Mustafa Yılmaz

Mustafa Yılmaz

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son yıllarda İzmir ve Manisa’da yaşam alanlarını derinden etkileyecek çok önemli kararlar alınıyor.

Bu kararların en önemlisi de 1/100.000’lik çevre düzeni planları. İzmir ve Manisa’nın merkezinde yeni planların neler getirdiğine geçen yazılarımda değinmiştim.

Pazartesi günkü yazımda, Manisa’da 11.453 hektar yeni alanın kentsel gelişme alanı olarak imara açıldığını ifade etmiştim.

Manisa’nın merkezini oluşturan Yunusemre ve Şehzadeler ilçeleriyle ilgili bilgiler vermiştim.

Şimdi de Manisa’nın çevre ilçelerindeki duruma bakalım.

Haberin Devamı

***

Alaşehir’de imar planlarına ilave kentsel gelişme alanları önerildi. Gelişme alanlarının yanı sıra, onaylı imar planları bulunan sanayi alanları ve kentsel alanlar düzenlendi. Ayrıca, Kemaliye’de 18 hektar yeni imar alanı açıldı. Yeşilyurt’ta da ek imar verildi.

Demirci’de Durhasan bölgesinde mevcut 25 hektarlık imar alanına 25 hektar daha eklendi. Mahmutlar’da 17 hektarlık mevcut yapılaşmaya 10 hektar daha geldi.

Gölmarmara da, ilave gelişme alanı düzenlenen ilçeler arasında yer aldı.

Gördes’te 67 hektar yeni yapılaşmanın önü açıldı. Çiçekli’de 13 hektar daha imar verildi.

Kırkağaç’ta 135 hektarlık ilave gelişme alanı, yani yeni imar düzenlemesi yapıldı.

Salihli’de Adala bölgesinde 20 hektar yeni imar alanı oluşturuldu. Poyrazdamları’na da 14 hektar gelişme alanı ilave edildi.

***

Saruhanlı’da 71 hektar yeni alanda yapılaşmanın önü açıldı. Saruhanlı’nın Nuriye bölgesinde 18, Büyükbelen’de de 14 hektarlık yeni gelişme alanları düzenlendi.

Selendi merkezine de mevcut planlara ilave yeni kentsel gelişme alanları eklendi.

Soma’da da mevcut yapılaşma yeterli görülmedi. Planlara, tam 194 hektar daha ek kentsel gelişme alanı eklendi. Turgutalp bölgesinde de 25 hektarlık yeni bir alanın imara açılması yönünde karar alındı.

Turgutlu’da, onaylı imar planlarında var olan planlı yerleşik ve gelişme alanlarının, nüfusun yanı sıra, Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesine koşut olarak ortaya çıkacak yeni nüfus artışları için yeterli olmayacağı öngörüldü.

Bu ilçede de mevcut planlara ek yeni gelişme alanları düzenlendi. Kentin kuzeyi verimli tarım alanları olduğundan, gelişme alanları güneyde önerildi.

Haberin Devamı

Gelişme alanları, belediye sınırlarının dışına taştı, mücavir alan içinde yer alan mahallelere kadar uzatıldı.

Mevcut gelişme eğilimine koşut olarak, Irlamaz Çayı’nın batı kesimi sanayi alanları olarak korundu; diğer kentsel alanlar, kentsel yerleşik alanlar ve kentsel gelişme alanları doğu kesimine kaydırıldı.

***

İzmir’de ve Manisa’da 2025 yılına kadar uygulanacak olan yeni Çevre Düzeni Planları’yla toplam 30 bin 486 hektar yeni alan imara açıldı.

Bu büyüklük, yaklaşık olarak 700 adet fuar alanını buluyor.

Yapılaşmalar tamamlandıktan sonra “Kentlerimiz neden bu kadar betonlaştı?” demenin faydası olmayacak.

İtirazı olan, vakit varken şimdi yapmalı.