Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cannes Film Festivali seçkisi, yılın sanat sineması takviminin habercisi. Hem salonlara dönme ümidini somutlaştıran hem de gelecek sezonun hazırlığı olan festivalin programından 10 filmi mercek altına aldık

Pandemi nedeniyle çevrimiçi göste-rimlere dönmek zorunda kalan festivaller, fırsat buldukça fiziksel gösterimler yapsalar da, sinemada salonlara dönme ümidinin meşalesi bu yıl 6 - 17 Temmuz’da fiziksel olarak düzenlenecek Cannes Film Festivali olacak. Yıl boyunca sanat sinemasının takviminin ne olacağına dair önemli bir fikir veren Cannes, pandemiden beri ertelenen bazı filmleri de seçkisinde barındırıyor. Heyecanla beklenen festivalden, 10 filmi mercek altına aldık.

Haberin Devamı

“The French Dispatch”

ABD’li yönetmen Wes Anderson, “The Royal Tenenbaums” (2001), “Moonrise Kingdom” (2012) ve “The Grand Budapest Hotel” (2014) gibi filmlerde kurduğu plastik ve oyuncaklı dünyalara bir yenisi “The French Dispatch” ile ekliyor. Altın Palmiye adayı film, hayali bir Fransız şehrinde bir Amerikan gazetesi çıkaran bir grup gazeteciye yazılan bir “aşk mektubu” olarak tanımlanıyor.

“Drive My Car”

Japon sinemasının Eric Rohmer’i olarak tanımlanabilecek Ryusuke Hamaguchi, diyalog ağırlıklı sinemanın son on yıllarda gördüğü en hünerli yönetmenlerden. Berlin’in yıldızlarından “Wheel of Fortune and Fantasy”i mart ayında sunan yönetmen takipçilerini fazla bekletmedi: Birkaç ay sonra yeni filmi “Drive My Car”ı Cannes’da açacak. Haruki Murakami’nin aynı adlı öyküsünden uyarlanan film, oyun yazarı eşi aniden ortadan kaybolan bir aktörü merkeze alıyor.

“Annette”

“Annette”, sanat dünyasının üç şahsına münhasır yaratıcısı arasında yıllardır beklenen bir işbirliği. Benzersiz filmografisiyle Leos Carax ile ABD’li kült pop grubu Sparks’ın birlikte ürettiği bir film. Müzikal türündeki film, bir soprano ile bir stand-up komedyenin gizemli çocukları Annette üzerine...

“Ali & Ava”

Clio Barnard, deneysel belgesel sinemacı olarak takdir topladıktan sonra kurmaca “The Selfish Giant” ile Britanya’nın en parlak yönetmenlerinden biri olarak kabul edildi. Yönetmen, yeni filmi “Ali & Ava” ile Yönetmenlerin 15 Günü’nde olacak. Film, farklı nedenlerle yalnızlık çeken Ali ve Ava’nın tanışması ve kurmaya çalıştıkları ilişki etrafında şekilleniyor.

Haberin Devamı

“Petrov’s Flu”

Rus tiyatrosunun parlak çocuğu Kirill Serebrennikov, özellikle “Leto” ile kendisini sinemada da kanıtladı. Muhalif kimliğiyle ilgili olduğu düşünülen bir yolsuzluk soruşturması geçiren ve “Leto”yu Cannes’da bu nedenle sunamayan yönetmen, “Petrov’s Flu”da bir çizgi roman çizerini merkeze alıyor.

“Bergman Island”

Fransız yönetmen Mia Hansen-Love’ın yeni filmi “Bergman Island”, ilham bulmak için Bergman’ın adasına giden ABD’li sinemacı bir çift hakkında.

“Memoria”

Altın Palmiyeli yönetmen Apichatpong Weerasethakul, Tilda Swinton’ın başrolünde yer aldığı “Memoria” ile ana yarışmada yer alıyor.

“A Hero”

İki Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi, ülkesi İran’da çektiği yeni filmi “A Hero” ile bir kez daha Altın Palmiye için yarışıyor.

“The Souvenir Part II”

Joanna Hogg, “The Souvenir”e “The Souvenir Part II” ile devam ediyor. Film, güvenilmez bir adama âşık olan bir kadını konu alıyor.

Haberin Devamı

“Benedetta”

Paul Verhoeven, yarışmadaki yeni filminde 17. yüzyılda geçen ve bir rahibeyi merkeze alan bir hikâye anlatıyor.

Haftanın seçkisi

“Evde / Dans la maison”

Üretken sinemacı François Ozon, her yıl bir veya daha fazla film ile izleyicilerini kendisine hasret bırakmıyor. Bu Ozon filmleri bereketi içinde diğerlerinin bir adım önüne çıkan filmlerden biri “Evde”. Film, bir okul arkadaşının evinin bir parçası olan bir öğrenciye ve onun yazdıklarına odaklanan bulmacalı bir hikâye örgüsüne sahip. (MUBI)

“Whitney”

Kevin Macdonald, Whitney Houston’a odaklanan belgeselinde ünlü şarkıcının yükseliş ve düşüş hikâyesini tanıklıklar ve arşiv görüntüleri eşliğinde anlatıyor. 2012 yılında 48 yaşındayken hayatını kaybeden Houston’un ölümü hayranlarını yasa boğmuştu. Houston özelinde olsa da pop müzik endüstrisi üzerine de etkileyici bir resim çizen film, başarılı bir biyografi belgeseli. (MUBI)

“Kız Kardeşler”

Emin Alper’in 2019 yapımı filmi “Kız Kardeşler”, kaçıranlar için dijital platformlardan yerini aldı. “Tepenin Ardı” ve “Abluka”nın ardından Alper’in üçüncü filmi “Kız Kardeşler”, baba evinde bir araya gelen ve zamanında evlatlık olarak verilmiş üç kız kardeşin hikâyesini konu alıyor. Film 2019’da Berlin’de Altın Ayı için yarışmıştı. (Netflix)