Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak çok sıcak, daha da sıcak olacak... Evet, sıcaklar sürekli artıyor. Aman dikkat, bu durum sağlığımızı tehdit edebilir. Sıcağın etkisiyle ambalajlardan kimyasal maddeler yiyecek ve içeceklerimize geçebiliyor. Sıcaklarda üreme hızını artıran bakteriler yiyeceklerimizin bozulmasına, bizimse zehirlenmemize yol açabiliyor. Şu mevsimde sıklıkla kullandığımız güneş kremleri de dahil olmak üzere, tüm kozmetik ürünler yüksek sıcaklığın etkisiyle özelliklerini yitirebiliyor ve alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Sıcağın beraberinde getirdiği tüm bu olumsuzluk korkutucu gelse de bazı pratik önlemlerle hepsinden korunmak mümkün. Sıcağın sağlığımıza etkilerini ve korunma yöntemlerini gıdalarda mikotoksinler üzerine çok sayıda bilimsel çalışması bulunan eczacı, toksikolog, Prof. Dr. Gülden Omurtag’dan öğrendik.

Haberin Devamı

- Yazın vücudumuzun kaybettiği suyu yerine koymak sağlığımız açısından oldukça önemli. Bu nedenle erişkinlerin yaz aylarında en az sekiz bardak su tüketmesi gerekiyor. Ancak doğru koşullarda saklanmayan sular tiroit hastalıklarından kansere kadar pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirebiliyor. Tüm bu sorunlara, sıcağın etkisiyle plastik gibi ambalaj maddelerinden geçen kimyasallar yol açıyor.

- Yazın sağlığımızı korumak adına içtiğimiz suların, bize zarar yerine fayda getirmesini istiyorsak, kaliteli cam kaplarda, güneşten uzak, serin ve karanlık ortamlarda saklanması gerekiyor. Çocuklarının su ihtiyacını gidermek için; plajlarda, sokaklarda ellerinde pet şişelerle dolaşan ve arabalarında pet şişelerde su bulunduran anneleri sıklıkla görüyoruz. Oysa hormonal bozukluklara yol açan bu kimyasallar özellikle bebekler ve çocuklar açısından çok daha büyük risk teşkil ediyor.

“Sebze ve meyveler iyi yıkanmalı”

- İçinde bulunduğumuz dönemde artan sıcaklıklar yiyeceklerin bozulmasına yol açan bakterilerin de hızla üremesine yol açıyor. E.coli ve salmonella gibi bakteriler yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz yumurta, tavuk, balık, kremalı pastalar, dondurma, çiğ sebze ve meyvelerin hızla bozulmasına neden oluyor. Bozulmuş yiyecekleri tüketmek baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi gıda zehirlenmesi belirtilerine neden oluyor. Bu belirtilerle karşılaşan kişilerin su tüketimini artırması, tablo ciddileştiğinde acilen hastaneye başvurması hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

- Yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan gıda zehirlenmelerinden korunmak isteyenlerinse bazı önlemler alması bu sorunun önüne geçebiliyor. Sebze ve meyvelerin iyice yıkanmadan tüketilmemesi, çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış taze peynir gibi ürünlerden uzak durulması, her türlü yiyeceğin ağzının kapalı şekilde buzdolabında saklanması yaz aylarının en kritik önlemleri arasında yer alıyor. Etlerin sıcakta çok hızlı bozulduğunu göz önünde bulundurarak hızlı servis edilip hızlı tüketilmesi öneriliyor. Dondurmanınsa güvenilir yerlerden alınması ve oda sıcaklığında bekletilmemesi gerekiyor.

“Güneş kremlerini mutlaka sıcaktan koruyun”

-Yaz aylarının sağlıklı geçmesi adına olmazsa olmazımız haline gelen güneş kremlerinden tatile çıkan kadınların çoğunun yanlarında bulundurdukları makyaj malzemelerine kadar pek çok kozmetik ürün yükselen sıcaklıklardan nasibini alınıyor. Yüksek sıcaklığa maruz kalan bu ürünler, içlerindeki etkili maddelerin bozulması sonucu etkisiz kalabildiği gibi istenmeyen alerjik reaksiyonlara da yol açabiliyor. Bu nedenle güneş kremleri direkt güneş ışınlarına maruz bırakılmamalı ve mümkün olduğunca serin ortamlarda saklanmalı öneriliyor. Makyaj malzemeleri ve diğer cilt bakım ürünlerininse yaz aylarında soğukta, buzdolabında saklanması aktif içeriklerinin korunmasını sağlıyor.