Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Yasemin Yazan, dünyada kozmetik biliminin gündemindeki popüler konunun hava kirliliğine karşı koruyan ürünler geliştirmek olduğunu anlatıyor...

Dünyada kozmetik biliminin gündemindeki en yeni ve popüler konunun hava kirliliğine karşı koruyan ürünler olduğunu Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Kozmetoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Yazan’dan öğreniyorum. Güneş ışınlarının cildimize zararlı olduğunu artık bildiğimizden güneşten bir canavar görmüş gibi kaçıyoruz. Kaçamıyorsak da korunuyoruz. Artık nur topu gibi bir canavarımız daha var: hava kirliliği… Hava kirliliğinin cildimiz üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için kozmetik bilimi çalışıyor. Henüz çok yeni de olsa, hava kirliliğine karşı geliştirilen ürünleri yakın gelecekte yanımızdan ayırmayacağız gibi görünüyor.

Haberin Devamı

İki kez temizlik

Prof. Dr. Yasemin Yazan kışın daha çok maruz kaldığımız soğuk havanın, rüzgarın, yağmurun, karın cildimizi şiddetle kuruttuğunu söylüyor. Bu kuruluğu önlemek adına da cildimizi sabah ve akşam nemlendirmemiz gerektiğini belirtiyor. Ancak cilt hasarını önlemek için nemlendirmeden önce cildimizi derinlemesine temizlememiz gerektiğini vurguluyor. Yazan “Su ve sabunla yıkamadan kesinlikle bahsetmiyorum. Bir cilt temizleyici ürünle mutlaka sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez cildin temizlenmesi gerekiyor” diyor.

Kış mevsiminde olmamıza rağmen hâlâ güneşten korunmamız gerektiğinin de altını çiziyor. Elbette plaja gider gibi güneş kremlerini sürün demiyor ama alacağımız ürünlerin SPF (güneşten koruma faktörü) içermesi ve SPF değerinin en azından 15 olması gerektiğini söylüyor.

Kışın da koruma şart

Yazan ürün tercih ederken ürün etiketinde “hava kirliliğinden korur” yazısını da görmemiz gerektiğini belirtiyor.

Şehir hayatında artan hava kirliliği özellikle kışın ısınmak için yakılan yakıtlarla doruk noktasına çıkıyor. Bunun cildimiz üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğu için bu dönemde özellikle dikkat etmek gerekiyormuş. Yazan hava kirliliğine karşı koruyan ürünler için bitkisel ekstrelerden yararlanıldığını anlatıyor.

Haberin Devamı

Güzellik uykusu şekerim

- Cilt yaşlanmasının yüzde ‘90’ından yaşam tarzımızla ilişkili faktörler ve çevresel etkenler sorumluymuş, yeterli uyku ise yaşlanma karşıtlığında ilk sıraya konulmuş. Yani ne bu uyku diyenlere, “güzellik uykusu şekerim” deyip, uyumaya devam edebiliriz.

- Tıraş cildi çok kurutuyormuş. Makine, jiletten de çok kurutuyormuş. Ama sinek kaydı dolaşmak istiyor ve makineden vazgeçemiyorsak da tıraşın hemen ardından nemlendirici kullanmamız gerekiyormuş.

- Araştırmalara göre çok pahalı kozmetik ürünler bile kullanan kişilerin ancak yüzde 50’sinde etkili oluyormuş. Yani “kişiye özel kozmetikler” yaygınlaşıncaya kadar en iyi ürünü bulmak için deneme yanılma metoduna devam edeceğiz.