Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Su, enerji ve iklim krizlerinin pençesindeki dünyada, tasarruf yoluyla çevreye katkı sağlayan teknoloji devleri arasında Vestel de var

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

2008’den bu yana düzenli olarak takip ettiğim Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği şovu IFA Berlin, 4-9 Eylül arasıda gerçekleşti. 1924’te dönemin ruhuna uygun şekilde radyoların şovu amacıyla tasarlanan, 1930’lardan İkinci Dünya Savaşı’na kadar Nazilerin propaganda aygıtlarından biri olan fuar, dijital çağda tüm dünya için er meydanı işlevi görüyor.

Her yıl -mesela TV tarafında OLED, 4K gibi- bir teknolojinin ağırlığını koyduğu ve tüm şovu bastırdığı IFA Berlin’e bu yıl damgasını vuran, hayatımızda çığır açacak, devrim niteliğinde bir teknoloji yoktu. Yine TV tarafında üreticiler, 8K özellikli modellerini vurguladılar. Ancak bu teknolojinin standartlaşmasından uzak olduğumuzdan bahseden yoktu. Daha 4K bile yayıncılar ve tüketiciler için bir standart hale gelemedi. 2008’den itibaren birkaç yıl sükse yapan 3D teknolojisinden de bahseden bile kalmadı şimdi.

Haberin Devamı

İnsanların teknoloji oburluğunun ekmeğini yiyen birçok üreticinin bu yıl dizginlere asıldığını, daha çok ürünlerin kozmetiğine öncelik verdiğini gördük.

Ancak bazıları da ürünlerinde dünyanın önceliklerine odaklanmıştı.

İklim Krizi, Su Krizi gibi kavramların birer teoriden çok bilimsel gerçek olduğunu artık biliyoruz. Hepimiz gelecek planı yaparken, İklim Krizi’nin 10-20 yıllık olası etkilerini hesaba katıyoruz; emeklilikte yaşanacak yer seçerken uzun vadeli projeksiyonları dikkatle inceliyoruz.

Nerede yaşarsak yaşayalım, hangi işi yaparsak yapalım, Dünya Su Forumu’nun ana mesajında olduğu gibi “Su herkesin meselesi”. Bugün dünyada kesinlikle bir su krizi olduğunu anlatan ‘Dünya Su Vizyonu Raporu’na göre, bu kriz insanların ihtiyaçlarını karşılamak için çok az suya erişmesiyle ilgili değil. Bu kriz suyu çok kötü idare etmemiz yüzünden, milyarlarca insan ve çevrenin zarar görmesiyle ilgili.

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

29 yıldır IFA Berlin’e katılan Vestel’e ayırılan alan fuarın en büyüklerinden. Yeni ürünleri, en yetkili ağızlardan dinledik.

Haberin Devamı

Konumuza girelim; Vestel’in geliştirdiği sebze yıkayan bulaşık makinesi IFA ve Türk medyasında ses getirdi.

Bir evde sebze yıkanırken yılda ortalama 18 ton su harcanıyor. Özellikle ıspanak, pazı, yeşillikler gibi topraklı gıdaları akan musluk altında yıkanmasının önüne geçecek bulaşık makinesi, meyve ve sebzelerin yıkanmasını daha hijyenik, pratik ve ekonomik hale getiriyor. Meyve ve sebzeler özel modüler hazneye yerleştiriliyor, bulaşık makinesi hijyenik şekilde yıkıyor. Normalde bir sebze yıkama işlemi için musluk altında en az 10 litre su harcanırken, bulaşık makinesinde 1.5 litre suyla yıkama yapılabiliyor.

Akıllı Hayat 2030

29 yıldır IFA’ya katılan Vestel, 3 bin metrekarelik standında 560 ürün sergiledi. Zorlu Holding’in Akıllı Hayat 2030’u çerçevesinde Vestel, bu yıl standında çevre dostu ve tasarruf özellikli ürünler ve teknolojilerini öne çıkardı.

Türkiye, bir yılda milli gelirin yüzde 15’ine denk gelen yaklaşık 555 milyar liralık kaynağını israf ediyor. 214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı Türkiye’de günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Konutlarda her 100 TL elektrik faturasının 35 TL’sini tasarruf etme potansiyeli var.

Haberin Devamı

Vestel’in Ar-Ge kadrosu da son yıllarda üretim sürecinden atık yönetimine, geri dönüşümlü malzeme kullanımından çevre dostu teknolojilere odaklanıyor.

Berlin’de bir araya geldiğimiz Vestel Dış Ticaret Genel Müdürü Seda Kaya, şirketin ev elektroniğindeki çizgisini şöyle anlattı: “155 ülkeye teknolojisini taşıyan ve 21 yıldır aralıksız elektronikte Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Vestel olarak IFA’da çevreye duyarlı, en yeni ve en son teknolojiye sahip ürünlerimizi tanıtıyoruz. Tüm faaliyetlerimizde insanın, toplumun, gezegenin gelecekteki refahını temel alan sürdürülebilir çözümler üretmeye odaklanıyoruz. Ürettiğimiz en az elektrik ve su tüketen, deterjansız yıkama yapan, vakum aparatıyla gıdaların ömrünü uzatan beyaz eşyalarımız büyük ilgi görüyor. Dünya çapındaki 8 Ar-Ge merkezimizde 1600 mühendisimiz tüketicilerimizin istek ve talepleri için ürün geliştirirken nasıl dünya kaynaklarına dost ürünler üretebileceğimize odaklanıyor. Ürünlerimizde kullandığımız çevreci teknolojilerle gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret ediyoruz.”

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

Yaşama katma değer sağlayan diğer ürünler

StreriliZone çamaşır makinesi

Çamaşırlar, makinenin kapağına entegre edilmiş olan özel UVC ışık kaynağı ile işlemden geçiyor. UVC ışığı, bakterilerin DNA’sına nüfuz ederek bakterileri öldürüyor. Bu teknolojiyle daha az deterjan kullanımı sağlıyor. Hydro Charge teknolojisi az deterjanla hem güçlü bir temizleme performansı sağlıyor hem de çevreyi korumaya yardımcı oluyor.

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

Elektrikli araçlara 30 dakikada şarj

Vestel DC şarj cihazları pazardaki araçların çoğunu 30 dakikadan daha az sürede şarj edebiliyor.

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

Pişirme süresini yarı yarıya azaltan fırın

Karbon fiber ısıtıcıların gücünden yararlanarak ızgara fonksiyonunda yüzde 50 daha hızlı pişirme süresi sunuyor. Bu sayede hem elektrik hem de zamandan tasarruf ediliyor.

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

ThawTech buzdolabı

ThawTech teknolojisiyle, kullanıcılar dondurucuda bulunan sıcaklık kontrollü iki özel bölmeye koydukları donmuş gıdaları uzaktan kontrol ile sağlıklı bir şekilde çözdürebiliyorlar. Bu buzdolabında dünyada kavanoz vakumlama teknolojisi de var.

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur

Alkali Su Pınarı

Buzdolabına entegre edilen alkali su pınarı, suyun PH değerini yükselterek kullanıcı isteğine bağlı farklı yoğunluklarda bazik su elde ediyor.

Su akar ama yolunu ancak böyle bulur