Mete Belovacıklı

Mete Belovacıklı

mete.belovacikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Saygıdeğer okuyucular; son zamanlarda bazı medya organları ve internet haber siteleri 73 yıllık köklü ve prestijli bir geçmişe sahip gazetemizin kapatılacağına dair gerçekliği olmayan, yalan haberler yayımlamakta. Hemen her yıl bu tür iddialar ortaya atılmakta, biz de her defasında bu iddiaları yalanlamaktayız. Bu haber görünümlü dedikoduları biz yalanlamaktan yorulduk, yazanlar/yayanlar yorulmadı.

O zaman meslektaşları-mıza şunu soralım:

Toplumun hafızası olan bir gazetenin kapatılmasından bazı medya organlarının ya da meslektaşlarımızın ne gibi bir menfaati olabilir? Eğer böyle bir menfaatleri yoksa, o halde neden gerçek dışı haberler yayımlayarak amacı, niyeti belli olmayan kafa karışıklığına sebep oluyorlar?

Haberin Devamı

Hadi biri böyle bir iddiayı gündeme getirdi, peki diğerleri neden bu iddianın doğru olup olmadığını sormadan/sorgulamadan kopyala-yapıştır yöntemiyle bu yalanın yayılmasına yardımcı oluyorlar? Bundan zevk mi alıyorlar?

Gazetemizin kapatılacağı iddiaları tamamen asılsız ve bu tür haberlerin kaynağı belirsizdir. Bu tür manipülatif yayınlar toplumun güvenini sarsmaktadır ve gerçek gazetecilik anlayışına zarar vermektedir. Her yıl aynı ‘haber’in (siz yalan diye okuyun) yayına sokulması, hedef odaklı bir girişimdir ve gazetemizin güvenilirliğini zedeleme amaçlı bir taktiktir.

Bu nedenle Hukuk birimimiz yalandan medet uman ve bunu yayanlar hakkında dün Bakırköy 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak manevi tazminat davası açtılar. Ayrıca Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na da gerçeğe aykırı iddialarla gazetemizin itibarını zedelemeye çalışarak işlenen haksız rekabet suçu nedeniyle şikâyette bulundular.

Bu tür yalan haberlerin sonuçlarının ardında genellikle çeşitli çıkar grupları, politik ajandalar veya yaygın medya organları bulunabilir. Bu yayınlar, güç dengelerini bozmak ve okuyucuların dikkatini dağıtmak için kullanılır. Ne yazık ki bu tür manipülatif haberler gazeteciliğin itibarını zedeler ve gerçekleri arama çabalarını gölgelemekten öteye gidemez.

73 yıllık gazetemiz, köklü geçmişi ve prestijiyle bugüne kadar doğru ve tarafsız habercilik misyonunu sürdürmüştür. Toplumun çeşitli kesimlerine ses olmuş ve demokratik değerlere bağlılığını kanıtlamıştır. Bu nedenle, bir kez daha gazetemizin kapatılacağına dair yayılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etmek istiyoruz.

Haberin Devamı

Sonuç olarak, gazetemiz elbette iletişim çağının bütün zorluklarına rağmen hâlâ güçlü ve aktiftir. Yalan haberlerle yapılan saldırılar, bu gazetenin köklü tarihini ve prestijini zedeleyemez. Bizler, gerçekleri arayan, topluma yanıt veren ve adaleti savunan gazetecilik değerlerine sahip olmaya devam ediyoruz. Siz okuyucularımızdan da bu süreçte desteğinizi esirgememenizi ve bize yardımcı olmanızı diliyoruz.

Unutmayın ki bu tür manipülatif davranışlar etik dışıdır ve gerçek gazetecilik ilkeleriyle uyuşmaz. Bu nedenlerle, manipülatif ve yanıltıcı haberlere karşı dikkatli olmak, çeşitli kaynakları kullanarak doğrulama yapmak gerekir. Biz doğru ve güvenilir haberler yapmaya devam edeceğiz. Ya siz?