Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her şey, 1992 yılının Mart ayında, dönemin Bornova Belediye Başkanı Ali Sözer’in isteği ve bir avuç hevesli gencin gayretiyle başladı.

Gönüllülük üzerine kuruluydu başlangıç felsefesi... İşin maddiyat kısmıyla ilgilenmeyen, sanatın hayatlarına kattıklarının anlamını daha o zamanlardan anlayan bir grup genç...

Bu gönüllülük esası, ileride kadro profesyonelleşse de varlığını hep koruyacaktı. Sonraki yıllarda işbölümü yapılsa da, görevi ne olursa olsun tüm kadro, dekor, sandalye ve masa taşımayı hiç bırakmadı.

Haberin Devamı

***

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun (BBŞT) öyküsü, işte böyle başladı. BBŞT, 2007 yılına gelindiğinde yurtdışından alınan eğitim desteğinin de yardımıyla artık bir repertuvar tiyatrosu haline geldi.

Artık her yıl en az iki çocuk ve üç de yetişkin oyunuyla seyircinin karşısına çıkıyordu.

O yıllarda dönemin Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, Meclis’ten önemli bir kararı geçirdi. Bu kararla BBŞT için 9 kişilik bir oyuncu kadrosu açıldı.

Artık BBŞT, kadrolu oyunculara sahip İzmir’deki ilk belediye tiyatrosu olmuştu. O oyuncular, 5 Ekim 2007’de Tracy Lett’in ‘Böcek’ adlı oyunuyla ilk kez seyirciyle buluştu. Ertesi yıl ana kadrodan dört kişi ile 12 kursiyer, oyunu İzmirli sanatseverlerle buluşturdu.

BBŞT, yıllar içinde tam bir sanat okulu haline gelerek genç sanatçı adaylarıyla ve 300’ü aşkın çocuk kursiyer gruplarıyla, geleceğin sanatçılarını yetiştirmeyi hiçbir zaman ihmal etmedi.

***

BBŞT, 2007’den sonra verdiği eğitimi Çamdibi ve Altındağ’a da götürmeye başladı. Uğur Mumcu ile birlikte sanat faaliyetleri üç salonda birden yürütülüyordu artık.

Dönemin Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın önerisiyle, Türk tiyatrosuna emek vermiş üç kadının ismi salonlara verildi.

Türk tiyatro kurumunun ve kuramsal eğitimin sacayaklarından biri olan, hocaların hocası Sevda Şener’in ismi, Uğur Mumcu’daki sahneye, Nedret Güvenç’in ismi Çamdibi Pazaryeri’ndeki sahneye ve Yıldız Kenter’in ismi de, Altındağ sahnesine verildi.

8 Mart 2010’da, Sevda Şener ile Nedret Güvenç, BBŞT’nin ‘Marat-Sade’ oyununun prömiyerini onurlandırdı. Yıldız Kenter de, bir sonraki hafta oyunu seyretti.

Haberin Devamı

***

Takvimler 1 Ocak 2014’ü gösterdiğinde, Bornova Belediyesi Tiyatro Müdürlüğü kuruldu. Oturmuş olan sistem, Tiyatro Müdürlüğü çatısı altında kendi bütçesi ve planlamasıyla sanatsal faaliyetlerini devam ettirmeye başladı.

Görevi Nisan 2014’te devralan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, BBŞT için çıtayı daha da yükselten bir hedef koydu.

Bu hedef doğrultusunda BBŞT artık bir Türkiye markası haline gelecek. İlk adım olarak oyunlar sadece Bornova’da değil, önce İzmir’in tüm ilçelerinde, sonra da Türkiye’nin değişik kentlerinde sahnelenecek. Ulusal ve uluslararası festivallerde BBŞT de oyunlar sergileyecek.

***

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü... İzmir’i de bu alanda BBŞT büyük bir başarıyla temsil ediyor.

Çeyrek yüzyılı geride bırakan ve artık İzmir’in şehir tiyatroları haline gelen BBŞT’nin yolu açık.

BBŞT, 25 yıllık deneyimiyle bize her şeyden önce şunu bir kez daha kanıtladı: İzmir’de sanata olabildiğince destek verilir ve yaşam biçimi haline getirilir.