Yazarlar Nemalar IMF programı sonrasına kaldı

Nemalar IMF programı sonrasına kaldı

05.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nemalar IMF programı sonrasına kaldı

Nemalar IMF programı sonrasına kaldı


Atilla ÖZSEVER

       Hazine ve Emek Platformu uzmanlarının 29 Haziran 2000 tarihinde yaptığı teknik toplantıda, Zorunlu Tasarruf Fonu’nun kısa sürede tasfiye edilemeyeceği ortaya çıktı.
       Hazine yetkilileri, “hızlı tasfiyenin enflasyonu artıracağını, bu yüzden istikrar programı sonunda tam bir tasfiyenin gerçekleşebileceğini" ifade ettiler.
       Emek Platformu uzmanlarının edindiği izlenime göre, 2002 yılından önce tam tasfiye gerçekleşmeyecek. Bu da hükümetin IMF’ye verdiği niyet mektubuna denk düşüyor.
       Hazine yetkililerinin fondan hemen çıkmak isteyenlere sadece kendi parası ve bir miktar nemasının verilebileceğini, belli bir süre bekleyenlere daha fazla, emeklilikte ayrılmak isteyenlere ise daha cazip koşullarla bir ödeme yapılacağını belirttiği öğrenildi.
       Hazine, “Ortada bir cenaze var, bunu kaldıralım" diyor ancak zamana yayarak toplu ödemeden kaçınıyor ve çalışanların tepkisini, tansiyonunu düşürmeyi amaçlıyor. Yine Hazine, tasfiye ile ilgili yasanın bu yılın sonuna kadar çıkmayacağı görüşünde ve fon yönetimine çalışan temsilcisinin katılmasına da sıcak bakmıyor.
       Emek Platformu ise, ana paranın işveren katkısı ve nemasıyla birlikte nakten ve defaten ödenmesi konusunda ısrarlı. İkinci toplantı, 10 Temmuz’da yapılacak.

Bakan’ın mumu

       Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan’ın “1992’den bu yana SSK ilk kez haziran ayında Hazine’den yardım almadı" sözünün aslında prim tahsilatındaki geçici fazlalıktan ileri geldiği belirtildi.
       CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bekir Yurdagül’ün görüşü şöyle:
       “Sosyal Güvenlik Yasası gereğince SSK prim miktarları Nisan 2000’den itibaren enflasyon oranında yani yüzde 69 oranında arttı. Ancak daha sonra bu oran yeni bir yasa dağişikliği ile yüzde 25’e indirildi. İşverenler, nisan ve mayıs aylarında yüksek orandan prim ödediler, böylece SSK’nın prim geliri arttı. Yeni yasa değişikliği uyarınca işverenlerin fazla ödediği prim miktarı, temmuzda mahsup edilecek. Bu durumda SSK’nin geliri yine düşecek ve Hazine’den tekrar yardım alacak.
       Bakan Okuyan’ın söylediği sözler, ‘yalancının mumu yatsıya kadar yanar’ özdeyişine benziyor... Kaldı ki, Hazine’den yardım almıyoruz diye övünmek sosyal devlet anlayışına sığmaz. Avrupa ülkelerinde devletin sosyal güvenliği katkısı milli gelirin yüzde 19 ile yüzde 35’i arasında değişiyor. Bizde ise ‘açık’ diye ifade ettikleri miktar milli gelirin yüzde 3’ünü bile bulmuyor."

Cüretkâr sevda

       Yazar Temel Demirer’in “Postmodern Müdahale ve Başkaldırı İmkânı" isimli kitabında “Cüretkâr Sevda" diye bir bölüm var. Şiir de Nazım Hikmet’ten:
       Tahir olmak da ayıp değil, Zühre olmak da / Hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil / Bütün iş Tahir ile Zühre olabilmekte / Yani yürekte...

Tabandan sendikacıya “Dik durun" mesajı

       Kanal 7’de 30 Haziran gecesi canlı olarak yayınlanan “İskele - Sancak" programında emek kesiminin ve çiftçilerin sorunları tartışıldı. Mazereti nedeniyle gelemeyen Türk - İş dışındaki tüm işçi ve memur konfederasyonu başkanları bu programa katıldı. Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel de programda görüşlerini açıkladı.
       Toplantıda 80 - 90 kişilik işçi, memur ve çiftçi izleyici de vardı. Özellikle işçi ve memurlar, sendikacılara “Sosyal güvenlik yasasını protesto ederken Emek Platformu içinde çatlaklar oldu. Artık dik durun, arkanızdayız. Siyasi parti liderlerine benzemeyin, birleşin" mesajını verdiler.
       Mitinglerin yapıldığı Şişli Abide -i Hürriyet Meydanı yanındaki parkta gerçekleştirilen program, gece 23.00’de başlayıp sabaha karşı 04.00’te sona erdi. Ahmet Hakan Coşkun’un yönettiği programda, Türkiye’deki gelir adaletsizliği de vurgulandı.
       Programın sonuna doğru Emek Platformu Dönem Sözcüsü DİSK Başkanı Vahdettin Karabay, Zıraat Odaları Birliği’ni de Platformu’a 16. üye olarak davet etti, Birlik Başkanı Yücel de bu daveti kabul etti.

Ercan’a emekçi ödülü

       Gazetemizin deneyimli foto muhabiri Ercan Arslan, Deniz Ticaret Odası’nca düzenlenen “2. Ulusal Deniz Emekçileri Fotoğraf Yarışmasıönda ödül kazandı. Ercan’la birlikte üç kişinin başarı ödülü aldığı yarışmaya 500 kişi katıldı. Ercan Arslan’ın çalışan insanların fotoğraflarını sergilediği Milliyet’in internet sayfasını da 11 bin kişi sanal anlamda gezdi.