirtaş’ın yanıtı kendilerini liberal olarak tanıtan... “Askeri vesayet gidiyor, demokrasi geliyor” diye hem kendilerini hem halkı uyutan AKP yandaşlarından farklıydı:
“Çok iyi niyetli bir düşünce bu ama hayal... Çünkü bu statüko yıkıldığında AKP zaten devlet olacak. YÖK’te yaptığı bunun bir kanıtı değil mi? Her zaman itiraz ettiği YÖK’ü şimdi AKP işletiyor. Zamanında başkaları ne yaptıysa şimdi de o yapıyor ve anayasa paketinde değiştirelim dahi demiyor. Peki aynı YÖK şu anda sadece AKP’ye hizmet ediyor diye demokratiktir diyebilir miyiz? Hayır. Yine üniversitenin başında, yine öğrencilerin başında, yine bildiğimiz antidemokratik YÖK’tür, değişen sadece sahibidir. Biz AKP’yi yaşatma derneği değiliz...”
Demirtaş’ın baraj inse dahi Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili yanlış düzenlemeler yüzünden bu Anayasa’ya evet oyu vermeyecekleri yönündeki sözleri de kayda değer...

Haberin Devamı

‘Şaredariya Weranşer’
Şanlıurfa’nın Viranşehir İlçe Belediyesi, üzerinde ‘Şaredariya Weranşer’ ( Viranşehir Belediyesi) yazılı çöp konteyneri yaptırmış.... Her biri 170 liraya mal olan 150 çöp konteynerini ilçenin cadde ve sokaklarına yerleştireceklerini söyleyen Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Kodin, “Yeni seçim kanunu çalışmasında, Kürtçe propaganda serbest olacak. Biz de ilk adımı çöp konteynerleriyle attık. Önümüzdeki günlerde belediyemize ait tüm araç ve gereçlere Kürtçe isim yazdıracağız” demiş.
Ne ilgisi var seçim yasasıyla çöp kutusunun... Aklınca o da bizi uyutuyor...