Meriç Köyatası

Meriç Köyatası

merickoyatasi@hotmail.com

Tüm Yazıları

Türkiye’nin en eski ahşap yelkenlisi Seddülbahir öyle bir yenilendi ki, görenler onun 92 yaşında olduğuna inanamıyor

Kızımız 92 yaşında

Seddülbahir’i Bozburun Yat Kulübü’nde görebilirsiniz.

Denizciler teknelerine ‘kızımız’ derler. Zaten İngilizcede de ‘she’ diye bahsedilir. 2010 yılında kaybettiğimiz Türkiye’nin efsanevi yelkencisi Prof. Dr. Süleyman Dirvana’nın, yine kendi gibi efsane olan 7.5 metre boyundaki kotrası elden geçirildi ve göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip oldu.
1920 yılında Türkiye’nin ilk gemi inşa mühendislerinden Harun Ülman tarafından yapılan tekne, 1950’de karada harap bir vaziyette iken Süleyman Dirvana’nın eline geçer. Dirvana tarafından bakım ve onarımı yapılan tekne daha sonra katıldığı tüm yarışlarda önemli dereceler alır. Süleyman Dirvana bu tekne ile İstanbul’dan güneye geziler düzenler. Süleyman Dirvana, eşi Zeynep hanım ve oğlu Edhem ile ömrünün son anlarına kadar Seddülbahir ile dolaşır.
Süleyman beyin iyi bir yelkenci olan oğlu Edhem Dirvana, Seddülbahir’i elden geçirmek için planlar yaparken, daha önce de eski ve klasik tekneleri yenileyen yerli boya firması Teknomarin, tekneyi baştan aşağı elden geçirme önerisi getirir. Bu önerinin sonunda teknenin gövdesi elyaf ve kontrplakla kaplanır, epoksi astar ve boya uygulaması ile 92 yaşındaki Seddülbahir, baştan aşağı yenilenir.
Teknomarin firması Pazarlama Müdürü Caner Masmanacı, restorasyon çalışmalarını ve hedeflerini şöyle açıklıyor: “1920 yapımı Seddülbahir, bildiğimiz kadarıyla Türk denizlerinin yaşayan en eski ahşap teknesi. Daha önce de Dingo, Su ve Neptün gibi klasik tekne restorasyonlarına imza atmıştık. Burada iki amacımız vardı. Türk denizcilik tarihine sahip çıkmak, 30 yıl sonra bile dimdik ayakta kalacak bu teknelerin kendi tarihi ile birlikte kendi adımızı da duyurmak...”
Teknenin direğini Dökar Mast, yelkenlerini de Levent Karabeyoğlu ile Nihat Yenel yeniliyor. Bu yaz yolunuz Bozburun taraflarına düşerse, Bozburun Yat Kulübü ziyaret eder, Seddülbahir’le bir yelken turuna çıkabilirsiniz. Oraya kadar gitmişken merhum Süleyman Dirvana’nın eşi Zeynep hanımın harika yemeklerini de tatmadan geçmeyin derim.

Haberin Devamı

Kızımız 92 yaşında

Ülkemizin ünlü yarışçılarından Mustafa Miharbi, Filizim adlı X-Yacht teknesi ile Atlantik Okyanusu Rallisi’nde üçüncülük kazanmıştı.

Haberin Devamı

5 bin tekne şerefine

Danimarkalı tekne üreticisi X-Yachts, 5 bininci teknesini suya indirme hazırlıklarını yapıyor. 1979 yılında üretime başlayan X-Yachts, 5 bin tekne şerefine de ciddi bir satış kampanyası başlattı. 1 Mayıs 2012’ye kadar verilecek siparişlerde tekne model ve boyuna göre, değeri 10 bin ile 70 bin avro arasında değişen birçok opsiyon bedelsiz olarak sunulacak.

KAPTANIN MUTFAĞINDAN

Karidesli kabak patlıcan sarma

Seddülbahir’in yenilenme hikayesini yazmışken, Zeynep Dirvana hanımefendinin Bozburun Yat Kulübü’ndeki harika yemekleri aklıma geldi. Karidesli patlıcan ve kabak sarma... Kabaklar ve patlıcanlar ince uzun şeritler halinde kesiliyor ve iki saat kadar sütte bekletiliyor. Temizlenmiş iri boy karidesler, tereyağı, sarmısak ve fesleğenle bir tavada hafifçe çevriliyor. Karidesler ince dilimlenmiş kabaklara ve patlıcanlara sarılıyor ve kürdanla tutturuluyor. Biraz un ve mısır ununa bulanarak kızgın çiçek yağında kızartılıyor.

Haberin Devamı

KAPTAN ÇARŞIDA

Yemek ve bardak takımları

Tekneler için üretilen çok şık tabak ve çanaklar özellikle hanımların ilgisini çekiyor. Tabii bu ürünler sadece tekne sahipleri için değil, “En iyi tekne arkadaş teknesidir” diyenler için de ideal bir hediye seçimi... Malum davet edilen bir tekneye eli boş gidilmez. Altılı düz yemek tabağı 68, altılı çukur yemek tabağı 68, altılı şarap bardağı 34, altılı viski bardağı takımı 30, altılı fincan takımı 54, altılı rakı bardağı 21, altılı su bardağı 27 avro... Ürünler, Saray Deniz Malzemeleri bayisi olan deniz marketlerden ve www.saray.com.tr adresinden temin edilebilir.

Portatif jeneratör

Karadan denize çıkıldığında en çok aranan şeylerin başında 220 volt elektrik gelir. Küçük teknelerde sabit jeneratör koyacak yer yok. Fiyatları da yüksek. Aksa, küçük tekneler için de uygun fiyatla portatif jeneratörleri piyasaya sundu. Aksa markasını taşıyan
1 Kwa ve 2 Kwa gücündeki jeneratörler, benzerlerine göre yaklaşık yarı yarıya daha düşük maliyetli. 1 Kwa’lık portatif jeneratörün fiyatı 750 TL + KDV, ağırlığı
19 kilo; 2 Kwa gücündeki jeneratörün fiyatı 1250 TL + KDV, ağırlığı ise 25 kilo...