Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Gezmeyi, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız “Photo Safari”ye katılabilir, belki de ödüllendirilecek bir fotoğrafa imza atabilirsiniz

Geçtiğimiz hafta Kapadokya’da UNESCO Photo Safari etkinliğinin ilk etabı gerçekleşti. Touristica Seyahat Acentesi sponsorluğunda yapılan UNESCO Photo Safari projesi Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerinin tanıtımını hedefliyor. Bu çok uzun soluklu bir proje. İlk olarak 22 Mayıs’a kadar değişik tarihlerde Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan 19 ana unsurundan 17’si ziyaret edilip fotoğraflanacak. Etkinlik takvimindeki her etap ayrı bir gezi ve her gezi için ayrı bir ödüllü fotoğraf yarışması var. UNESCO Photo Safari, çok güzel bir amaca hizmet ediyor. Öncelikle “Kültür turizmi Türkiye’nin geleceğidir” konusunda herkes hemfikir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki varlıklarımızı yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, bu zenginliklerin yer aldığı illerimizde turizm gelirlerine katkı sağlamak amacıyla yola çıkılmış. Bu etkinliklerin yanı sıra Türk turizminde bir alternatif turizm çeşidi olan “foto safari” olgusunu yerleştirmek ve geliştirmek, tanıtımlarla UNESCO miraslarımıza olan ilgiyi artırmak da hedeflenmiş. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir: “Neden UNESCO listesindeki 19 yer değil de 17 yer var bu etkinlikte?” Divriği henüz devam eden restorasyonlar nedeniyle Aslantepe ise UNESCO listesine bu yıl alındığı ve organizasyona yetişemediği için yok. İlerideki yıllarda listeye dâhil olacak varlıklarımızın da ziyaret edilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflar yarışıyor

Etkinliğin her etabı için ayrı bir ödüllü fotoğraf yarışması düzenleniyor. Her yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye de 3 bin lira ödül verilecek. Etap birincileri, 20 bin liralık büyük ödül için yarışmaya devam edecek. 18 yaşını dolduran herkesin katılabileceği bu yarışmalarda her katılımcı en fazla 8 fotoğrafıyla yarışmaya katılabilecek. İşin en güzel yanı da illa profesyonel fotoğraf ekipmanınız olması gerekmiyor. Cep telefonuyla çekilen fotoğraflar da yarışmaya kabul ediliyor, fakat tüm yarışma fotoğraflarının mutlaka o etapta çekilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Tüm fotoğraf tutkunlarına bu gezilere katılmalarını tavsiye ederim; çünkü çok önemli bir şeye daha vesile olacaklar. Bu yarışmaların sonunda çok geniş bir arşiv oluşacak ve bu fotoğraflar Türkiye tanıtımlarında kullanılacak ve bazıları da sergilenecek. Fotoğraf yarışmasının Seçici Kurulu, Faruk Akbaş, Mustafa Seven, Prof. Dr. Oktay Çolak, Ömer Serkan Bakır, Erkan Tabakoğlu, Ali Murat Coruk’un da aralarında olduğu fotoğraf sanatçılarımızdan oluşuyor. Organizasyon komitesi başkanı ise Serdar Karaduman.

Ben etkinliğin ilk etabına katıldım. Projenin ilk etabının hedefi UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında alınan Göreme Millî Parkı’ydı. Etkinliğe 64 fotoğraf tutkunu katıldı. 3 gün boyunca Göreme, Güvercinlik Vadisi, Paşabağ, Zelve, Çavuşin, Avanos, Ürgüp, Kaymaklı Yeraltı Şehri’ni gezdik. Dördüncü günü de balon turuna ayırdık.

Takdir edersiniz ki benim gibi profesyonel turist rehberi için organize bir gezide misafir olarak yer almak çok zor bir şeydir. Ben çok memnun döndüm bu geziden. Her şey son derece profesyonelce organize edilmişti. Çok iyi bildiğim yıllarca misafirlerimi gezdirdiğim bu topraklardaki değişiklikleri ve yenilikleri gözlemleme imkânım oldu. Her değişiklik beni çok mutlu etmediyse de çok hoş bir keşfimi sizlerle paylaşmak isterim: Kapadokya vejetaryen ya da benim gibi vegan olanlar için yemek açısından biraz zor bir bölgedir. Avanos’ta, işletmeci Cennet Hanım’ın Gönül Sofrası adlı lokantasında gerçekten bize göre çeşit çeşit yemek bulmak büyük mutluluk kaynağıydı. Instagram hesabı   @gonulsofra

Haberin Devamı

Dünya miraslarına foto safari

Sıradaki etaplar

Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) iş birliğinde ve Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) desteğiyle düzenlenen Touristica UNESCO Photo Safari, 6-9 Ekim’de Bursa Cumalıkızık ve Safranbolu etaplarıyla devam edecek. 26 Eylül’de biten Kapadokya etabının sonuçları 8 Ekim’de belli olacak. Etkinlik takvimi için Instagram’da @touristica ve @howturkeyofficial adreslerine bakabilirsiniz.