Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzmanlar penisin sertleşememesi sorununun tedavi edilebileceğini belirtiyor. Örneğin, sigarayı bırakanlar; sofrasından domates, karnabahar, brokoliyi eksik etmeyenler bu sorunun üstesinden daha çabuk geliyor

Türk Androloji Derneği ve Lilly ilaç firmasının “Sertleşme Sorunu ve Prostat Büyümesinin Hasta
ve Partner İlişkisine Etkisi” başlıklı araştırması Türkiye’de kadınların ve erkeklerin eşleriyle en çok cinsel ilişki sırasında keyifli vakit geçirdiklerini ortaya koydu. Aynı araştırmada erkeğin sertleşme ve prostat sorununun çiftin cinsel ilişkisini ve buna bağlı sosyal ilişkilerini de olumsuz etkilediği saptandı.
Yine aynı araştırmaya göre, ülkemizde 40 yaş ve üzerindeki her üç erkekten birinde sertleşme sorunu görülüyor. Uzmanların “Yakın bir gelecekte her iki erkekten biri sertleşme sorunu yaşayacak” diyerek uyardığı bu sorun partnerlerin cinsel aktivite sıklığını da düşürüyor. Cinsel hayatları olumsuz etkilenen bu çiftlerin ilişkileri ve sosyal hayattan aldıkları zevkler de giderek azalıyor. Görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Selahittin Çayan (Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi - Türk Androloji Derneği Başkanı) ve Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi - Türk Androloji Derneği Onursal Başkanı)
ise sertleşme meselesinin tedavi edilebilir bir sorun olduğunu belirttiler.

Kadın orgazmı için penisin en az beş dakika sertleşmiş kalması gerekir

Penisin sertleşmesi balonun havayla dolarak şişmesine benziyor. Kalpten pompalanan kan erkek cinsel organı olan penise doluyor. Bu kanın ilişki boyunca peniste kalması durumuna sertleşme deniyor. Sağlıklı bir erkekte iki dakika ve üzerinde penisin sert kalması gerekiyor. Penisinin sert kaldığı süre iki dakikadan az olan erkeklere sertleşme sorunu teşhisi konuluyor.
Psikolojik faktörler de erkeği etkileyebiliyor. Erkeğin patronundan fırça yemesi, aile sorunları, sevdiği birinin ölmesi, borcu olması veya ekonomik sorunları hatta siyasi sorunlar bile sertleşmeyi engelleyebilir.
Bir de işin kadın tarafı var. Kadının orgazm yaşaması, cinsel olarak tatmin olması hem ilişkinin gidişatı hem de kadının sosyal yaşamı açısından çok önemli. Yeterli sertliğe ulaşamayan partneriyle orgazm yaşayamayan kadında sosyal sorunlar başladığı gibi partnerine olan bağlılığı da azalıyor. Kadının orgazm olabilmesi içinse penisin en az beş dakika sertleşmiş durumda kalması gerekiyor.
Sertleşme sorununda yaş önemli bir faktör. Yaşla birlikte damarlar küçülmeye başlıyor. Penis düz kası da zamanla azalıyor. Böylece damarın çapı küçülüyor. Penise daha az kan geldiğinde sertleşme sorunu yaşanıyor. Tüm yaş gruplarında yüzde 33 oranında görülen sertleşme sorununa 40-49 yaş aralığında yüzde 17, 50-59 yaş aralığında yüzde 35.5, 60-69 yaş aralığında yüzde 68.8, 70 ve üstünde yüzde 82.9 oranında rastlanıyor.
Sertleşme sorununa yol açan diğer risk faktörleri ise kentte yaşamak, düşük gelir düzeyi, prostat problemleri, hipertansiyon ve diyabet. Diyabet hastalarının hem damar çaplarında küçülme oluyor hem de diyabetlilerin yarısında erkeklik hormonu olan testosteron hormonu düşüyor. Azalan testosteron hormonu kas oranını düşürüyor. Penisin kası azalacağı için de penise daha az kan ulaşıyor. Bunun için testosteron hormonu kullanıp sürekli kas antremanı yapmanın penis kaslarına faydası oluyor. Ancak testosteron hormonu sperm üretimini azaltıyor.
Bu nedenle spor salonlarındaki “bodyguard” tipli erkekler kısırlığa aday. Çünkü kas ile sperm üretimi ters orantılı. Ayrıca, testosteron hormonu prostat kanserini hızlandırıyor. Dolayısıyla
prostat muayenesi yapılmadan testosteron hormonu kullanmak çok sakıncalı.

Kırsal alanda yaşayan kadınlar daha cesur
Sertleşme sorununun tedavisi olmasına rağmen hastaların yüzde 90’ı bir doktora başvurmuyor. Kırsal alanda yaşayan kadınlar ise bu konuda daha cesurlar, eşlerini doktora daha çok yönlendiriyorlar. Kentte yöneticilik gibi üst düzey konumdaki kişiler iktidarsızlıkla ilişkilendirilmek istemediği için doktora başvurmaya çekiniyor.
Uzmanlar sertleşme sorununda ağızdan alınan ilaçlarla yüzde 80 oranında başarı sağlandığını, kalan yüzde 20’lik kısmın ise penis içine yapılan damar genişletici enjeksiyon tedavileriyle çözüldüğünü söylüyor. İkisinin de işe yaramadığı özel durumlarda ise protez implantasyonu gerçekleştirilerek hastalar ve eşlerinde yüzde 100’e yakın memnuniyet sağlandığı belirtiliyor.
Tansiyon hastalarının dörtte birinde, şeker hastalarının ve fazla kilolu insanların yarısında, kalp krizi geçirecek kadar kalp damarlarında tıkanma olan hastaların tamamında sertleşme sorunu var. Bu nedenle yaşam tarzı değişiklikleri de tedavide oldukça etkili. Obezlerde kilo kaybı
ve fiziksel aktivite artışı ile hastaların üçte birinin ereksiyon fonksiyonlarında düzelme görülüyor. Kan şekeri ve tansiyon kontrolü; sigaranın, alkol ve bağımlılık yapıcı ilaçların
bırakılması ve yorgunluk giderilmesi gibi değişimler de sertleşme sorunu tedavisinde başarı oranını artırıyor.
Domates, karnabahar, brokoli gibi antioksidan besinler sertleşme sorununu
ve prostat büyümesini engelliyor. Gece yatmadan bol meyve yemek ise sertleşme ve prostat sorununa zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı

İşleyen penis ışıldar

Haberin Devamı

Uzmanlar “İşleyen penis ışıldar ve sertleşir. Kullanmadığın zaman paslanır ve işlevini kaybeder” diyor. Bu yüzden erkeklerin 18 yaşında her gün;
20-30 yaş arası haftada üç, dört kez; 30-40 yaş arası haftada iki, üç kez; 40-50 yaş arası haftada iki kez; 50’den sonra haftada bir kez cinsel ilişkiye girmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Sertleşme ve prostat sorunu ilişkisi

40 yaş üstü erkeklerin yüzde 37’si sertleşme ve prostat büyümesi sorununu birlikte yaşıyor. Prostat büyümesi sertleşme sorununu 3.5 kat artırıyor. Sertleşme sorunu için doktora başvuran erkeklerin yüzde 77’sinde prostat büyümesi görülüyor.
Prostat büyümesinin belirtileri: Sık idrara çıkma, kesik kesik idrara çıkma, ani idrara çıkma isteği, zayıf idrar akımı, ıkınarak işeme, mesaneyi boşaltamama ve gece idrara çıkma.