Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Diyetisyen Hayriye Arıkan “Diyet programına uyan ama kilo veremeyen kişilerin metabolizmalarını şaşırtmaları gerekiyor” diyor: “Bu kişiler bitkisel besinlerden oluşan bir ara diyet programı olan fitoksla vücutlarının direncini kırabilir ve kilo verebilirler”

Kilo sorunu olanlar fazlalıklarını vermek için diyete başlıyor. Ancak diyetin ikinci haftasından sonra vücut direnç geliştirebiliyor. Metabolizmanızın kilitlendiği o andan sonra beslenme programınıza ne kadar sadık kalırsanız kalın artık kilo veremiyorsunuz. İşte bu noktada vücudu şaşırtarak direncini kıran ve tekrar kilo vermeyi sağlayan bir ara diyet olan fitokstan yararlanmak mümkün.
Esteworld Hastanesi’nden diyetisyen Hayriye Arıkan, fitoksun, fitoterapi (bitkilerle tedavi) ile detoksun bir karışımı olduğunu yani bitkisel besinlerle kilo vermeyi sağladığını söylüyor. Bu diyette kalori hesabı yok. Diyet üç ana, iki ara öğünden oluşuyor. Son öğün 18.30’da. Sonrasında sadece bitki çayı içilebiliyor.

“Herkese uygun bir diyet değil, önce inceleme yapılmalı”
Fitoks sadece zayıflamak için de uygulanmıyor. Ödem, kabızlık gibi bağırsak problemleri, uyku ve hazım sorunu olanlarda da uygulanabiliyor. Uzun süreli bir diyet değil. Bir günlük, üç günlük ve bir haftalık özel programları var. Haftalık programda bir öğün serbest. Bir haftalık diyet ayda bir-iki defa uygulanabiliyor ama iki hafta üst üste uygulanamıyor. Gün aşırı
45 dakikalık yürüyüşle desteklenirse daha hızlı kilo veriliyor.
Cinsiyete göre de kilo verme hızı değişiyor. Arıkan “Erkeklerin metabolizması çok daha hızlı çalıştığı için çok daha çabuk kilo veriyorlar. Örneğin 1.5 ayda 12 kilo veren bir erkek hastam vardı” diyor. Fitoksa başlamadan önce kişinin kan testlerinin ve yağ, kas, su analizinin incelenmesi gerektiğini belirten Arıkan, “Hamilelerin, emziren annelerin, büyüme çağındaki çocukların, şeker hastalarının, ciddi böbrek hastalarının ve yaşlıların bu diyeti uygulamaması gerekir” diyerek de uyarıyor.

Haberin Devamı

1 günlük fitoks diyeti örneği

Uyanınca: 1 bardak ılık limonlu su.
Sabah: Detoks sıvısı
(1 salatalık, 1 yeşil elma, maydanoz, limon ve taze zencefil katı meyve sıkacağından geçirilip
çok az su eklenerek hazırlanır).
Ara: 2 ceviz.
Öğle: Detoks çorba (semizotu, kabak, kırmızı biber, yeşil biber, kuru soğan, dereotu, karabiber ve taze zencefil pişirilip blendırdan geçirilerek hazırlanır).
Ara: 1 porsiyon meyve
ile 6 çiğ badem.
Akşam: Arınma çorbası (ıspanak veya semizotu, brokoli, maydanoz veya taze soğan, kuşkonmaz bir tencerede haşlandıktan sonra blendırdan geçirilip püre kıvama getirilir, su eklenerek tüketilir).

Haberin Devamı

3 günlük fitoks diyeti örneği

1. GÜN
Uyanınca: 1 bardak ılık limonlu su.
Sabah: Ilık yeşil elma kompostosu (dilimlenmiş, kabuklu 3 yeşil elma,
3-4 kabuk tarçın, 5-6 karanfil, 10-15 kuru üzüm kaynatılıp ılıtılır).
Öğleden gece yatana kadar: Lahana çorbası (küçük bir bütün beyaz lahana, 1 baş soğan, 3-4 diş sarımsak,
1 demet maydanoz, birkaç adet sivribiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı zencefil ve 2-3 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanır).
Gün boyunca: Bol bol ılık sıvı alınacak. Rezene çayı, yeşil çay tercih edilebilir.
2. GÜN:
Uyanınca: 1 bardak ılık limonlu su.
Sabah: 2 yeşil elma ve 2 salatalık.
Öğle: Bol yeşil salata (içinde domates olmayacak, roka ve tere tercih edilir) ve yarım kase yağsız yoğurt.
İki saatte bir: Yeşil elma ve salatalık yenecek.
Akşam: Yarım kilo kadar hafif haşlanmış kabak veya brokoli, yarım kase yağsız yoğurt.
3. GÜN:
Uyanınca: 1 bardak ılık limonlu su.
Sabah: 1 bardak yarım yağlı süt ve 2-3 cevizin içi.
Ara: Yeşil elma.
Öğle: Az zeytinyağı ile haşlanmış kabak ve 6-7 kaşık yağsız yoğurt.
Ara: 2 kivi.
Akşam: Soğan veya sarımsakla pişirilmiş taze fasulye; brokoli, ıspanak gibi yeşil bir sebze yemeği.