Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Bundan bir ay kadar önce, Sanko Enerji ve Turmepa’nın daveti üzerine gazeteci arkadaşlarla birlikte Göcek’e gitmiş, öğle yemeğini de, Göbün Koyu’ndaki, Muammer Önder’in kardeşi ile birlikte işlettiği Kapı Restoran’da yemiştik.
Göcek’e gidiş nedenimiz, temiz çevre idi... Daveti organize eden, temiz enerji üretimi yapan Sanko Enerji ve Deniz Temiz Derneği Turmepa idi... Kalabalık bir gazeteci gruptuk ama diğer arkadaşlar oradaki bir diğer temiz
enerji haberinin farkına varmadı...
Ben de usulca fotoğraf çekip araya
giren diğer konular nedeniyle, gönül rahatlığı ile haberi bugüne sakladım.
Bu son cümleleri, o toplantıya
katılan gazeteci arkadaşlara muziplik olsun diye yazıyorum. Neyse biz konumuza dönelim.
Göbün’e ve Kapı Restoran’a
20 yıldan fazladır gelirim. Benim Göcek’teki en favori mekanımdır. Mezeleri ve yemekleri organik sebzelerle yapılır. Balık ve karavida, her daim tazedir. Ahtapotu Sadun Boro usulü hiç su katmadan pişirirler. Kullandıkları zeytinyağı gübre-ilaç görmemiştir ve koyu sarmalayan
zeytin ağaçlarından elde edilen sızma yağıdır. Elektriği olmayan bu koya karadan da ulaşım yoktur. Muammer günde 12 saat jeneratör çalıştırıp buzdolaplarını soğutur...
O güzelim sakin koyda jeneratör sesi gürültü çıkarır ama gıdaları saklamak ve soğuk bir şeyler içmek adına yapacak da bir şey yoktur. Bu sene baktım, Muammer Önder ciddi bir yatırım yapmış. 18 kwa gücünde güneş enerjisi sistemi kurmuş. Her biri 920 amper olan 48 tane akü ile her biri 6 kwa kapasitesinde 3 tane inverter almış. Bu aküler sayesinde güneşten ürettiği elektrik enerjisini depoluyor ve 24 saat kullanabiliyor. Bu iş için yaptığı yatırım ise 100 bin lirayı biraz geçmiş... Yağmurlu günlerde ise iki saat jeneratör çalıştırarak aküleri 24 saat yetecek kadar şarj edebiliyor. Ancak sezonda böyle bir sıkıntısı yok. Muammer’e, temiz enerji alanında böyle bir yatırım yaptığı için kocaman bir bravo çektim. Herkese örnek olmasını dilerim.

Haberin Devamı

Sert havada yelkenciye boyun masajı iyi gelir

Kapı Restoran’da şahane bir lagos buğulama yedik. Ardından, boynuma masaj yaptırmak için Cihan Şahin’i sordum. Aaa o da ne... Devletin hangi birimi geldi bilmiyorum ama bizim Cihan’ın geçen sene çektiğim fotoğrafta gördüğünüz berber ve masaj kulübesini kaldırtmış. Deniz kıyısındaki onca kaçak beton binaya göz yumup da, temiz enerjiye yatırım yapan restoranda, Cihan’ın dört ahşap direk üzerini hasırla kapattığı gölgeliğe kaçak bina muamelesi yapılması tuhafıma gitti doğrusu. Hemen hemen tüm yelkenciler, bir taraftan rotası için pusula ve önüne, diğer taraftan da yelkenlerin tirimi için direğin tepesine bakar. Kafa sürekli yukarı baktığı için de boyun ağrıları çıkar, boyun fıtığı olur. Diğer taraftan yelkenlerin trimi nedeniyle de sırt ve boyun kasları gerginleşir... Sert havada seyirden sonra usta ellerle yapılan masaj çok iyi gelir. Göbün’deki Cihan da devletin açtığı masörlük kurslarına katılmış sertifikalı iyi bir masördür. Çevreye bu kadar duyarlı bir tesisin teşvik edilmesi gerekirken, hasırdan gölgelik neden kaçak inşaat muamelesi görür, anlayamadım...

Haberin Devamı

Göbün’ün elektriği güneşten

Haberin Devamı

Yelkenli teknesiyle dünyayı dolaşan bir İngiliz denizci şöyle söylemiş:
“Bütün dünya denizlerini dolaştım. Çok güzel yerler gördüm. Ama Göbün’e gelince anladım ki burası tanrının yeryüzünde kendisi için yarattığı evdir.”

Mavi yol rotalarında kara yolu ve elektriği olmayan çok güzel koylar vardır. Buralardaki lokantalar jeneratör çalıştırırlar. Bu da gürültü kirliliğine neden olur. Göbün’deki Muammer Önder ise elektriğini güneşten üretiyor

Göbün’ün elektriği güneşten

Bu gölgelik kaçak bina muamelesi gördü

Bu fotoğrafı geçtiğimiz yıl çekmiştim.
Bu yıl Göbün Koyu’na gittiğimde gölgelikten ibaret berber ve masaj kulübesinin yerinde yeller esiyordu. Kaçak bina muamelesi görmüş...

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Mürekkepli sübyeli pilav

Görüntüsüne aldanmayın... Lezzeti muhteşem oluyor. İster bizim baldo pirincimizle, ister İtalyan risotto pirinci ile pişirin... Sübyeler temizlenirken, mürekkepleri atılmaz, biriktirilir. Sübyeler, zeytinyağında soğanla birlikte yenecek kıvama gelinceye kadar sote edilir. Sıcak suda ıslatılmış pirinç ilave edilir ve birkaç dakika kavrulur, sübyelerin mürekkebi eklenir ve birkaç dakika da öyle kavrulur. Üzerine yeteri kadar ılık su ve tuz konur. Suyunu çekince dinlendirilip servis yapılır. Eğer risotto pirinci kullanılacaksa, soğan ve sübyeler zeytinyağında sotelendikten sonra, pirinci ekleyip sübyenin mürekkebini ve azar azar beyaz şarap ve ılık su ekleyip sürekli karıştırın... Sürekli karıştırarak, risotto pirincindeki nişastanın tadını açığa çıkartırsınız. Her iki yöntemde de sote işlemini zeytinyağı ile yapın, eğer seviyorsanız pirinci eklediğinizde tereyağı da ilave edin.

KAPTAN ÇARŞIDA

Güneş Enerjisi...

Teknede enerji sorununu en sessiz ve temiz çözüm yollarından biri de güneş enerjisinden aküleri doldurmak, inverter üzerinden de 220 volt elektrik üretmektir. Göcek merkezli Emek Marin, İzmir’de Sun-Ondek firmasına, kendi markasıyla güneş panelleri ürettiriyor. 10 vattan
300 vata kadar güçte İngiliz lisansıyla Hollanda malı hücrelerle üretilen
panellerin vat başına satış fiyatı 2 avro... www.emekmarin.com

Eldivensiz olmaz

Teknede yelken yaparken, koltuk halatlarının alıp verirken güvenliğiniz için mutlaka eldiven kullanmalısınız. Aksi takdirde çok derin halat kesikleri oluşabilir. Her teknede kendi ihtiyacınız dışında gelecek misafirleriniz için de, sudan etkilenmeyen halat eldiveni bulundurmak gerekli. Saray Marin ve bayisi olan marin marketlerde halat eldivenlerinin satış fiyatı 12.25 avro...