Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dr. Elif Güveloğlu: “Soğuk ve kuru hava cildi en fazla yıpratan çevresel etkenlerdir. Evde hazırlayacağınız doğal içerikli kozmetiklerle cildinizi canlandırın”

Fitoterapi (bitkisel tedaviler) uzmanı Dr. Elif Güveloğlu’ndan kış mevsiminin cildimiz üzerindeki olumsuz etkilerini nasıl giderebileceğimizi öğrendik. Soğuk ve kuru havanın cildi en fazla yıpratan çevresel etkenler olduğunu söyleyen Güveloğlu, “Kışın özellikle kuru ve hassas cildi olanlar, egzama ve sedef hastalarıyla alerjik bünyeye sahip kişilerin cildinde kuruluk, pul pul dökülmeler, kızarıklık ve tahriş bulguları ile sık karşılaşıyoruz” diyor. Bu kişiler için en yoğun nemlendiricilerin bile yetersiz kaldığını, en iyi fondötenlerin bile ciltteki “kış izlerini” kapatamadığını anlatan Güveloğlu, “Evde hazırlayacağınız doğal kozmetiklerle cildinizi canlandırın ve ışıldamasını sağlayın” önerisinde bulunuyor. Güveloğlu bu önerisi doğrultusunda evde hazırlanabilecek, doğal ürünlerden oluşan bir “ilk yardım paketi”ni bizimle paylaştı.

“Cildinizi doğal kozmetiklerle canlandırın”
- İlk yardım paketinin ilk adımı doğal peeling yani cildin en üst tabakasında kir ve yağ salgıları arasında birikmiş ölü cilt hücrelerini uzaklaştırmak. Bu adım çok önemli çünkü cildinizin en dışındaki ölü tabakayı arındırmadan cildinize ne sürerseniz sürün etki alamazsınız, “hedef alana” ulaşamazsınız.

- En doğal, en kolay ve en zahmetsiz peeling yöntemi kesedir. Hem tahrişi en aza indirgemek hem de kesenin etkinliğini artırmak için en iyi yöntem kese öncesi buhar banyosu veya saunaya girmektir. Bu imkan yoksa küveti ılık suyla doldurup yarım saat kadar içinde bekleyin veya normalden biraz daha sıcak duş altında daha uzunca bir süre kalın ve ondan sonra minik dairesel hareketlerle kesenizi yapın.

- Banyodan çıktıktan sonra yüzünüzü havluyla kurulayın. Bir tatlı kaşığı susam yağının içine bir tatlı kaşığı kristal esmer şeker veya bir tatlı kaşığı kalın tuzu karıştırarak hazırlayacağınız maskeyi yüzünüzde dairesel hareketlerle gezdirin.

“Kuruyan cildin bakımındaki en önemli aşama nemlendirme”

- Şeker de tuz da yağda erimeyen maddeler olduğundan cildinizin üst yüzeyindeki ölü tabakanın uzaklaştırılmasını sağlar. Susam yağı da cildinizin işlemden sonra tahriş olmasını engeller. İşlem sonunda cildinizi soğuk su ile durulayıp kurulayın. Soğuk su gözenekleri sıkıştırır.

- Cildinizi arındırdınız, en üstteki ölü deriyi uzaklaştırdınız, şimdi sıra hem cildi sıkıştırmada hem de olası tahriş ardından yatıştırmada. Bunun için sıkılaştırıcı nemlendirici ebegümeci-ıhlamur toniğinden veya yatıştırıcı yeşil çay-ıhlamur toniğinden yararlanabilirsiniz.

- Kuruyan ve yıpranan cildin bakımındaki en önemli aşama nemlendirmedir. Cildin doğal savunma bariyerini destekleyen nemlendiriciler bu dönemde çok işe yarayacak. Evde hazırlayacağınız avokadolu nem maskesi ve nar çekirdeği yağı maskesiyle cildinizi neme doyurabilirsiniz.

Avokadolu nem maskesi

Hazırlanışı: Avokadolu nem maskesi çok kuru, pul pul olup dökülmeye meyilli bir maskedir. Çatalla iyice ezdiğiniz avokadoya yumurta sarısı ve susam veya badem yağını ekleyip karıştırın. Peeling yapılmış yüzünüze ve boynunuza sürün ve kurumasını bekleyin. Kurumaya başlayınca maskeyi ovarak yüzünüze tekrar dağıtın. İyice kuruyunca cildinizden soyarak çıkarın ve ılık su ile yıkayın.

Malzemeler

- 1/4 olgun avokado

- 1 tatlı kaşığı susam
veya badem yağı

- 1 yumurta sarısı

Cilt dostu pratik ürünler

Nemlendirici ebegümeci-ıhlamur toniği

Hazırlanışı: Ebegümeci ve ıhlamuru porselen demliğe koyun, üzerine 1/2 litre kaynar su boca edin. Demliği kaynayan bir çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte bir saate yakın demleyin. Demlikteki çayı süzün, sıvının yoğunluğunun arttığını, jelleştiğini göreceksiniz. Bu, ıhlamur ve ebegümeci içindeki müsilaj adlı kayganlaştırıcı ve nemlendirici maddenin suya geçmesinden ötürü oluşur. Soğuduktan sonra saf gül suyunu ekleyin. Bu tonik kuru, hassas ve tahriş olmuş ciltler için idealdir.

Malzemeler

- 1 avuç ıhlamur

- 1 avuç ebegümeci

- 1/2 litre kaynamış su

- 1 Türk kahvesi fincanı saf gül suyu

Nar çekirdeği yağı maskesi

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi karıştırıp yüzünüze ve boynunuza sürün ve kurumasını bekleyin. Kurumaya başlar başlamaz maskeyi ovarak yüzünüze tekrar dağıtın ve iyice kuruyunca da cildinizden soyarak çıkarın ve ılık suyla yıkayın.

Malzemeler

- 1 kibrit kutusu kadar beyaz süzme peynir

- 1 tatlı kaşığı nar çekirdeği yağı

- 1 çay kaşığı elma sirkesi

- Birkaç damla sızma zeytinyağı

Yatıştırıcı yeşil çay-ıhlamur toniği

Hazırlanışı: Bu formülde yeşil çayın yangı giderici ve güçlü antioksidan etkisiyle ıhlamur ve gül suyunun yatıştırıcı etkisi birleşiyor. Porselen demlik kullanacağız. Önce sadece ıhlamuru yerleştiriyoruz çünkü ıhlamurun demlenme süresi uzun, içeriğindeki müsilajların çaya geçmesi zaman alıyor. Kısık ateşteki çaydanlık üzerindeki demlikte yarım saat demlenen ıhlamurun üzerine yeşil çayı ekleyip sadece 5 dakika daha demliyoruz. Soğuyunca süzüp, gül suyu ekleyip cam bir şişe içerisinde buzdolabında saklarsanız bir hafta dayanır.

Malzemeler

- 2 çorba kaşığı yeşil çay

- 2 çorba kaşığı ıhlamur

- 1/2 litre kaynamış su

- 1/2 Türk kahvesi fincanı gül suyu