Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Alaçatı’da 12.1 hektar alanda faaliyet gösteren maden ocağının işletme alanının 15.95 hektara çıkarılmasına verilen onayı 7 Mayıs’ta buradan duyurmuştum.

Ne yazık ki son yıllarda giderek artan sayıda taş ocağı, Çevre İl Müdürlüğü’nden izin alarak faaliyet göstermeye başladı. Daha da vahimi, İzmir’in eşsiz güzelliğe sahip turizm alanlarında bile taş ocaklarının rahatlıkla izin alabilmesi.

***

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, konuyla ilgili olarak bir rapor hazırladı. Bu önemli raporun ana hatları şöyle:

Haberin Devamı

Ülkemizde, tüm kentlerde yapılaşma süreci son yıllarda ciddi oranda ivme kazandı. Plansız kentleşme politikaları ile gelinen süreçte tüm kentlerimiz altyapısı tamamlanmamış, çevresel etkileri planlanmamış; çok katlı binalarla sarmalanmış, çarpık yapılaşma ile karşı karşıya. Kentsel dönüşüm süreçleri, yüksek katlı yapılaşma gibi süreçler nedeniyle İzmir’de de şantiye görünümü ile baş başayız. İnşaat sektörünün geldiği süreçte, altyapı işleri ve taş ocakları da en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre İl Müdürlüğü’nün duyurularında, kentteki ÇED süreci işletilen faaliyetlerin büyük çoğunluğunun taş ocağı işletmeleri olduğunu görüyoruz.

Özellikle Kemalpaşa, Karaburun Yarımadası ve Menderes bölgelerinde; tarım arazileri, orman ve doğal sit alanlarının özelliklerini ortadan kaldıran, yerleşme alanlarına çok yakın mesafelerde, çevresel etkileri oldukça önemli olan faaliyetler, ÇED sürecini olumlu olarak tamamlıyor.

***

Yerel halkın bölgesini, yaşam alanlarını koruma sürecini, bu faaliyetlere karşı yürütülen mücadelelerle görüyoruz. İzmir’de iki çimento fabrikası, üretimde hammadde olarak kullandıkları kireçtaşını bölgedeki kalker ocaklarından karşılıyor. İzmir’de inşaat sektörü, ihtiyacı olan taş ocağı malzemesi üretimini il sınırları içinde, yoğun olarak Belkahve, Hacılarkırı mevkii ve Işıkkent, Manisa Turgutlu ve Kemalpaşa bölgesinden temin ediyor.

Maden Mevzuatı ve Çevre Mevzuatı uygulamalarındaki sorunlar; doğru yönetilemeyen ÇED süreçleri, kontrolsüz ve plansız yapılaşma ve buna bağlı hammadde ihtiyacı için düşük maliyetler amacı ile kentin her bölgesinde açılmak istenen taş ocakları, en önemli sorunlardan birisi olarak sürekli karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

***

Tüm sektörlerde olduğu gibi taş ocaklarında da öncelikle ihtiyaç duyulan malzemenin ve sektörün doğru yönetilmesi, doğru bir planlama ile mümkün. İnşaat sektörü, çimento fabrikaları, hammadde ihtiyacı, taş ocakları planlama sürecindeki sorunların birer halkası. Bu noktada ihtiyaç ve gerekliliklerin kamu yararı doğrultusunda değerlendirilerek bölgesel bir planlama yapılması gerekiyor. Bu çalışmaların kente ve bölgeye olan etkilerinin doğru irdelenerek orman, tarım ve doğal sit alanlarına, doğal yaşam alanlarımıza etkilerinin doğru yönetilmesi çok önemli.

Ancak mevcut uygulamalarda bu süreci yönetmek ve denetlemekle yükümlü kurumların çalışmalarındaki yetersizlikler, yöre halkını yaşam alanlarını savunma mücadelesi zorunluluğu ile karşı karşıya bırakıyor.

***

İlgili meslek odasının raporu çok açık. Sit alanları, tarım arazileri, zeytin alanları ve ormanlar ne yazık ki tehlike altında. Muhteşem güzellikteki kıyılarımız ve turizm bölgelerimizde bile tonlarca ağırlıktaki dinamitin patlatılmasına onay veriliyor. Anlamak mümkün değil...